Ara
Close this search box.

Bakandan “Temu” açıklaması: Yurt dışı siparişlerle ilgili düzenleme bir şirkete yönelik değil

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, posta veya hızlı kargoyla gelen eşyada kıymet bedelinin 30 euro olarak belirlenmesine ilişkin, "Bu, bir firma, şahıs ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi." dedi. Bolat, “Temu düzenlemesi” olarak nitelendirilen düzenlemeye ilişkin, “Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf odaları, sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliği, tehlikeli ürün noktasında şikayetler çokça yapıldı.” değerlendirmesi yaptı.

Temu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen 6. İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışına katıldı. Bakan Bolat, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bolat, “Temu düzenlemesi” olarak nitelendirilen düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Instagram e-ticaret kanununun tanımına girmiyor”

Bakan Bolat, Instagram’a erişim engelinin e-ticareti etkilediğine ilişkin soru üzerine, “Instagram’dan yapılan ticaret, e-ticaret kanununun tanımına girmiyor. Çünkü daha sonra telefon ile WhatsApp ile sözleşmeler yapılıyor.” diye cevap verdi.

Temu değerlendirmesi; “Genel bir ithalat düzenlemesi”

Ömer Bolat, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’de gerçek bir kişiye gelen ticari olmayan eşyalar için uygulanan 150 euro kıymet bedelinin 30 euro olarak güncellenmesine ilişkin “Temu ile ilgili yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?” sorusu üzerine de şu cevabı verdi;

“Bu, bir firma, şahsa ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi. Şunu gördük; e-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf odaları, sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliği, tehlikeli ürün noktasında şikayetler çokça yapıldı.

Hem ilgili bakanlıklarımız ile istişare ettik hem bu ilgili ticaret ve esnaf odaları, TOBB, TİM gibi kuruluşlar ile istişare ettik. Onların da umumi arzusu üzerine bu yeni düzenlemeyi getirdik. Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBİ, tacir, mağaza sahibi gibi kesimlerin yoğun bir şekilde pazar ve istihdam kaybı yaşamasının ve ülkemizin döviz kaybı şeklindeki olumsuz etkilerin azaltılması. Bu gaye ile bu değişiklik yapıldı.”

“Emlakta yeni düzenleme fiyatların gereksiz yere şişirilmesini önleyecek”

Bakan Bolat, ilan sitelerinde 15 Eylül’de başlaması beklenen yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Her düzenleme yeni bir ihtiyaçtan doğmakta. İlan siteleri ile alakalı geçen yıl 1 Kasım’da kimlik ve adres doğrulamayı getirmiştik. Yeni düzenleme de emlakçılarımızın emlakın satışına ilişkin satıcıdan yetki aldıkları bir düzenleme olacak. Burada bütün amaç; internet dünyasında çeşitli manipülatif ve spekülatif işlemleri ortadan kaldırıp fiyatların gereksiz yere şişirilmesini ve insanların aldatılmasını önlemek. Böylece bir istikrar ve güven gelmiş olacak. İnşallah eylülün ortasında yürürlüğe girecek.”

“Temu düzenlemesi” neler içeriyor?

Resmi Gazete’de yayımlanan ve “Temu düzenlemesi” olarak anılan düzenleme, hızlı kargo ile yurt dışından getirilen eşyalar için 30 Euro’luk limit ve ek gümrük vergileri getiriyor. Bu sebeple Temu vergi oranları da doğal olarak değişiyor. Peki, Temu düzenlemesinden neler var? Tume kararları neleri değiştiriyor?

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre; Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş verilen ürünlerde, 30 Euro’yu aşan değere sahip ürünler için yüzde 30 vergi uygulanacak. Bu vergi oranı daha önce yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Diğer ülkelerden sipariş verilen ürünlerde ise, 30 avroyu aşan değere sahip ürünler için yüzde 30 yerine yüzde 60 oranında vergi ödenecek.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde de, yukarıdaki oranlara ek olarak yüzde 20 oranında ek vergi tahsil edilecek. Temu vergilerini de içeren düzenlemeye ilişkin kararlar, Resmi Gazete’de 21 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Temu düzenlemesi; Temu vergi oranları ne oldu?

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds