Ara
Close this search box.

E-ticaret devleri dağıtım merkezi olarak İstanbul’u seçiyor

e-ticaret
e-ticaret

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) e-ticaret ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Avdagiç, İstanbul’un e-ticaret yapan uluslararası firmalar için çok önemli bir noktada olduğunu belirterek, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarının dağıtım merkezi olarak İstanbul’u seçtiğini ifade etti.

“Alibaba, İstanbul’u seçti”

İstanbul Havalimanı’nın uluslararası mal dağıtımında İstanbul’u merkez haline getirdiğini vurgulayan Şekib Avdagiç, e-ticaret devi Alibaba’nın, Çin’den sonra dünya çapındaki ilk dağıtım merkezi olarak İstanbul’u seçtiğini söyledi. Amazon’un da İstanbul’u seçtiğinin altını çizen Avdagiç, şunları kaydetti:

“Çünkü İstanbul’dan yaklaşık 250 yurt dışı noktaya dağıtım yapabilecek bir şebekeye sahibiz. Bu, Avrupa dâhil hiçbir yerde yok. En yakın rakibimiz 130’da, 140’da kalıyor. O nedenle buraya geliyorlar. THY’nin yeni kargo merkezi açıldı. Bundan 15 gün önce Yeşilköy tamamen kapatıldı, şu anda THY Kargo’nun 183 bin metrekarelik bir kargo merkezi devreye girdi. Tamamen yapay zekâyla çalışan bir sistem.”

“2021’de e-ihracat 1 milyar 460 milyon dolar oldu”

Orta teknoloji ihracatı artarken yüksek teknolojide beklenen artışın olmadığını ve yüksek teknolojinin Türkiye’deki toplam ihracattaki payının yüzde 3,5 olduğunu hatırlatan Avdagiç, “2021’de e-ihracatımız 1 milyar 460 milyon dolar oldu. Bunun artması için çok yoğun çalışılıyor. Bütün dünyada internet satışlarının 2030’da toplam perakende satışlarının yüzde 57’sine ulaşacağı öngörülüyor.” sözlerini kaydetti.

“Yerel para ile ticaretin doğruluğu anlaşıldı”

Rusya-Ukrayna çatışmalarına de değinen Şekib Avdagiç, yerel para ile ticaret yapıldığında SWIFT sisteminin içine girilmediğini belirterek, “Bu ticaretin önü açık. Keşke bu savaş olmasaydı ama burada da Sayın Cumhurbaşkanımızın yerel para ile ticarette ısrarının olağanüstü durumlarda ne kadar doğru ve ülkenin bekası için önemli olduğu gerçeğinin de altını çizmek istiyorum. Kritik durumlarda bu işin, ülkelerin bekası için ne kadar önemli olabileceği bugün çok net bir şekilde daha ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds