Ara
Close this search box.

E-ticaret liderleri pazaryerlerinde rekabeti konuştu

pazaryerleri
pazaryerleri

Online ortamda E-Star Global Genel Müdürü Sadem Pehlivan’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe; Lee Cooper E-Ticaret Direktörü Uğur Akbıyık, Yargıcı E-Ticaret ve Lojistik Başkanı Berk Özer ve Aydınlı Grup E-Ticaret Müdürü İbrahim Ethem Savran katıldı. Çalıştayda “Markaların Büyük Pazaryerleri İle Rekabeti” konusu ele alındı.

Berk Özer: E-ticaret yöneticileri e-ticaretin EBITDA’sını konuşmaya başladı

Etkinlikte konuşan Berk Özer, pazaryerlerinin e-ticarete yeni başlayan ve “no name” markalar açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi. Özer, “Ancak perakende firmaları için ise sadece bir gelir kapısı gibi yorumluyorum. Kendi sitelerine yatırım yapmaları daha doğru gibi duruyor.” dedi. “Ben pazaryerlerini de bir AVM’de mağaza açma mantığıyla yorumluyorum.” diyen Özer, pazaryerlerinde insanları en çok soğutan unsurun reklamlar olduğunu ifade etti. Berk Özer, “Pazaryerlerinden çıkıp tamamını kendi sitesine çektiğinde ciroda yüzde 10 kayıp oluyor. Bu tolere edilebilir bir kayıp. Bu durum diğer markalara da cesaret vermiş durumda.” dedi.

Berk Özer, “Pandeminin etkisinin ve e-ticaret satışlarının düşmeye başladığı ve mağaza satışlarının arttığı dönemde birçok e-ticaret yöneticisi, e-ticaretin EBITDA’sını konuşmaya başladı. Bu iş yönetilmediği zaman pahalı bir iş olduğunu da gördük. Burada işte karar vermek önemli. Ya kendi sitenizde bir yatırım yapıp buraya kanalize etmek, ya bunu dengeli yönetmek ya da pazaryerleri tarafına daha çok ağırlık vermek.” şeklinde konuştu.

Uğur Akbıyık: Markalar olmazsa pazaryerleri de var olamaz

Uğur Akbıyık ise, “Pazaryeri bir satış kanalı evet; ancak markalar olmazsa pazaryerleri de var olamaz. Burada tüketicinin hakları mutlaka var; ama markaların da belirli bir noktada hakları olmalı.” dedi. Akbıyık, “Dijital dünya çok farklı noktalara geldi. Biz tamamen Z kuşağını hedefliyoruz. Metaverse ile alakalı ciddi araştırmalarımız var. Firmalar artık buna yönelecek. Biz de kullanıcıların bıraktığı izleri oturup anlamlandırarak bir şekilde ona temas etmeye çalışıyoruz. Pazaryerinde yapamayacağımız şey işte bu. Bu datayı anlamlandırırsak bunu rahat bir şekilde evet zorlu bir süreç olur ama günün sonuna baktığınız zaman markanıza yatırım yapmış oluyorsunuz. Kendimize odaklanıp, kendi markamıza yaptığımız yatırım her zaman bizi kazançlı hale getirecektir.”

İbrahim Ethem Savran: Pazaryerlerinde marka algısı yerle bir oluyor

İbrahim Ethem Savran da, “Dünyada birçok ülkede tamamen oligopol olmuş bir piyasa var e-ticaret özelinde. Hatta bana göre Türkiye’de 2 oyunculu bir e-ticaret var. Diğer taraftan aslında bu pazaryerinde olmalı mıyız sorusu şirketin analiz ederek karar vereceği bir alan. Yani biraz durumsal.” şeklinde konuştu. Savran, “Pazaryerinde olmalı mı olmamalı mı sorusu aslında ticaretin sorusu. E-ticaret maliyetli bir iş. Belirli hacme gelmedikten sonra kendi sitenizde yürümenizin imkânı yok. Belirli hacimde olmalısınız ki yatırımla bunu devam ettirebilin. Bu hacimde değilseniz pazaryerleri çok daha kârlı bir operasyon oluyor. En büyük sıkıntı bir fiyat baskısı; ayrıca marka algısı da yerle bir oluyor.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds