Ara
Close this search box.

Coğrafi işaretli ürünlere e-ticaret desteği: HepsiTürkiye’den

HepsiTürkiye
HepsiTürkiye

“HepsiTürkiye’den” adlı Yöresel Ürünler Programı, yerel üreticileri desteklemeyi amaçlıyor. Program kapsamında Hepsiburada; TOBB’a bağlı 365 oda ve borsanın iş birliğinde içerik yönetimi, ürün girişi ve sipariş süreç yönetimi, 360 derece mağaza paneli, kampanya ve indirimlerin planlanması, satışları arttıracak öneriler gibi konularda ücretsiz eğitim desteği verecek.

HepsiTürkiye’den programına katılanlara 10 bin liraya kadar yüzde 1 komisyon

HepsiTürkiye’den Yöresel Ürünler Programı’na katılan yerel üreticilere 100 ürüne kadar ücretsiz fotoğraf çekimi desteği sunulacak, kurumsal fiyatlar üzerinden indirimli kargo imkanı tanınacak.​​​​​​​ Programa katılan üreticilere, lansmana özel 10 bin liraya kadar yüzde 1 komisyon oranı uygulanacak. E-ticarete aşina olmayan satıcılar için özel eğitim programları düzenlenecek.

HepsiTürkiye projesi, yöresinde üretim yapan vergi mükellefi KOBİ’leri, kadın girişimcileri, kooperatifleri, geleneksel Türk el sanatları üretimi yapan esnafları hedefliyor. İş ortağı olan yerel üreticiler, Hepsiburada’da mağazasını açıp, mağaza yönetim panelinden “Yöresel ürün satışı yapmak istiyorum” başlığı altında talep oluşturarak, programa katılabilecek. Hepsiburada pazaryerinde halen mağazası olan KOBİ’ler, yerel üreticiler veya girişimciler, üretildiği yörenin karakteristik özelliklerini taşıyan yöresel ürünlerini satmak için satıcı paneli üzerinden talep oluşturacak.

Hisarcıklıoğlu: Coğrafi işaretli ürünler sanal raflarda yerini alıyor

HepsiTürkiye’den programının lansmanı için online toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “HepsiTürkiye’den” programı ile coğrafi işaretli ürünlerin e-ticaret yoluyla ülkenin her yerine ulaşabileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Yöresel ürünler programı ile coğrafi işaretli ürünler, artık sanal raflarda da yerini alıyor. Hepsiburada desteğiyle hayata geçirilen bu programla coğrafi işaretli ürünler, e-ticaret yoluyla tek tıkla ülkenin her yerine ulaşabilecek. Kampanya döneminde sunulacak düşük komisyon, uygun reklam ve kargo anlaşmaları ile yerel üreticilerimize doğrudan destek olacağız. Öte yandan oda ve borsalarımız ve Hepsiburada iş birliğiyle düzenleyeceğimiz ambalajlama, paketleme, markalaşma, satış-pazarlama ve fotoğraflama eğitimleri ile yerel üreticilerimizin dijitalleştirilmesine katkı sağlayacağız.”

Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin hızla büyüyen bir alışveriş kanalı olduğunu belirterek, 2020 yılında e-ticaret hacminin yüzde 66’lık artış gösterdiğini; salgın ile bu kanalın daha görünür hale geldiğini hatırlattı.

Doğan: 81 il ve 971 ilçede en az 1 yerel üretici programa dahil edilecek

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ise, “Ülkemizin yerel, sürdürülebilir kalkınmasına destek vermek amacıyla HepsiTürkiye’den Yöresel Ürünler Programı’nı başlatıyoruz.” dedi. Doğan, “KOBİ’lerimiz ile işimizi birlikte büyüteceğiz, birlikte dünyaya açılacağız ve umuyorum ki Nasdaq gibi dünyanın önde gelen finans ve teknoloji platformlarında çok da uzak olmayan bir gelecekte bu vizyonu paylaşan ve sürdürülebilir büyümeyi yakalayan başka Türk şirketlerini de göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

HepsiTürkiye’den projesinin, ölçeği ve içeriği açısından Türkiye’de bugüne kadar uygulamaya konan en kapsamlı yerel üretici dijitalleşme programı olduğuna işaret eden Hanzade Doğan, şu ifadeleri kullandı; “Bu program ile daha önce e-ticaret yapmamış yöresel ürün üreten yerli üreticilerimize e-ticaret fırsatı sağlayarak, onlara Türkiye geneline erişim imkanı sunuyoruz. Hedefimiz, ilk etapta ülkemizin 81 ili ve 971 ilçesinin tamamında en az 1 yerel üreticiyi programa dahil etmek ve bu yolla yerel, sürdürülebilir kalkınma hamlesine katkıda bulunmak.”

Coğrafi işaretli ürün pazarı 200 milyar dolara ulaştı

Dünyada coğrafi işaretli ürün pazarı 2020 yılında 200 milyar dolara ulaştı. Bu pazardaki en büyük payı Avrupa Birliği (AB) alıyor. Birliğin tarımsal gıda ihracatının yüzde 17’sini coğrafi işaretli ürünler oluşturuyor. Türkiye’de 2020 yılı sonu itibarıyla koruma altına alınan 627 coğrafi işaretin 261’i, yani yüzde 42’si TOBB’a bağlı oda ve borsalarca tescil ettirildi. AB’de Türkiye’nin 7 coğrafi işareti tescilli durumda. Bunlarından 5’ini oda ve borsalar tescil ettirdi, 21 coğrafi işaret için ise AB’de başvuru aşamasına gelindi. TOBB, coğrafi işaretlerde sahteciliğin önlenmesi için denetim sistemini daha da etkinleştirecek. Bu ürünlere kopyalanamaz bir bandrol ve sertifika yerleştirilecek.

Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 1996 yılından bugüne kadar toplam 783 ürün coğrafi işaretli olarak tescillendi. 2021 yılının başından bu yana 149 coğrafi işaret tescili gerçekleştirildi. Dünyada yıllık 200 milyar doların üzerinde bir pazarı olan coğrafi işaretli ürünlerin yıllık yaklaşık 75 milyar dolarlık bir satış hacmi bulunuyor. Bunun yaklaşık 3’te 1’lik kısmını tarım ürünleri ve gıda maddeleri oluşturuyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds