Ara
Close this search box.

Fevad, Fransa’nın 3. çeyrek e-ticaret verileri açıkladı; ciro 38,3 milyar avroya ulaştı

fevad

Fevad’ın verilerine göre, e-ticaret satışları tüketicilerin zorlu ekonomik koşullarından etkileniyor. Çalışma, ülkede önde gelen e-ticaret sitelerinden oluşan bir panelden toplanan bilgilere ve Google tarafından kaydedilen toplam işlem miktarına dayanıyor. Fevad, ayrıca, 200 bine yakın e-ticaret sitesi adına ana ödeme hizmeti sağlıyor.

Fransa’da üçüncü çeyrekte 573 milyon e-ticaret işlemi gerçekleştirildi

Fevad’ın derlediği Fransa’da “2023 Q3” e-ticaret verileri şöyle;

  • Fransa’da 2023’ün 3. çeyreğinde, hizmet ve hizmet sektörlerinde toplam e-ticaret cirosu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artışla 38,3 milyar avroya ulaştı.
  • Ülkede online olarak 573 milyon işlem gerçekleştirildi. Bu rakam, 2022 yılının 3. çeyreğine göre, 28 milyon (+%5,2) daha fazla işlem anlamına geliyor.
  • E-ticarette ortalama sepet tutarı yüzde 4,4 artışla 67 avroya ulaştı.
  • Tüketici ürünlerindeki güçlü ivmeye rağmen ürün satışları yüzde -1,5 oranında hafif bir düşüş gösterdi.
  • Hizmet sektöründe online satışlar yüzde 18 oranında artış kaydetti.

Güzellik ve turizm sektörlerinde güçlü bir büyüme kaydedildi

Fevad’ın araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Ürün satışları azaldı: E-ticarette ürün satışları yüzde -1,5 oranında hafif düşüş gösterdi. Buna göre, artan fiyatlar ve satın alma gücünün azalması sebebiyle tüketiciler gıdada düşük fiyatları tercih ediyor. Buna rağmen gıdada satışlar 3. çeyrekte yüzde 11,9 oranında büyüdü.
  • Site sayısı arttı: Fransa’da aktif e-ticaret sitelerinin sayısı artmaya devam ediyor. Buna göre, söz konusu dönemde e-ticaret sitesi sayısı, 2022’nin 3. çeyreğine kıyasla yüzde 9 oranında arttı. Bu durum e-ticaret pazarını daha rekabetçi hale getiriyor.
  • Modada düşüş: E-ticaretin popüler kategorisi moda ve giyim ile teknik ürünlerin e-ticaretinde düşün gözlenirken, güzellik ve turizm sektörlerinde güçlü bir büyüme kaydedildi. Hızlı tüketim malları hariç olmak üzere özellikle giyim ve moda e-ticaretinde 2022’nin 3. çeyreğine göre yüzde -5, teknik ürünler yüzde -6 oranlarında azalma görüldü.
  • Güzellik ürünlerinde artış: Mobilya/dekor ve güzellik kategorilerinde ise 2022’nin 3. çeyreğine kıyasla sırasıyla yüzde 0 (sıfır) ve yüzde 12 oranlarında bir gelişme yaşandı. Buna göre bu kategoriler tüketici arbitrajına daha iyi direniyor.
  • B2B satışları azaldı: B2B satışları, yüzde -1,6’lık hafif bir düşüşle yavaşladı. Turizmde ise, yüzde 6’lık bir büyüme görüldü.

Fransızlar, online alışverişte ev ürünlerine 4,8 milyar avro harcadı

Fevad, 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin değerlendirme kapsamında, ev ekipmanlarının online satışına ilişkin A NielsenIQ Company (GfK) iş birliği ile özel bir çalışma da sundu. Buna göre, Fransızlar, Ocak 2023 – Eylül 2023 arasında bu kanal üzerinden 4,8 milyar avro harcadı. Bu rakam, bahse konu dönemde küçük ev aletleri satışlarının yüzde 26’sını, büyük ev aletleri satışlarının ise yüzde 20’sini temsil ediyor.

Fransızlar; bilgisayar, fotoğrafçılık, televizyon, ev aletleri, telekomünikasyon, tüketici elektroniği ürünleri için internet üzerinden 4,8 milyar avroluk alışveriş yaptı. Bu rakam, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde -2,7 oranında düşüş anlamına geliyor. 2019 yılının ilk dokuz ayına göre ise yüzde 41 oranında artış olduğu görülüyor!

Ev ekipmanı satışlarının yüzde 27’si internetten yapılıyor

 

Araştırmaya göre, ocak ile eylül sonu arasında, online ve pazaryeri dışındaki satışlar, Fransa’daki ev ekipmanı satışlarının yüzde 27’sini oluşturuyor. Ancak ürün kategorisine bağlı olarak bazı farklılıklar göze çarpıyor. Bu kategoride e-ticaretin payı böylece Fransa’daki satışların yüzde 41’ine tekabül ediyor. Son 5 yılda ev ekipmanlarına ödenen ortalama fiyatlar ise yüzde 30 arttı.

Ev ekipmanlarında ikinci el satışlarda artış görülüyor

Araştırmaya göre, ikinci el ürün satışlarında da gelişme görülüyor. Fransız halkının yüzde 22’si, 2023’ün ilk 9 ayında ikinci el veya yenilenmiş bir ev ekipmanı ürünü satın aldı. Bu, bir yıl öncesine göre 1 puan daha fazla. Artık Fransız halkının yüzde 83’ü bu kavramın farkında olduğundan, pazaryerleri de ün kazanıyor; ancak sadece yüzde 36’sı bunları ev ekipmanı satın almak için kullanıyor.

Fevad hakkında

E-Ticaret Ve Mesafeli Satış Federasyonu (Fevad), 800’e yakın firmayı bir araya getiriyor. E-ticaret ve mesafeli satış sektörünün temsilci kuruluşu olan Fevad’ın misyonu, özellikle sektör hakkındaki bilgiyi geliştirmek için bilgi toplamak ve yaymak. Fransa’da uzaktan satış ve e-ticaretin sürdürülebilir ve etik gelişimi için faaliyet gösteriyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Yetiş+ Çarşı
Markalar

Yeni pazar yeri “Yetiş+ Çarşı” tanıtıldı

Türkiye’de yeni bir online pazar yeri faaliyete başladı. Yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Yeni pazar yeri, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen

Days
Hours
Minutes
Seconds