Ara
Close this search box.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2020’de yüzde 22 büyüdü

iletişim
iletişim

TÜBİSAD, 2020 yılına ait bilgi ve iletişim teknoloji sektörü verilerini online toplantıda açıkladı. Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl ve TÜBİSAD Başkanlar Konseyi Başkanı Erol Bilecik katıldı.

Levent Kızıltan: Genç yazılımcılar yurt dışına yöneliyor

Toplantıda konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, sektörün, 2025 yılında yıllık yüzde 5,3 büyüme ile 5 trilyon dolar seviyesine ulaşacağını kaydetti. Kızıltan, şu bilgileri paylaştı; “2016 ile 2020 yılları arasında Türk Lirası bazında ortalama yıllık yüzde 20’ye yakın büyüme sevindirici olmakla birlikte dolar bazında yaşanan yüzde 1’lik daralma ışığında kur baskısının sektörümüzün gelecek projeksiyonu üzerindeki olumsuz etkisinin aşikâr olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda gerek sektörümüzün gerekse ülkemizin geleceğin dijital görünümünde sağlam bir konuma oturabilmesi için güçlü bir sıçramaya ihtiyacımız olduğu görülüyor.”

Kızıltan, “Ülkemizin en kıymetli potansiyeli olan genç yazılımcılarımızın, gereken imkân ve kaynaklara ulaşamamaları nedeniyle giderek artan oranda yurt dışındaki alternatiflere yöneldiğini gözlemliyoruz. Nitelikli insanlarımızın ya da ‘teknolojist’ (teknoloji ve yazılım ağırlıklı insan) açığının yıllardır beliren bir olumsuzluk olarak artık büyük bir sorun haline gelmiş durumda olduğu aşikardır.” ifadelerini kullandı.

Kacır: İstihdamın 8 milyonluk kesimini insanlar değil akıllı makineler gerçekleştirecek

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Kacır ise, 2020 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe büyüme oranının yaklaşık yüzde 22 olduğunu belirterek, “Özel sektör ve kamu kurumları değişen tüketici alışkanlıklarıyla süreçlerini dijitalleştiriyor. Dijital dönüşümdeki yayılma eğilimi hızla artıyor. Gelecek yıllarda sektör üzerinde etkili olacak teknolojilerin, bulut bilişim, 5G ve ötesi bağlantı teknolojileri, yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik ve blokzinciri teknolojileri olduğunu görüyoruz. Dijital dönüşüm politikalarının en önemli başlıklarından biri veri politikaları. Bakanlık olarak strateji ve güvenlik açılarından Türkiye’de kalması gereken verilerin tanımlanması, bunların güvenlik seviyelerinin, depolama ve iletişim standartlarının ilgili paydaşlarla belirlenmesi ve çerçeve mevzuatın oluşturulması konularında bir çaba içindeyiz.” dedi.

Kacır, şöyle devam etti; “Araştırmalara göre, 10 yıl içerisinde 28 milyon kişilik istihdamımızın 8 milyonluk kesiminin yaptığı işler artık insanlar tarafından değil akıllı makineler tarafından gerçekleştirileceği öngörülüyor. Bununla birlikte oluşacak yeni iş alanlarıyla yeni dijital yetkinlikler kazanan 8 milyondan daha fazla kişiye ihtiyaç duyacağız. Böylece istihdamda yeni fırsatlar ortaya çıkacak.”

Bilgi ve iletişim sektörü istihdamı 158 bin kişiye yükseldi

TÜBİSAD tarafından açıklanan verilere ve bilgilere göre;

  • 2020 yılında pazar büyüklüğü 189 milyar liraya (26,9 milyar dolar) ulaştı.
  • Kur etkisi ve elektronik haberleşmenin, sektör büyümesine sırasıyla 12,3 ve 10,4 milyar TL katkısı oldu.
  • 2016-2020 yılları arasında sektörün TL bazındaki yıllık ortalama büyümesi yüzde 19 oldu.
  • Sektörün ihracatı 10 milyar 520 milyon lira olarak gerçekleşti.
  • Sektörde toplam ihracat yüzde 30 artış kaydetti.
  • Sektördeki ihracatın büyümesinde bilgi teknolojileri ve yazılım kategorisi yüzde 35’lik paya sahip oldu.
  • Sektörün istihdam ise 158 bin kişiye yükseldi.
  • Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim öne çıktı.
  • Sanal sosyal hayat ve e-ticarette yükseliş kaydedildi.
  • 5G ve fiber internet, nesnelerin interneti, akıllı uç bilişim, yapay zeka, siber güvenlik ve veri gizliliği teknolojileri öne çıkıyor.
  • Global bilgi ve iletişim pazarı büyüklüğü 2020 yılında yüzde 2,2’lik küçülme ile 3,8 trilyon dolar seviyesine geriledi.
  • Bilgi teknolojileri pazar büyüklüğü yüzde 0,2, iletişim teknolojileri pazar büyüklüğü ise yüzde 4,0 küçüldü.
  • Global bilgi ve iletişim pazarı büyüklüğünün 2021 yılında yüzde 8,4 büyüme ile 4,1 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
  • Sektörün yıllık yüzde 5,3 büyüme ile 2025 yılında 5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.
  • 2020 yılında mobil ve sabit geniş bant veri kullanımı yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi.
  • Aynı yıl elektronik haberleşme sektörü gelirleri yüzde 16, sektörün yatırımları ise yüzde 30 artış gösterdi.

Raporu incelemek için tıklayın!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds