Ara
Close this search box.

Dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi geliyor!

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, online film ve yazılım gibi dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi getirileceğini belirterek, yeni düzenleme için tarih verdi.

gümrük vergisi

DTÖ Genel Direktörü, global e-ticarette yeni vergi tarifelerinin 2026 yılından itibaren başlayacağını duyurdu. Okonjo-Iweala, çoğu hükümetin gönüllü olduğu e-ticaret moratoryumu yoluyla 2026 yılından sonra e-ticaret vergilerinde muafiyetin kaldırılacağını söyledi. Vergi muafiyetinin sona erdirilmesine yönelik uygulama sebebiyle hükümetlerin ve işletmelerin yeni rejime hazırlanmaları gerektiğini belirtti.

Ngozi Okonjo-Iweala, online filmler ve yazılım indirmeleri gibi dijital ürünlere uygulanan ilk gümrük vergilerinin 2026 yılında tüketicileri ve işletmeleri etkileyeceğini ve bazı ülkelerde fiyatların artacağını vurguladı.

Elektronik ürünlere ilk kez gümrük vergisi uygulanacak

1 Mart 2024 tarihinde hükümetle e-ticaret moratoryumunu 2 yıl süreyle uzatmış ve önemli bazı ülkeler bu sürenin tekrar uzatılmasına karşı çıkmıştı. Hükümetler DTÖ nezdinde tekrar uzlaşamazsa 2026 yılından itibaren online film ve yazılım gibi elektronik ürünlerde ilk kez gümrük vergisi uygulanacak. Bu sebeple dünyanın birçok yerinde online hizmet ve ürünlerin fiyatları yükseltecek.

Moratoryumu uzatmak için oybirliği gerekiyor

Ngozi Okonjo-Iweala, bazı hükümetlerin iki yıl içinde sona erecek 30 yıllık vergi muafiyetinin uzatılmasını reddedeceğini söyledi. Moratoryumu daha fazla uzatmak için üyeler arasında oybirliği gerekiyor. DTÖ Genel Direktörü Okonjo-Iweala, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Üyelerin birkaç yılda bir bu konuyu tartışmaya devam edeceğini düşünmüyorum. Bu tarih üzerinde anlaştılar. Bu, iş dünyasına ne yapmaları gerektiğine dair bir sinyal gönderiyor. İki yıl çok makul bir zaman dilimi.” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler gümrük vergisini destekliyor

Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, vergi gelirlerini arttırmak için elektronik ürünlere vergi getirilmesini destekliyor. Diğer DTÖ üyesi ülkeler ise, vergilerin maliyetleri artıracağını; bunun tüketicilere yansıtılacak olması sebebiyle rekabetçi güçlerine zarar vereceğini savunuyor.

Gelişmiş ülkeler vergi uygulamayacak

Bu sebeple ABD, Çin, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile birçok Latin Amerika ülkesi gibi 80’den fazla ülke, gönüllü e-ticaret moratoryumunu savunuyor.  Bu ülkelerin e-ticaret moratoryumu uzatılmasa bile elektronik iletim faaliyetlerine gümrük vergisi uygulamayacağı belirtiliyor. Bu durumda elektronik ürünlere gümrük vergisi, moratoryuma karşı çıkan bazı gelişmekte olan ülkelerde uygulanacak gibi görünüyor.

İş grupları e-ticaret moratoryumunun 2026’da tekrar uzatılacağına inanıyor

DTÖ’nün iki yılda bir düzenlenen bakanlar konferansı (MC13), bu yıl 1 Mart 2024 tarihinde yapıldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde düzenlenen 13. DTÖ Bakanlar Konferansı kapsamında, Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkeler, e-ticaret tarifelerine ilişkin moratoryumun üst düzey bir toplantıda iki yıl daha uzatılmasına karar verdi. E-ticaret moratoryumunu uzatmak için lobi yapan iş grupları, DTÖ üyelerinin, 2026’da Kamerun’da yapılacak bir sonraki toplantıda moratoryumu tekrar uzatacağını öngörüyor.

“KOBİ’lerin rekabet gücü azalır”

Tüm sektörleri kapsayan bir iş grubu Küresel Hizmetler Koalisyonu, şunları ifade etti; “Elektronik iletimlere uygulanan gümrük vergileri, dijital olarak etkinleştirilmiş tüm ticarette daha yüksek maliyetlere yol açacak ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere dijital araçları benimseyen işletmelerin rekabet gücünü azaltacaktır.”

E-ticaret moratoryumu 2 yıl uzatılıyor

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Yetiş+ Çarşı
Markalar

Yeni pazar yeri “Yetiş+ Çarşı” tanıtıldı

Türkiye’de yeni bir online pazar yeri faaliyete başladı. Yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Yeni pazar yeri, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen

Days
Hours
Minutes
Seconds