Ara
Close this search box.

CHP’li Karabat’tan Temu uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, yurt dışından alışverişlere ilişkin düzenlemelerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Temu gibi sitelerden yapılan alışverişlere değinen Karabat, “Ürünler denetimsiz bir şekilde geliyor. Vatandaşların gelirini artırmak yerine, sefalete mahkum edip ucuz ve sağlıksız ürünlere mecbur ediyorlar.” dedi.

Temu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, e-ticaret düzenlemeler sonrası ortaya çıkan durumu değerlendirdi. İsim vermeden Çinli Temu’yu eleştiren Karabat, “Vatandaş sağlığından olurken, ithalat lobilerine milyar dolarlar akıyor.” diyerek başladığı paylaşımda, “Sözde enflasyonla mücadele denilerek uygulanan gizli bir planı birlikte deşifre edelim. Söz konusu halk sağlığı.” ifadelerini kullandı.

Temu’da günlük işlem yapan kişi sayısı 1,4 milyon!

Özgür Karabat, isim vermeden Çin merkezli indirimli online alışveriş sitesi Temu’dan bahsederek, “Günden güne alım gücü düşen vatandaşların ucuz ürünlere talebi artıyor. Uzak Doğu merkezli bir e-ticaret platformu, Türkiye’de en fazla alışveriş yapılan yerlerden biri haline geldi. Geçen ay yapılan hesaplamalara göre, mevzubahis platformun Türkiye’deki aktif kullanıcı sayısı 9,3 milyona ulaştı. Eylül ayında bunun 10 milyonu bulduğu belirtiliyor. Aynı platformda günlük işlem yapan kişi sayısı da 1,4 milyon!” dedi.

“Vatandaşları ucuz ve sağlıksız ürünlere mecbur ediyorlar”

Karabat, kamuoyunda Temu düzenlemesi olarak bilinen yurt dışı alışverişlerde vergi düzenlemesine değinerek, şöyle devam etti; “Buraya talep patlayınca, gümrüksüz yurt dışı online alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Sözde yerli üretici korunmuş oldu; ama ithalat aynı şekilde devam etti. Online alışverişlerde ortalama sepet tutarı 10-15 Euro olduğu için bu uygulama söz konusu alışveriş platformunu pek etkilemedi.

Temu’yu ima ederek, “Vatandaş ucuz ürün almasın mı? Ama işin aslı şu…” diyen Karabat, şu bilgileri verdi; “Birçok kişi bu karara tepki gösteriyor, haklılar da… Çünkü geçim sıkıntısı çok derinleşti. Ancak bu yöntemle alınan ürünler denetimsiz bir şekilde geliyor. Vatandaşların gelirini artırmak yerine, sefalete mahkum edip ucuz ve sağlıksız ürünlere mecbur ediyorlar. AKP, bunun hesabını versin önce… Bizim konuşmamız gereken esas mesele bu.”

“Bu yabancı platformlar Türkiye’de tek kuruş vergi vermiyor”

Karabat, Temu gibi sitelerdeki kalitesiz ürünler satıldığından bahsederek, “Okul sezonu başladı. Yurt dışından okul çantası 80-100 liraya geliyor. İnanılır gibi değil… Kokusundan duramazsınız. Kalem, silgi gibi kimyasalın yoğun olduğu ürünleri çocuklarımız kullanacaklar.” sözlerini kaydederek, “Bu yabancı platformlar Türkiye’de tek kuruş vergi vermiyor, maliyeti ve istihdamı yok. Ama bunlar yüzünden zarar eden Türk işletmeleri vergisini veriyor, denetleniyor, istihdam sağlıyor. Kalitesiz ucuz ürünler ile nasıl rekabet etsinler?” ifadelerine yer verdi.

“Yerli üreticinin maliyetleri azaltılsın”

“Vatandaşı fakirleştir, ucuz ve kalitesiz ithal ürünlere mahkum et, Türk işletmelerini iflas ettir, işsizliği körükle…” diyen Karabat, şunları vurguladı; “AKP’nin uyguladığı gizli politikanın özeti tam olarak bu. Veriler, bizim tezimizi de fazlasıyla doğruluyor. Türkiye’nin hammadde ve ara malı ithalatı yılın ilk 8 ayında %13,7 azalırken, tüketim malı ithalatı aynı oranda, yani %13,7 artıyor. Yabancılar burada elini kolunu sallayarak, vergi vermeden, denetlenmeden, sağlıksız ürünleri satsın diyenler, önce AKP’ye çağrıda bulunsunlar. Yerli üreticinin maliyetleri azaltılsın, yerli ürünlerin pahalı olmasının sebepleri ortadan kaldırılsın. Vatandaşımız da ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünleri tüketsin.”

“Ürünleri lütfen dikkatli seçin”

Özgür Karabat, “Popülizme kaçmadan, rasyonel düşünmek gerekiyor. Mehmet Şimşek, iç talepte daralma olduğunu söylüyor; ancak ithal tüketim mallarındaki patlamayı görmezden geliyor. Çünkü ithalat lobilerine kaynak aktarılıyor. Buradan vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum. AKP’nin denetim mekanizması kalmadığı için sadece ucuz diye almak zorunda olduğunuz ürünleri lütfen dikkatli seçin. AKP gidici; ama siz kalıcısınız ve sağlığınız bizim için çok önemli.”

Temu düzenlemesi; Temu vergi oranları ne oldu?

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds