Ara
Close this search box.

Dış ticaret açığı yüzde 9 arttı

Dış ticaret açığı

Dış ticaret açığı Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,9 artarak 8,34 milyar dolara yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Mart ayında yüzde 73,2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 73,9’a yükseldi.

Dış ticaret açığının yükselmesinde, ithalatın ihracatı karşılama oranındaki artışın yetersiz kalması ve yüksek petrol fiyatları etkili oldu. Ancak, ihracattaki artışın da devam ettiği gözlendi. E-ticaret ve e-ihracat konularına da değinen uzmanlar, dijital dönüşümle birlikte bu alanlarda da büyüme potansiyelinin yüksek olduğuna işaret etti.

İhracat İklimi Endeksi

Türkiye’nin dış ticaret açığının azaltılması için ihracatın desteklenmesi, ithalatın ise mümkün olduğunca yerli üretimle karşılanması gerektiği belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, bu doğrultuda ihracatçılara yönelik teşvikler sunarken, yerli üretimin geliştirilmesi ve artırılması için de çalışmalar yapıyor.

Dış ticaret açığı 8,34 milyar dolara yükseldi

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı 2,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret hacmi ise yüzde 8,9 artarak 46,4 milyar dolara yükseldi. 2022 Mart ayında yüzde 73,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2023 Mart ayında yüzde 73,9’a yükseldi.

Şubat

Ayrıca, enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat yüzde 3,7 artarak 21,2 milyar dolardan 21,9 milyar dolara yükseldi. Buna karşılık, enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 14,2 artarak 21,4 milyar dolardan 24,5 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin dış ticaret verilerine göre enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığının azalması, E-ticaret ve E-ihracat açısından umut verici bir gelişme olarak yorumlanabilir.

İhracatın artması da, ülke ekonomisi için olumlu bir etki yaratabilir. Ancak, dış ticaret verilerindeki artışların nedenleri ve trendleri daha detaylı incelenmelidir.

Dış ticaret açığında rekor seviye

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds