Ara
Close this search box.

Bakan Bolat: E-ticaretin geliştirilmesi ülkemiz için kritik öneme sahiptir

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Bir ekonominin en önemli parçalarından birisi olan e-ticaretin geliştirilmesi ve fırsatların değerlendirilmesi ülkemiz için kritik öneme sahiptir.” dedi.

e-ticaret

Ticaret Bakanlığı, “Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu” yayımladı. E-ticaretteki gelişmelerin, istatistiklerin ve verilerin yer aldığı raporda, e-ticaretin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), genel ticaret ve perakende ticaret içindeki durumu da değerlendirildi. Rapora göre, Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023 yılında 1,85 trilyon liraya ulaştı. Bu rakam, 2022 yılına göre yüzde 115,15 artış anlamına geliyor. Raporun “Bakan Sunuşu” alanında Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın açıklamalarına yer verildi.

“E-ticaretin geliştirilmesi kritik öneme sahip”

Bakan Bolat, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen yıl toplam ticaret içindeki önemi artan e-ticaretin, hızla gelişen ve dönüşen bir alan olduğuna dikkat çekti. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin e-ticareti daha fazla teşvik ettiğini belirten Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“Ticaret Bakanlığımızca e-ticaret alanında küresel çapta yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte, sektör paydaşları ile iş birliği içinde çalışılmakta, ülkemizdeki ilerlemeye ivme kazandırılmaktadır. Günümüzde dijitalleşmenin hayatın her alanına dokunması ile daha önce geleneksel yöntemlerle alım satımı gerçekleştirilen mal ve hizmetler e-ticarete konu olmuştur. Aranan bir mal veya hizmete ulaşmadaki hız ve kolaylık ile çok sayıda alternatifi karşılaştırarak karar verme imkânı, söz konusu ürünü satın almaya ilişkin kararları etkileyen önemli faktörlerdir. Bu kapsamda bir ekonominin en önemli parçalarından birisi olan e-ticaretin geliştirilmesi ve fırsatların değerlendirilmesi ülkemiz için kritik öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

“E-ticarete yönelik çalışmalarımıza hız verildi”

Bakan Bolat, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Genç ve dinamik nüfus, yüksek düzeyde internet erişimi ve coğrafi konumun getirdiği avantajlar potansiyelimizi ortaya koymaktadır. Bu potansiyelin ulusal ve uluslararası anlamda değerlendirilmesi önemlidir. Bu kabul ile e-ticarete yönelik çalışmalarımıza hız verilmiş ülkemizde e-ticaretin sağlam adımlarla ilerleyerek büyümesi hedeflenmiştir. Küresel çapta gerçekleşen dönüşüm yakından izlenmekte, geliştirilen politikalar ile pazar dinamiklerine etkin bir şekilde işlerlik kazandırılmakta, adil bir rekabet ortamı sağlanmaktadır.”

“Geliştirilen projeler, Türkiye’de e-ticarete yön vermektedir”

Bakan Bolat, “Ticaret Bakanlığımız tarafından kamu ve özel sektör paydaşları ile etkin bir iş birliği içinde geliştirilen projeler, Türkiye’de e-ticarete yön vermektedir. Ülkemizde yaşanan afetlerde ortaya çıkan ihtiyaçların hızla karşılanması ve yaraların sarılmasında e-ticaret sektörünün de desteğiyle gerekli koordinasyon sağlanmaktadır. ‘Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü’ Raporu, e-ticaret alanında yaşanan gelişmeleri, önemli istatistiklerle destekleyerek sergilemektedir. Rapor e-ticarete ilişkin genel istatistiklerle başlayarak önemli veri setlerine, sektörel analizlere ve özel temalara kadar geniş bir yelpazede bilgi sunmaktadır. Ayrıca, e-ticaretin geleceğine dair öngörülerde bulunarak sektör paydaşlarına ve karar vericilere yol gösterici olmayı amaçlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Rapor, ülkemiz dinamiklerini yansıtmaktadır”

Bakan Ömer Bolat, sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaret Bakanlığımızca hazırlanan bu rapor, e-ticaretin Türkiye ekonomisindeki rolünü, sektörlerdeki büyüme trendlerini, tüketicilerin tercihlerini ve e-ticaret alanındaki trendleri ele alması yönüyle ülkemiz dinamiklerini yansıtmaktadır. E-ticaretin güncel durumunu sergileyen bu verilerle piyasa aktörlerine ve bu alana yeni gireceklere faydalı bilgiler ve önemli ipuçları sağladığımız kanaatindeyiz. E-ticaretin ülkemizdeki mevcut durumunu detaylı bir şekilde ele alarak geleceğine ışık tutan bu raporun hazırlanmasında verdikleri değerli katkılar için başta İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz olmak üzere raporda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. “

TÜRKİYE’DE E-TİCARETİN GÖRÜNÜMÜ RAPORU

Adem Başar: Veri, çağın en kıymetli unsurudur

Raporda açıklamalarına yer verilen İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar da, e-ticaretin sağlıklı bir şekilde büyüyerek gelişmesi ve dijital dönüşüm destekli ekonominin sunduğu fırsatların verimli biçimde değerlendirilmesinin bakanlığın asli görevleri arasında yer aldığını ifade etti. Adem Başar, şöyle devam etti: “Veri, ekonomilerin gelişebilmesi açısından bulunduğumuz çağın en kıymetli unsurudur. E-ticarette sunulan verinin analizi, mevcut durumun değerlendirilmesi ve gelecek öngörülerinin oluşturulabilmesi için kritik önem arz eden hususlardandır.”

“Attığımız adımların somut çıktılara dönüştüğünü görmek mutluluk verici”

E-ticaretin yönünün takip edilmesi ve hedefe yönelik politikaların geliştirilmesi amacıyla 2017 yılında bakanlık bünyesinde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ETBİS) hayata geçirildiğini anımsatan Başar, “ETBİS, e-ticaretin tüm aktörlerinin etkin bir şekilde faydalandığı önemli bir veri ve analiz kaynağı haline gelmiş olup e-ticaretin dinamik yapısı gereği zamanla oluşan yeni veri ve yöntem gerekliliklerinin karşılanması amacıyla modernizasyon çalışması başlatılmıştır. Söz konusu çalışma kapsamında şu ana kadar elde edilen çıktılar bu raporun oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Dijitalleşmenin ticaretimize olumlu etkilerini artırmak adına attığımız adımların somut çıktılara dönüştüğünü görmek mutluluk vericidir.” sözlerini kaydetti.

“Raporun faydalı bir kaynak olmasını temenni ederim”

Başar, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu raporda e-ticaret istatistiklerine, sektör dinamikleri çerçevesinde belirli temalara değinilmiş; yükselmekte olan trendlere ve uzman değerlendirmelerine yer verilmiştir. Raporun ilk iki bölümünde e-ticaretin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), genel ticaret ve perakende ticaret içindeki durumu analiz edilmiş, kendi ekosistemi içinde çeşitli kurgularla elde edilen çıktılar gösterilmiştir. Raporun devamında, seçilen altı temanın tanıtıldığı ve bunlara ilişkin istatistiklerin gösterildiği bölümler ile sektörler, gönderi istatistikleri, ödeme yöntemleri, il bazında istatistikler ile işletmelere ilişkin çeşitli istatistiklerin detaylandırıldığı bölümler yer almaktadır. E-ticaret alanına dahil olan bütün sektörlerin bulundukları konumu daha ileriye taşıması noktasında bu raporun faydalı bir kaynak olmasını temenni ederim.”

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023’te 1,85 trilyon liraya ulaştı

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds