E-Ticaret Kanunu’nda parasal eşikler yüzde 119 oranında artırıldı. E-ticaret platformlarına veri kullanımı, lisans, reklam, indirim gibi alanlarda yükümlülükler getiren limitler yukarı çekildi. Buna göre daha büyük iş hacmine sahip e-ticaret platformları kapsama alınırken, küçük hacimli firmalar yükümlülük dışına çıktı.
Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki bazı parasal eşikler yüzde 119.67 oranında arttırıldı. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki parasal eşikler yeniden belirlendi. Buna göre, 6563 sayılı Kanun kapsamında e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların (ETAHS) ve e-ticaret hizmet sağlayıcıların (ETHS) uyması gereken yükümlülüklerin belirlenmesi amacıyla eşik değerler oluşturuldu.
E-ticarette 2024 yılı parasal eşikleri
Kanunda yer verilen eşik değerler, anılan Kanunun Geçici 2’nci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince 2023 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 50 oranında artırılarak 2023 yılı eşikleri belirlenmişti. Söz konusu parasal eşikler, Kanunun Ek 2’nci maddesinin onuncu ve Ek 4’üncü maddesinin altıncı fıkraları gereğince 2024 yılı için artırıldı. 2024 yılı eşik değerlerinin belirlenmesine esas teşkil eden (ETAHS ve ETHS net işlem hacimleri toplamı) e-ticaret hacmindeki yıllık değişim yüzde 119,67 olarak gerçekleşti.
Güncellenen parasal eşikler şöyle;
Güncellenen parasal eşiklere göre, bu kapsamda yer alan e-ticaret platformlarının iş hacimlerine göre 2023 yılı için 15, 45 ve 90 milyar TL olarak belirlenen eşikler yüzde 119.67 oranında artırılarak, sırasıyla; 32 milyar 950 milyon 500 bin TL, 98 milyar 851 milyon 500 bin TL ve 197 milyar 703 milyon TL’ye yükseltildi. Bu parasal eşikler, 2022 yılı için 10, 30 ve 60 milyar TL olarak belirlenmişti.
Veriler rekabette kullanılamayacak
2024 yılı için parasal eşik değerler çerçevesinde, yıl içindeki net işlem hacmi 32 milyar 950 milyon TL’nin üzerinde olan platformlar, elde ettikleri verileri sadece aracılık hizmetlerinin sunulması amacıyla kullanabilecek, başka firmalarla rekabette faydalanamayacak. Bu miktarın üzerinde iş yapan şirketler, şirket ortaklarının yüzde 5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini 1 ay içinde Ticaret Bakanlığına bildirmekle yükümlü olacak.
Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 197 milyar TL’yi aşan, iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedi geçen e-ticaret platformları ise, aracılık hizmeti sunduğu e-ticaret pazar yerlerinde, kredi kartıyla yapılan kredili ödeme işlemleri ile diğer ödeme işlemleri hariç olmak üzere, ekonomik bütünlük içinde bulunduğu bankaların, kredi verme işlemleri dahil, sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin faaliyette bulunamayacak.
Büyük e-ticaret platformları, kendi satışları dışında kargo faaliyetinde bulunamayacak
Büyük e-ticaret platformları, kendi satışları hariç olmak üzere taşımacılık ve kargo faaliyeti gerçekleştiremeyecek. Belirlenen yeni sınırlarla e-ticaret pazar yerleri ile e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin lisans, reklam, indirim, bağımsız denetim, veri taşıma ve kullanma gibi yükümlülükleri düzenlenirken, sınırlamalar cirosu daha fazla olan e-ticaret firmalarına doğru genişletilmiş oldu.