Ara
Close this search box.

Bakan Pekcan: E-ticaret, dijital ekonomiye adaptasyon için stratejik önem arz ediyor

Pekcan, "2019 itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira, 2020 yılının ilk altı itibarıyla ise 91,7 milyar lira olarak gerçekleşti." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 Mali Yılı Bütçesini görüşmek üzere toplandı. Ticaret Bakanı Pekcan, komisyonda bakanlığının bütçesi üzerine sunum yaptı.

Pekcan, Covid-19 pandemisi ile İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gözlenen en büyük küresel ekonomik daralmayla karşı karşıya bulunulduğunu söyledi. Bu durumun küresel ticaretin de tarihi düzeyde gerilemesine sebep olduğuna dikkati çeken Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticaretteki küçülme beklentisini yüzde 9,2 olarak açıkladığını hatırlattı.

İhracatta mart, nisan ve mayıs aylarında yaşanan ani ve derin gerilemeden sonra haziran ayından itibaren toparlanma yaşandığını vurgulayan Pekcan, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 33,9 ihracat artışı gerçekleştiğini söyledi. Pekcan, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020’nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakaladıklarına dikkati çekerek, ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 87,9 olduğunu, dış ticarette altın ayrıştırıldığında bu oranın yüzde 95,3 olduğunu belirtti.

“Üç bin 761 KOBİ e-ticaret ile tanıştı”

Eticaretin, dijital ekonomiye adaptasyon için stratejik önem arz ettiğini belirten Pekcan, pandemi koşullarında e-ticaretin kritik rolünün daha da belirgin hale geldiğine işaret etti.

Pekcan, mayıs ve haziran aylarında Türkiye’deki eticaret sektörünün tüm ana aktörlerinin katılımlarıyla düzenledikleri “E-ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız” dayanışma kampanyasından yaklaşık 135 bin KOBİ’nin yararlandığını hatırlattı. Ayrıca, 3 bin 761 KOBİ’nin e-ticaretle tanıştığını; KOBİ’lere vadesinden önce 1,2 milyar lira aktarıldığını anlattı. Pekcan, “Bu yıl ilk kez ülkemizde eticaret sektörüne ilişkin verileri açıkladık. 2019 itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira, 2020 yılının ilk altı itibarıyla ise 91,7 milyar lira olarak gerçekleşti.” dedi.

Pekcan, pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi, dış pazarda tutunma ve markalaşma gibi süreçlerin tamamına yönelik cazip destek mekanizmalarıyla ihracatçıya mali destekleri sürdürdüklerini kaydederek, “Bu yıl içerisinde ihracatçımıza 1,9 milyar lira, hizmetler sektöründen firmalarımıza da 588,3 milyon lira tutarında, toplamda 2,48 milyar lirası destek ödemesi gerçekleştirilmiştir.” bilgisini paylaştı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds