Ara
Close this search box.

Bakan Bolat: E-ticaret, ticari hayatın vazgeçilmez unsuru haline geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaretin ticari hayatın vazgeçilmez unsuru haline geldiğini vurgulayarak, e-ticaretin yeni iş kolları, yeni istihdam ve uzmanlık alanları ve yeni pazarlar sağladığını ve ekonomiye dinamizm kattığını belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen “E-Ticaret ve Perakende Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, e-ticaret potansiyeline değindi. Bolat, Kovid-19 pandemisi döneminde çok daha hızlı büyüyen e-ticaretin ticari hayatın vazgeçilmez unsuru haline geldiğini vurgulayarak, e-ticaretin yeni iş kolları, yeni istihdam ve uzmanlık alanları ve yeni pazarlar sağladığını ve ekonomiye dinamizm kattığını belirtti.

Bolat, “Türkiye, internetin sunduğu fırsatları gün geçtikçe daha çok benimseyen ve değerlendiren bir ülke olarak, dijital dönüşüm destekli bir ekonominin önemli bir parçası olan e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahiptir.” şeklinde konuştu.

“Esnaf ve sanatkârlar e-ticarete yöneliyor”

Geçen yıl internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren bireylerin oranının yüzde 49,5 olarak gerçekleştiğini aktaran Ömer Bolat, şunları kaydetti: “Buradan, ülkemizde her iki tüketiciden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığı anlaşılıyor. Öte yandan, 2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2023 yılında 13 katın üzerinde artış göstererek 1,85 trilyon lira oldu. Aynı zamanda, 2019 yılında 68 bin 457 olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 2023 yılında yüzde 717 artarak 559.412’ye ulaştı.”

Ömer Bolat, son yıllarda esnaf ve sanatkârların, e-ticaret alanına yoğun biçimde yöneldiklerini kaydederek, bakanlık olarak esnaf ve sanatkârların e-ticarete yönelmelerini teşvik ettiklerini; esnafın dijitalleşme ve teknolojik fırsatları değerlendirmesi hususlarındaki yönelimlerinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

“Küresel e-ticaret hacminin 6,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor”

Küresel e-ticaret hacminin 2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, “Küresel e-ticaret hacmi 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaşmıştır. 2024 yılı sonunda ise yüzde 8 büyüme kaydederek 6,3 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir.” diye konuştu.

“E-ihracatın payı yüzde 2,6’ya yükseldi”

Konuşmasına e-ihracata da değinen Bolat, 2022 yılında e-ihracatın payının yüzde 0,91olduğunu hatırlatarak, “Bugün itibarıyla bu oran mal ihracatımız içinde e-ihracatın payı yüzde 2,6’ya yükseldi. Yıl sonu beklentimiz, 7,5 milyar dolar e-ihracatla toplam mal ihracatımızın içindeki payı yüzde 3’e yükseltmektir.” bilgilerini verdi. Bolat, hedeflerinin Kalkınma Planı’nın son yılı olan 2028’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payını yüzde 10’a yükseltmek olduğunu da belirtti.

“Türkiye’de 4,5 milyon işletme var”

Ülkede 2023 sonu itibarıyla esnaf, şirket, işletme olarak 4,5 milyon kuruluş bulunduğunu söyleyen Ömer Bolat, bu işletmelerin 1,5 milyonunun perakende işletme olarak faaliyet gösterdiğini kaydetti. Bolat, 2023’te Türkiye’de toplam ticaret hacminin yaklaşık 60 trilyon lira olduğunu belirterek, “Bunun içinde perakende ticaretin hacmi ise 10,5 trilyon lira olarak gerçekleşmişti. Perakende ticaret toplam ticaret içinde yüzde 17’lik paya ulaşmıştı. Bu da perakende sektörünün ülkemiz için çok ciddi bir ticaret hacmine sahip olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret ve perakendeyi regüle etmeye yönelik tedbirler devam ediyor”

Bakan Bolat, Bakanlık olarak, piyasa bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı davranışlara önlemeye ayrıca e-ticaret ve perakende sektörünü regüle etmeye yönelik bütün tedbirleri almaya devam ettiklerini, denetim faaliyetlerini de kesintisiz bir şekilde sürdürdüklerini belirtti. İki gün önce bakanlık olarak hazırladıkları tüketicileri daha etkin koruyacak yeni düzenlemelerin TBMM’de kabul edildiğini anımsatan Ömer Bolat, “Tüketicilerin daha etkin korunmasını sağlayan bu kanun ile tüketici kredisi ve konut kredisi sözleşmelerinin mesafeli usulle de kurulabilmesi imkanı getirildi.” ifadesini kullandı.

“Sınır ötesi e-ticaret için önemli bir düzenleme getirildi”

E-ihracat pazar yerlerinden Türkiye’ye yönelik yoğun bir ithalat dalgasının başlaması karşısında e-ihracatı geliştirmek amacıyla da firmaların, esnafın, üreticinin, e-ticaret pazar yerlerinin hem rekabet gücünün hem kârlılıklarının artırılması, iş gücü piyasasında kayıplar olmaması, sınır ötesi e-ticaretin teşvik edilmesi için önemli bir düzenleme getirildiğine dikkati çeken Bolat, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılarak, e-ihracatı teşvik eden yeni düzenlemelerin Meclis’te kabul edildiğini aktardı.

E-ticaret kanunundaki değişiklikler TBMM’de kabul edildi

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

WORLDEF DUBAI
Haberler

WORLDEF DUBAI için geri sayım başladı!

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF, global e-ticaret ekosistemini Dubai’de buluşturuyor. 4-5 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenecek büyük e-ticaret fuarında dünyanın dört bir yanından e-ticaret markaları yer

stopaj
E-Ticaret

E-ticaret derneklerinden “stopaj” deklarasyonu

E-ticarette stopaj vergisi sektörde tepkiyle karşılanıyor. Bu çerçevede Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER), E-Ticaret İşveren Sendikası (E-TİS) ve E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) e-ticarette stopaja karşı

Days
Hours
Minutes
Seconds