Ara
Close this search box.

“B2B e-ticaretinde Z kuşağına yönelik yatırımlar yapılmalı”

B2B e-ticaret
B2B e-ticaret

İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin B2B e-ticaret dünyasına adım atmalarını sağlamak ve bu gelişmeleri aktarmak için bir webinar düzenledi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün moderatörlüğünde düzenlenen webinara; Ticaret Bakanlığı E-İhracat Dijital Pazarlama Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, DHL Express Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Efe Başaran, DHL Satış Geliştirme Müdürü Yasemin Bucalı ve DHL E-ticaret Proje Müdürü Onur Külçebaş katıldı.

Global B2B e-ticaret pazarı 12 trilyon doları aştı

Webinar ile ilgili “İtohaber” portalında yer alan habere göre; B2B e-ticaret pazarının büyüklüğünün 2027 yılında 21 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Firmalar B2B’lerde artık dijital ortamı tercih ediyor. B2B işbirliklerinin yüzde 73’ünü belirleyen Z kuşağı, ticaretlerini dijital ortamda gerçekleştirmek istiyor.

Firmalararası işbirliklerinin her adımı pandemiyle birlikte elektronik ortama taşındı. Firmalar işbirliklerini ve toptan mallarını internet üzerinden hiçbir temas kurmadan almayı tercih ediyor. Global B2B e-ticaret pazar payı 12 trilyon doları aşmış durumda. Statista’nın verilerine göre, B2B e-ticaret, 2020 itibarıyla toplam B2B cirosunun yüzde 12’sinden fazlasını oluşturdu. B2B e-ticaret, pazar büyülüğünün 2027 yılında 21 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, 5 yıl içinde B2B satış işlemlerinin yüzde 80’inin dijital kanallardan gerçekleşeceği öngörülüyor.

Üstün: KOBİ’lerimiz online ortama geçmek zorunda

 Webinarda konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “KOBİ’lerimiz evrilen ticaret dünyasında sürdürülebilir olmak için online ortama geçmek zorunda. Nitekim 2020 yılı itibariyle Türkiye’nin e-ticaret hacmi 2019 yılına göre yüzde 166 arttı. Türkiye’nin geliri ise 136 milyar TL’den 226,2 milyar TL’ye yükseldi. Uzmanlar, pandemi sırasında edinilen ve değişime uğrayan alışveriş alışkanlığının pandemi sonrasında da devam edeceğini belirtiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yapay zeka, B2B e-ticaret ve yeni ticaret ortamına yatırım yapılmalı”

 DHL Express Proje Müdürü Onur Külçebaş ise, B2B e-ticaret sitelerinin ve pazar yerlerinin küresel cirosunun 2019 yılında, B2C sektörünü geride bırakıp yüzde 18,2 arttığını belirtti. Külçebaş, “X ve Y kuşağı B2B satın almalarında eski usulden gitmeyi tercih ediyor. 2021 itibarıyla global pazarda B2B satın alma kararının yüzde 73’üne Z kuşağı karar veriyor ve bu kuşağın yüzde 44’ü B2B satın alma ortamında satış temsilcileriyle etkileşimi tercih etmiyor. Bu yüzden artık B2B e-ticaretinde Z kuşağına yönelik yatırımlar yapılmalı. Bu da firmaların B2B2C yani D2C’yi her alanda uygulanması gerektiğini gösteriyor. Bu yüzden firmalar; yapay zeka, B2B e-ticaret ve yeni ticaret ortamına yatırımlarını artırmalı.”

Z kuşağı e-ticarette nelere dikkat ediyor

Webinarda konuşulan başlıklara göre; Z kuşağı tüketicileri; siparişlerin online satış portalı üzerinden verilmesine; mevcut stok, teslimat süresi/seçeneklerinin olmasına; siparişin her adımının takip edilebilmesine; daha fazla ürün detayının olmasına dikkat ediyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds