Facebook, e-ticaret yatırımlarını artırıyor

Facebook, geçtiğimiz ay “Facebook Marketplace” ve “WhatsApp” mağazalarını duyurmuştu. Bu özellik, daha önce sadece Instagram ve ana Facebook arayüzünde bulunuyordu. Bu karar, şirketin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde online alışveriş endüstrisine girmesine yardımcı olacak ve güçlü gelir artışının önünü açacak.

Facebook, vazgeçilmez olmak istiyor

Facebook, ayda 2,8 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile dünyanın en önde gelen sosyal medya platformudur. Şirket, ayrıca, 1 milyardan fazla kullanıcıyı barındıran Instagram ve 2 milyarın üzerinde kullanıcıya sahip olan mesajlaşma platformu WhatsApp’ı de bünyesinde barındırıyor. Şirket artık, sosyal medya platformu özelliğini geri plana almaya başlamış durumda; insanların hayatına pek çok farklı noktadan temas ediyor. Şirketin hedefi; insanların hayatında vazgeçilmez bir yardımcı kuruluşa dönüşmek. Facebook Marketplace ve WhatsApp mağazaları da bu anlamda atılmış adımlardır.

Reklam gelirlerinde patlama bekleniyor

Pandemi kısıtlamaları, insanları çevrim içi alışverişe yönelmeye zorladı. Facebook ve Instagram mağazaları da işletmecilerin daha büyük kitlelere ulaşması amacıyla Mayıs 2020 tarihinde kullanıma sunuldu. Günümüzde bu mağazaların sayısı 1,2 milyona ulaştı ve aylık 300 milyondan fazla kullanıcıları mevcut durumda. Facebook artık işletmelere ürünlerini, 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan WhatsApp ve aylık 1 milyardan fazla ziyaret alan Facebook Marketplace’e getirmelerine izin veriyor.

Facebook, ayrıca, işletmelerin, kullanıcıların alışveriş tercihlerine göre kişiselleştirilmiş reklamlar kullanarak potansiyel müşterileri hedeflemesini sağlayan yeni bir özelliği de duyurdu. Bu nitelikte bir özellik ancak Facebook’un 10 senedir toplamakta olduğu akıl almaz seviyelerdeki müşteri verileri ile mümkün olabilirdi. Rakip firmaların, bu seviyede bir özellik geliştirmek için on yıllarca veri toplamaları gerekiyor. İşletmelerin kişiselleştirilmiş reklam özelliğini kullanmaya başlamasıyla, Facebook’un reklam gelirlerinde büyük bir yükselişin başlayacağı öngörülüyor.

Facebook’un teknolojik yatırımları devam ediyor

Kullanıcılarına yüksek teknoloji ile alışveriş deneyimi yaşatmak isteyen Facebook, yapay zeka ve artırılmış gerçekliğe yatırımlarını da sürdürüyor. Yakın zamanda kullanıcılar, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile güneş gözlüğü veya çeşitli kıyafetleri internet üzerinden satın almadan önce deneyebilecek.

E-Marketer’a göre; Amerika’da sosyal medya üzerinden satışlar, bu sene sonuna kadar yüzde 35,8 artışla 36,62 milyar dolar seviyesine yükselecek ve e-ticaret sektöründeki hacmi yüzde 4 oranına ulaşacak. Hem kullanıcılar hem de satıcılar, sosyal medyanın e-ticaret sektöründeki yükselen rolünün farkına varmış durumdalar. Facebook, yenilikçi yaklaşımlarıyla bu büyüyen sektördeki yerini her geçen gün daha da sağlamlaştırıyor. Bu bağlamda, ilerleyen süreçte Facebook’un sektöre olan yatırımlarını, katlayarak arttıracağı öngörülüyor.