Ara
Close this search box.

Esnaflar teslimat noktası oldu

Mahalle esnafları teslimat noktası olmaya başladı.

Pandemide artan e-ticaret satışlarına cevap vermekte zorlanan kargo şirketleri, teslimat alternatifleri geliştiriyor. Buna göre artık mahalle esnafları teslimat noktası olmaya başladı.

Koronavirüs (Covid-19) pandemisine bağlı olarak artan e-ticaret satışları, teslimat şirketlerinde beklenmeyen bir yoğunluğa yol açtı. Bu sebeple teslimatlarda gecikmeler ve sorunlar ortaya çıktı. Bu duruma hazırlıksız yakalanan kargo şirketleri, alternatif teslimat yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Bunun en son örneği mahalle esnafların teslimat noktası olarak kullanılmaya başlaması oldu.

Kargo firmaları ve kuryeler, yoğun e-ticaret siparişlerine cevap vermek için büyük bir çaba sarf ediyor. Son aylardaki indirim günleri ya da önemli alışveriş günleri, kargo şirketlerinin iş hacimlerini artırdı. Teslimat şirketlerinin iş yükü, bazı bölgelerde 3 kat arttı. Bu sebeple personel ve araç takviyeleri yapan kargo şirketleri, alternatif teslimat seçeneklerini de hayata geçirmeye başladı.

Bakkal, market, lokanta, restoran gibi esnaflar teslimat noktası oluyor

E-ticaret, mahalle esnafına da katkı sunmaya başladı. Pandemi ile birlikte zirveye çıkan e-ticaret trafiği sebebiyle mahalle esnafları kargo teslim noktası olmaya başladı. Kargo şirketleri iş yükünü hafifletmek için esnafın kapısını çalıyor. Online alışverişteki yoğunluk ile birlikte teslimatlarda sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Bunun üzerine yeni teslimat modelleri arayan kargo şirketleri; bakkal, market, lokanta, restoran ve farklı sektörlerden mağazaları teslimat noktası yapmaya başladı. Bu durum, esnaf için ek gelir anlamına geliyor. Sisteme girecek esnafları kargo firmaları belirliyor. Bazen esnaflar da başvuru yaparak teslimat noktası olma talebini iletebiliyor.

Esnaf teslimat noktası projesi nasıl işleyecek?

Büyük kargo şirketlerinden bazıları, mahalle esnaflarını teslimat noktası olarak kullanmaya başladı. Peki, alıcılara memnuniyetini ve mahalle esnafına ek gelir sağlamaya odaklanan teslimat noktası projesi nasıl işleyecek?

  • E-ticaret alışverişleri talep halinde yine klasik olarak evlere teslim edilecek.
  • Alıcı talep ederse paketi kargo şubesinden de alabilecek.
  • Alıcı evde değilse ya da paketin evine gelmesini istemiyorsa paket, en yakın mahalle esnafına teslim edilecek.
  • Kargo şirketi esnaf ile bir anlaşma yapacak.
  • İlk olarak 24 saat hizmet veren esnaflar tercih edilecek.
  • Ürün veya gönderi, dağıtıcı tarafından esnafın dükkânına teslim ediliyor.
  • Esnaf paketi kontrol ediyor. Bunun karşılığında irsaliyeyi teslim alıyor.
  • Sisteme kargonun teslim edildiğine dair giriş yapılıyor. Teslimatta tüketicinin vereceği kod sisteme kaydediliyor.
  • Kimlik doğrulamasının arından gönderi sahibine teslim ediliyor.

Halen bazı online pazaryerleri AVM ve akaryakıt istasyonlarını teslimat noktası olarak kullanıyor. Yakında teslim edilemeyen kargoların ev hanımlarına verilmesi hedefleniyor. Zincir mağazaların şubeleri de teslimat noktası olmaya başladı.

Alıcılardan ek ücret talep edilmeyecek

Proje kapsamında 81 ilde 2 bin esnafla anlaşma yapılması hedefleniyor. Şimdilik sadece bir kargo firmasını başlattığı projenin diğer kargo firmaları tarafından da uygulanabileceği belirtiliyor. Bazı e-ticaret sitelerinde kullanılmaya başlanan proje, özellikle e-ticaret alışverişi yapan ve kargo geleceği gün evinde ya da iş yerinde olmayacak kişiler için ideal bir imkan sağlıyor. Sabit bir adreste bulunmayan alıcılar için cazip olacak. Bu hizmet için alıcılardan ek ücret talep edilmeyecek.

Esnaflar, teslim ettikleri kargo adetine göre kazanç elde edebilecek. Ancak esnafların kargo paketlerini saklayabilecekleri güvenli bir alanı olması gerekiyor. Ayrıca, bölgede bilinen ve güvenilen bir esnaf olmaları şartı aranıyor. Projeye katılmak isteyen esnafların başvuru yapması gerekiyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds