Ara
Close this search box.

E-ticaret pazaryerleri, tedarikçilerden Maliye adına vergi toplayacak

E-ticaret platformlarına Maliye adına vergi toplama yetkisi veriliyor. Buna göre pazaryerleri, ürün tedarik eden 300 bin tedarikçiden stopaj kesecek. E-ticaret platformlarında vergi güvenliğini sağlama amacı taşıyan uygulama, yeni vergi yasasında yer alıyor. “Ön tedarik” yoluyla e-ticaret platformlarını “vergi sorumlusu” haline getiren uygulamanın 1 Ocak 2025’te hayata geçirilmesi öngörülüyor.

vergi

Hükümetin yeni vergi paketinde değişiklik yapılacak kanunlar arasında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu da yer alıyor. Gelir Vergisi teklifinde Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Kanunu’nda değişiklikler yapılacak.

Uygulama, vergi güvenliğini sağlamayı amaçlıyor

E-ticaret tedarikçilerine ilişkin yeni vergi düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kanundaki değişikliklerin yasalaşması halinde, e-ticaret pazaryerlerine vergi toplama yetkisi verilecek. Trendyol, Hepsiburada ve n11 e-ticaret pazaryerlerine, platformlarına ürün tedarik eden 300 bin tedarikçi firmadan stopaj kesme yetkisi verilecek. Uygulama, vergi güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, aracı hizmet sağlayıcıları ve e-ticaret hizmet sağlayıcılarının, e-ticarette aracılık yaptıkları mal satışları ve hizmet alımlarına yönelik ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılabilmesinin önü açılıyor. Buna göre, e-ticaret platformları, kendilerine mal ve ürün sağlayan tedarikçi firmalarından “ön tedarik” yöntemiyle vergi tahsili yapacak.

E-ticaret platformları tevkifat yapmakla mükellef olacak

Diğer taraftan, aynı düzenlemede, cumhurbaşkanına vergi tevkifatına tabi ödemeler için faaliyet konuları, ödeme türleri, sektörler ve iş grupları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte oran belirleme yetkisi verilecek.

Düzenleme, tedarikçilerin ürünlerinin vergilendirilmesinde e-ticaret platformlarını tevkifat yapmakla mükellef hâle getiriyor. “Vergide kayıt dışılığın önlenmesi açısından e-ticaret platformlarını ödevlendiren düzenleme” olarak nitelendirilen düzenleme, alttaki firmalar adına e-ticaret platformlarını tevkifat yapıp, ön vergiyi onlar adına ödemelerini yükümlendiren bir düzenleme olacak.

Aksu: Ön vergileme noktasında getirilmiş bir düzenlemeye gittik

E-ticaret pazaryerlerine stopaj toplama yetkisi verilen teklifin imza sahibi AK Parti Samsun Milletvekili Aksu, son yıllarda e-ticaretin çok ciddi büyüdüğünü kaydederek, “E-ticaret platformlarının, tedarik sağlayıcılarının alt anlamda onlara ürün satan ve onlar üzerinden tüketiciye intikal eden ürünlerin vergilendirilmesinde bu firmalar tevkifat yapmakla mükellef hâle getiriliyor.” dedi. Aksu, “Trendyol’dan aynı işlemle 10 farklı ürün siparişi verdiğinizde biri Konya‘dan biri Bursa‘dan biri Manisa’dan biri başka yerden gelme durumu olabiliyor. Çünkü tedarikçi olan ana firma ürünleri kendisinin daha önceden anlaşma yaptığı yerlerden temin etmek durumunda. Ön vergileme noktasında getirilmiş bir düzenlemeye gittik.” dedi.

Bayrakdar: 300 bin mükellef var, onlara bir zarar vermiyor

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ise, vergi güvenliği açısından ön vergileme yapmak istediklerini kaydederek, “pazaryeri” olarak nitelendirilen e-ticaret platformlarının çok büyük hacmi içeren tedarikçileri bulunduğuna dikkat çekti. Bayrakdar, “Bu pazaryerlerinin çok büyük hacmi var. Burada bir ön vergileme yaparak -aslında bu nihai vergileme değil- yıllara sari inşaat işlerinde olduğu gibi, sistemimizde var veya bankalarda mevduat faizlerinden stopaj yapar gibi. Bunlar güçlü hâle geldikleri için bunlar üzerinden satış yapanlardan bir ön vergileme yaparak daha sonra kendilerinin bir kârı çıkarsa burada aldığımız vergiyi onlar mahsup edebilecekler.” diye konuştu.

Bayrakdar, şunları kaydetti: “Yani pazar yerleri üzerinden satış yapılırken birileri bunlar üzerinden mallarını satıyor. Dört satış, tek fatura yani tek fatura numarasıyla satma… Bazen böyle kayıt dışılıklar oluyor ama bunun yanı sıra şuna da rastlıyoruz: Hasılatı gizlememesine rağmen sahte belge kullanarak bazı alanlarda kârını aşındırabiliyor. Tabii, bu hepsi için geçerli değil, bazı alanlarda… 300 bin mükellef var orada, bu onlara bir zarar vermiyor. Yani 100 lira alacaksa belki 97 lira alacak, 98 lira alacak, 2 lirası orada kalacak. Aslında KDV tevkifatı olduğu gibi ciddi bir güvenlik meselesi bu. Büyük firmaların işine gelmiyor, onlara biraz yük getirecek.”

ETİD: Haksız rekabet olur

Öte yandan, düzenlemeye ilişkin komisyon görüşmelerinde söz alan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, sektörün vergi açısından zaten kayıt altında olduğunu vurgulayarak, “Bir ürünü gidip mağazadan alırsanız böyle bir stopaj yok ama online pazaryerinden alırsanız böyle bir stopaj oluyor. Bunun haksız rekabet olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uygulama 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek

E-ticaret kanununda vergi tevkifatına ilişkin yeni düzenlemeleri de içeren vergi paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. E-ticaret platformlarını “vergi sorumlusu” haline getiren düzenleme yasalaşırsa 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Ön vergileme oranını cumhurbaşkanı belirleyecek. Ön vergilendirme düzenlemesinin, e-ticaretten sonra mühendislik ve mimarlık hizmetlerine de uygulanması planlanıyor. Mevcut yasada inşaat ve onarım işlerinde ödenen hakedişler üzerinde yüzde 5 oranında tevkifat yapılıyor. Ön vergilendirme uygulaması, vergi güvenliğinin sağlanmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyor.

E-ticaret kanunu yeniden değişiyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds