Ara
Close this search box.

Evcil hayvan ürünleri perakendecisi Chewy, e-ticaret kanallarına yatırım yapıyor

evcil hayvan
evcil hayvan

Evcil hayvan ürünleri online perakendecisi Amerika Florida merkezli Chewy, PetSmart tarafından 2017 yılında satın alındı. Bu satın alma, o zamana kadarki bir e-ticaret şirketinin en büyük satın alımı olarak kayıtlara geçti. Dört yıl içinde giderek büyüyen şirket, 2021 yılının ilk çeyrek raporunu yayınladı. Rapora göre, evcil hayvan kategorisi, Covid-19 salgınının da etkisiyle zirve en çok tercih edilen kategorilerden biri durumunda. Bu çerçevede şirketin 2021 yılındaki ilk çeyrek satışları yüzde 51 oranında arttı.

Evcil hayvan kategorisinde e-ticaret kanallarına yatırımlar artıyor

Tarihsel olarak baktığımızda evcil hayvanlar ekonomik belirsizlik dönemlerinde bile varlıklarını sürdürdü. Chewy de bu kategoride satış yapan bir marka olarak Covid-19 krizini fırsata çevirdi. Chewy CEO’su Sumit Singh, evcil hayvan sahiplerinin sayısının yüzde 5,7 oranında arttığını belirtti. Wedbush analisti Seth Basham, 3 aylık satış rakamlarının şirketin sektör lideri olarak konumunu güçlendirdiğini vurguladı.

Chewy, sadece iyi bir performans göstermekle kalmıyor. Aynı zamanda, tüketicilerin son zamanlar yöneldiği e-ticaret kanallarına da yatırım yapıyor. Trend analizleri, evcil hayvanlar için insanların online alışverişi daha çok tercih ettiğini göstermişti. Bu durum, pandemiden önce de böyleydi. Özellikle evcil hayvan maması gibi sıkça satın alınan ürünler, bu süre zarfında daha ön plana çıktı. Chewy CEO’su Singh, e-ticaret özelinde yaşanan bu değişiklerin kalıcı olacağına inandığını ifade etti.

Perakendecinin reklam ve pazarlama maliyetleri arttı

Sadece online satış yapmanın bazı dezavantajları var. Çoğu zaman, müşterileri kazanmak için harcanan reklam ve pazarlama maliyetleri bazı markalar için aşırı yüksek olabiliyor. Bunun sonucunda, elde edilen kâr oranı düşüyor. Chewy’nin dördüncü çeyrekte net satışları yüzde 51 oranında artarken, reklam ve pazarlama maliyetleri de yüzde 47,4 artışla 150,1 milyon dolara çıktı. E-ticaret müşterilerini kazanmak için harcanan pazarlama ve reklam maliyetleri, bazı markalar için aşırı derecede yüksek hale gelebiliyor ve kârı önemli ölçüde azaltabiliyor.

Tüketiciler, salgın sona erdiğinde eski harcama alışkanlıklarına geri dönerse, bu durum gelecekteki kârlılığı muhtemelen daha da riske atacak. Chewy, bu çeyreğe kadar pozitif kâr oranına ulaşamamıştı. Bu, şirketin üst kuruluşu olan Wayfair’in yaşadığı zorlukların bir yansımasıydı.

Chewy, 2020’nin ikinci çeyreğine kadar genellikle ev eşyaları satıyordu. Bu süre zarfında perakendeci, her çeyrek için zarar bildiriyordu. Geçen yılın ikinci çeyreğine kadar esas olarak ev eşyaları satan perakendeci her çeyrekten sonra artan oranlarda zarar bildirdi.

Aktif müşteri sayısı 19,2 milyona yükseldi

Şirketler, bu durumla mücadele etmek için gayrimenkul anlamında bazı yatırımlar yaptı. Walmart, Target ve Nordstrom gibi geleneksel perakendecilerle ortaklıklar kurarak, fiziksel mağazalara sahip olma yolunda büyük bir adım attılar.

Chewy, eskiden PetSmart’ın sorumluluğu altındaydı. Ancak, geçtiğimiz yılın ekim ayında PetSmart, Chewy ile yollarını ayırdığını duyurmuştu. Chewy, bu sebeple henüz bir fiziksel varlığa sahip olmasa da şirket için yararlı olabilecek bazı kategorilere odaklandı. Tele-sağlık ve eczane hizmetleri ile evcil hayvanlara sağlık konusunda destek verdi.

Chewy, dördüncü çeyrekte aktif müşteri tabanını yıllık bazda yüzde 43 oranında artırdı. Bununla birlikte müşteri sayısı 19,2 milyona yükseldi. Autoship aboneliği ile gerçekleşen satışlar, çeyrek boyunca yüzde 46,1 artışla 1.4 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, toplam satışların yüzde 68,2’sini oluşturdu. Yıllık raporlara göre ise, Autoship satışları yüzde 45,4 artarak 4,9 milyar dolara ulaştı.

Chewy CEO’su Singh, yavru köpek ve kediler için oluşturulan evcil hayvan profillerinin yıllık bazda yüzde 35 oranında arttığını vurguladı. Singh, bu oranın yüzde 40’a çıkacağı konusunda ümitli olduklarını da ekledi. Evcil hayvanlar büyüdükçe Chewy müşteri kazanmaya devam edecek gibi görünüyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds