E-ticarette Temu önlemleri; mikro ithalat limiti düşürüldü, ek vergi getirildi

Çin merkezli Temu ve Shein gibi e-ticaret platformlara yönelik hükümetin alacağı önlemler açıklandı. Mikro ithalat ile yurt dışından getirilen ürünlere yönelik vergi düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Açıklanan önlemler, Temu gibi sitelerin riske attığı rekabet ortamını dengelemeyi ve bu tür platformların olumsuz etkilerini minimize etmeyi amaçlıyor. Sektör uzmanları, mikro ithalatta 150 avroluk sınırın 30 avroya düşürülmesinin bireysel ithalatı azaltacağını; rekabet ortamını dengeleyeceğini belirtiyor.

mikro ithalat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, Temu ile ilgili önlemler üzerinde çalıştıklarını; gerekli açıklamaları yakında yapılacağını duyurmuştu. 6 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de mikro ithalat hakkında bazı kararlar yayımlandı. Temu önlemleri olarak nitelendirilen bu düzenleme, “Temu Türkiye’ye veda ediyor!” diye yorumlandı.

Mikro ithalatta gümrük muafiyet sınırı düşürüldü

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 62 nci maddesinin birinci fıkrası” değiştirildi. Buna göre, hızlı kargo taşımacılığı ile gerçek bir kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti bin 500 avroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden alınan gümrük vergisi oranları değişti.

Buna göre, eşyalar Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan geliyorsa yüzde 30; diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 60; Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyorsa bu oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek. Ayrıca, mikro ithalatta 150 avroluk gümrük muafiyet sınırı 30 avroya düşürüldü.

“Temu sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı da tehdit eden bir durum var”

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, mikro ithalatla ilgili yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Çevikoğlu, şunları söyledi; “Temu gibi siteler Türkiye’de haksız rekabete neden oluyor. Bireysel ithalatı artırıyor. Sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı da tehdit eden bir durum var. Türkiye bu konuda önlem almakta haklı. Temu üzerinden yapılan alışverişler gümrük vergisinden muaftı. Artık bu muafiyeti sınırlandıracak önlemler var.”

“Türkiye’de yerleşik olmayan e-ticaret platformlarından alışverişi zorlaştırıcı tedbirler alınmalı”

Hakan Çevikoğlu, tüketicilerin yurt dışından eskisi kadar ucuza ürün satın alamayacağını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı; “Bunun yanında sektörün beklentisi Türkiye’de yerleşik olmayan e-ticaret platformlarından yapılacak alışverişler için zorlaştırıcı tedbirlerin alınması. Zira burada vergi ödeyen, lisans bedeli ödeyen bir firma ile yurt dışından vergi ödemeden satış yapan bir firmanın rekabet etme şansı yok. 150 avroluk sınırın 30 avro seviyelerine indirilmesi çok daha rekabetçi bir ortam sağlayacak.”

Yurt dışından mikro ithalat 94 milyar liraya yükseldi

Öte yandan, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ocak ila haziran ayları arasında yerel kredi kartları ile yurt dışından mikro ithalat ile yapılan online harcama tutarı 48 milyar liradan 94 milyar liraya çıktı. Bu rakam, yüzde 95 artış anlamına geliyor.

Düzenlemeye tepkiler

Öte yandan, Temu’ya karşı bir önlem olarak mikro ithalat limitlerinin düşürülmesi ve ek vergi getirilmesi, yurt dışı platformlardan alışveriş yapan tüketicilerin tepkisine yol açtı. Düzenleme sosyal medyada tartışılmaya başladı. Sosyal medyada paylaşılan bazı yorumlar şöyle;

• “Hükümet Temu çılgınlığına müdahale etti.”
  • “Temu sabah akşam reklam yaptı ve şimdi bir başarısızlık.”
  • “Fenomenleri Temu ürünlerinin reklamını yapmamaları konusunda uyardık. Aksi takdirde ekstra vergilere tabi tutulacaklardı. Şimdi bu noktaya geldi.”

Yurt dışı alışverişlere yeni düzenleme; vergilere yüzde 100 zam