Ara
Close this search box.

E-ticaret kanunu yeniden değişiyor!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklif yasalaşırsa, e-ticaret kanununda da bazı değişiklikler olacak. Buna göre, sınır ötesi e-ticaret kolaylaştırıcı bazı hükümler getiriliyor. Ayrıca, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların lisans ücretleri hesaplamalarında da değişiklik yapılıyor.

e-ticaret kanunu

AK Parti tarafından hazırlanan “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret ekosistemini yakından ilgilendiren maddeler var! Buna göre, e-ticaret kanununda değişiklikler yapılacak.

E-ticaret kanununa yeni hükümler ekleniyor

Teklifin 12. maddesinde “6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”a bazı hükümler eklenmesi öngörülüyor. Buna göre, 2024 yılına ilişkin lisans ücretleri hesaplamasında bazı unsurların net işlem hacminden indirilmesi hükme bağlanıyor. Ayrıca, 2025 yılı lisans ücreti hesabında da bazı esneklikler getiriliyor.

Sınır ötesi e-ticaret kolaylaşıyor

Teklifte e-ticaret kanunu değişiklikleri arasında sınır ötesi e-ticareti kolaylaştıran maddeler de var. Buna göre, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların sınır ötesi e-ticaret faaliyetlerinin yanı sıra yüksek teknoloji yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla pazaryerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamalarının toplamının iki katının lisans ücretinin hesaplanmasına esas teşkil eden net işlem hacminden indirilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

E-ticaret kanunu değişiklikleri ile adil rekabet ortamının ve sektörün çok oyunculu yapısının korunması amaçlanıyor. Düzenlemede, bahse konu indirim imkanından yararlanılabilmesi için e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin, kanunda yer alan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcıların net işlem hacimlerinin toplamını ifade eden ve Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verileri kullanılarak, bakanlıkça hesaplanan e-ticaret hacminin yüzde 20’sini aşmaması şartı getiriliyor.

Lisans ücreti hesaplamaları değişiyor!

Diğer taraftan, e-ticaret kanununda yapılacak değişikliklerde lisans ücreti hesaplama yöntemlerine ilişkin hükümler de bulunuyor. 2024 yılı lisans ücretinin hesaplanmasında uygulanmak üzere, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının pazaryerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlarla yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamalarının toplamının 4 katının; 2025 lisans ücretinin hesaplanmasında ise söz konusu satış ve harcamaların 3 katının net işlem hacminden indirilmesine; ayrıca, 2024 yılı için lisans ücretinin hesaplanmasında yüzde 20 şartının aranmamasına ilişkin düzenleme de teklifte yer alıyor.

E-ticaret kanunundaki değişiklikler TBMM’de kabul edildi!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds