Ara
Close this search box.

İkinci el araçlar e-ticaret trendi haline geldi

ikinci el
ikinci el

Yatırımcılar, tüketici harcamalarının büyük kategorilerinden biri olan ikinci el araç sektörüne odaklandı. Bu sektörün nihayet dijitalleşeceği inancı yatırımlarını bu online ikinci el araç pazarına yönlendiriyor. İkinci el araba satışına odaklanan yeni online girişimler, bu yıl neredeyse 6 milyar dolar yatırım topladı.

İkinci el araç sektörü arayı kapatmaya çalışıyor

Pandemiden önce neredeyse hiç var olmayan start-up’lar ve onlarca yıllık otomotiv ticaret grupları, yılda yaklaşık 1 trilyon dolar değerindeki küresel ikinci el araba pazarından yararlanmak üzere online pazarları ve maliyetli lojistik altyapısını oluşturmak için yarışıyor. İngiltere merkezli Cazoo’nun kurucusu ve CEO’su Alex Chesterman, konu hakkında, “Otomotiv alanı, neredeyse tüm diğer perakende alanlarına kıyasla online pazara girmekte çok yavaş davrandı; ancak şimdi bu sektör diğerlerini yakalamaya oynuyor.” ifadelerini kullandı.

Chesterman’ın dijital otomotiv perakendecisi, bu yaz ABD’li bir satın alma şirketi ile 8 milyar dolarlık bir anlaşma ile halka açılmaya hazırlanıyor. Bu halka arzda neredeyse 1 milyar dolar gelir elde edecekleri tahmin ediliyor. Cazoo’nun İngiltere’deki en büyük rakibi Cinch ise, mayıs ayında 1 milyar sterlin (1,4 milyar dolar) yeni sermaye toplamıştı.

“Bu endüstrinin daha verimli hale gelmesinin zamanı geldi”

Cinch ve Cazoo, Hindistan’dan Meksika’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki ikinci el araba sitelerine olan artan talebin en büyük örneklerinden sadece ikisi. Bir başka İngiliz otomotiv şirketi olan Motorway’in kurucu ortağı Tom Leathes, konu hakkında, “Dijital ekonomiye geçişte son büyük duraklama gibi gözüküyor. Bu endüstrinin ve daha verimli hale gelmesinin zamanı geldi. Sektör, onlarca yıldır tüketiciler için kötüydü.” ifadelerini kullandı.

Avrupa, Latin Amerika ve Asya’daki şirketler ise, 2012’de kurulan ve şu anda 50 milyar doları aşan Arizona merkezli öncü Carvana’nın başarısını tekrarlamak istiyor. Carvana’nın hisseleri, 2020’de yıllık gelirlerini yüzde 42 artırdıktan sonra, son 12 ayda iki katından fazla arttı. Yine de Carvana’nın ABD ikinci el otomobil pazarındaki payının yüzde 1’den az olduğu tahmin ediliyor.

“Sektörün online ticarete bakışında sismik bir değişim oldu”

Tüketiciler, sonraki araba satın alımlarını uzun yıllardır online olarak araştırıyor. Ancak, işlem “Auto Trader” gibi bir web sitesi aracılığıyla düzenlenmiş olsa bile, genellikle çevrim dışı olarak tamamlanıyordu. Ancak, pandeminin etkileri ile birlikte online ikinci el araba sektörünün gelişmesi için gerekli şartlar olgunlaşmış oldu. Motorway’in online pazarını oluşturmak için 68 milyon dolar toplamasının ardından CEO Leathes, “Sektörün online ticarete bakışında sismik bir değişim oldu. Geçtiğimiz 12 ayda tüm araba satıcıları, online araba satıcısı olmak zorunda kaldı.” ifadelerini kullanmıştı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds