Ara
Close this search box.

eBay, Amazon’a açtığı iki davada haksız bulundu

eBay, Amazon’u mesajlaşma sistemine sızarak satıcılarını kendilerine çekmeye çalışmakla suçlamıştı.

eBay, Amazon’a 2018 ve 2019 yılları arasında iki ayrı dava açtı. Amazon, rakip şirketin iç mesajlaşma sistemine sızmakla suçlandı. İddiaya göre, Amazon satış temsilcileri, eBay hesapları açtırarak yüzlerce satıcısını kendi taraflarına çekmeye çalışıyordu. Açtığı davada “bunun anlamının rekabet değil zarar vermek olduğunu” iddia eden eBay, iki ayrı mahkemede ticari anlamda zarar gördüklerini ifade etti. Amazon’a karşı iddialar ile ilgili mahkemeye kanıt sunulamadı. Bunun üzerine mahkeme, Amazon’un itirazlarını haklı buldu.

Amazon “sanık” olarak tanımlandı

Amazon ile rakip şirket arasındaki anlaşmazlık iki yıldan daha öncesine dayanıyor. Ekim 2018’de ve Temmuz 2019’da Amazon’a karşı iki ayrı dava açıldı. Kaliforniya eyalet mahkemesinde açılan ilk davada Amazon “sanık” olarak tanımlandı. İkinci dava da federal mahkemede açıldı. Bu davada üç Amazon yöneticisinin ismi de yer aldı. Her iki dava da tahkime taşındı. Duruşmada, Amazon çalışanlarının sözleşmeleri ihlal ederek kendilerine verdiği zarar ile ilgili herhang bir kanıt sunulamadı. Bu sebeple Amazon’a karşı tüm iddialar reddedildi. Dava ile ilgili taraflardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

“Yüzlerce eBay satıcısının Amazon’un platformunda satış yapmaları talep edildi”

Temmuz 2019’da açılan davada, Amazon yöneticileri, şirketin düzinelerce satış temsilcisinin, rakip şirketin satıcılarını eğitmek ve teşvik etmek için bir plan hazırlamakla suçlandı. Davada, “Amazon yöneticileri ve diğer isimleri, rakip şirketin ‘M2M’ e-posta sistemine erişerek, üye hesapları kurmaları ve kullanmaları için ABD’deki ve deniz aşırı ülkelerdeki düzinelerce Amazon satış temsilcisini yönlendirdi. Ayrıca, yüzlerce satıcısının Amazon’un platformunda satış yapmalarını talep etti.” suçlaması yöneltti.

Davada Amazon yöneticileri; haraç ve dolandırıcılık gibi iddiaların yanı sıra sözleşme ilişkilerine müdahale etmekle suçlandı. eBay, federal yargıçtan Amazon’un mali zararlarına ve ek olarak Amazon’un, satıcılarını kendi tarafına çekmeye çalışmasını yasaklamasını istedi.

İddialar 2018 yılında ortaya çıktı

Durum ilk olarak 2018 yılında eBay’ın bir satıcısının Amazon tarafından “kaçak avlanma” iddialarını bildirmesi üzerine ortaya çıktı. Şirket daha sonra Amazon’a bir mektup göndererek, “satıcılarını kaçırmayı” durdurmalarını talep etti.

İki dev şirket,, e-ticarette pazara farklı modellerle yaklaşıyor. Amazon’un işlerinin çoğu, doğrudan ürün satışlarına odaklanıyor. Ancak şirketler, üçüncü taraf satıcılara dayanan devasa pazar işletmeleriyle kafa kafaya rekabet ediyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds