Ara
Close this search box.

Amazon’dan “sahte ürün” raporu

sahte ürün
sahte ürün

Amazon, 2019’dan bu yana sahte ürün satışına karşı ilk raporunu yayımladı. “Amazon 2020 Marka Koruma Raporu”, sahte ürün satışına karşı alınan önlemleri ve bu yöndeki çalışmaları ve önemli iç görüleri içeriyor. Şirket, sahte ürün satışına karşı 2020 yılında 700 milyon dolar yatırım yaptı. Amazon; bu yatırım ile müşterilerini, markaları ve satış ortaklarını sahte ürünlerden korumayı amaçladı. Bu yatırım, sahte ürün satmaya çalışanların sorumluluğu üstlenmeleri için özel ekiplere ve yapay zekâ teknolojilerde kullanıldı. Bu çalışmalar için 10 binden fazla kişi istihdam edildi.

Amazon’da 6 milyondan gazla şüpheli satıcı engellendi

Amazon 2020 Marka Koruma Raporu, 3 ana başlık içeriyor. Buna göre, çalışma, Amazon’un sahtecilikle mücadeledeki yaklaşımda “proaktif kontrollerin sağlanması”, “markalara güçlü araçlar sunulması” ve “sahtecilerin sorumlu tutulması” şeklinde özetleniyor. Amazon’u dolandırıcılığa yönelik girişimler ve kötüye kullanımdan korumak için yapılan yatırımlar çerçevesinde Amazon’un doğrulama süreçleri, 6 milyondan fazla şüpheli yeni satıcı hesabı oluşturma girişimini engelledi.

Satıcı hesabı oluşturma girişimlerinin sadece yüzde 6’sı Amazon’un sıkı doğrulama süreçlerini geçti ve ürünlerini satış için listeleyebildi. Amazon, müşteriye gönderilmeden önce lojistik merkezlerine gönderilen ve sahte olduğu tespit edilen 2 milyondan fazla ürüne el koydu ve bu ürünlerin tedarik zincirinin başka bir noktasında yeniden satılmasını önlemek için ürünleri imha etti.

Platformda 500 milyondan fazla ürün korundu

Rapora göre, Amazon, sahte olduğundan şüphelenilen 10 milyardan fazla listeleme kaydını yayınlanmadan önce engelledi. “Amazon Transparency” hizmeti ise, 500 milyondan fazla ürünün korunmasını sağladı. Bu hizmet, her bir ürünü tanımlamaya yardımcı oluyor. Ayrıca, sahte ürünlerin müşterilere ulaşmasını önlemeye yardımcı olan bir ürün serileştirme hizmeti olarak kullanılıyor.

Rapora göre;

  • 2020 yılında engellenen sahte ürün sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 67 arttı.
  • Amazon’da satılan tüm ürünlerin yüzde 0,01’inden daha azı müşteriler tarafından sahte ürün olarak şikâyet edildi.
  • Şikayetlerin doğruluğu araştırıldıktan sonra söz konusu ürün ve hesaplarla ilgili gerekli işlemler yapıldı.
  • Yedi binden fazla küçük ve orta ölçekli işletme, Amazon tarafından hayata geçirilen “IP Accelerator” aracılığıyla ABD ve Avrupa’daki güvenilir hukuk firmalarına ulaştı.
  • Bu işletmeler, ticari marka başvurularını başarıyla iletip, Amazon Marka Kaydı’nın marka koruma araçlarına erken erişim elde etti.

Bu arada, e-ticaret devi Amazon, kötü niyetli satıcıların kanun karşısına çıkartılması, bağımsız olarak ya da markalarla birlikte ortak soruşturmalar yürütülmesi ve sahtecilere karşı yasal yollara başvurulabilmesi için Amazon Sahtecilik Suç Ünitesi’ni (Amazon Counterfeit Crimes Unit) kurdu.

Sahte ürün avcısı Türkiye’de de kurulmuştu

Öte yandan, Amazon’un, sahte ürün satışının önüne geçmek için son teknoloji kullanarak hizmete sunduğu Project Zero, geçtiğimiz yıl Türkiye’de de hayata geçirilmişti. Bu uygulama, markalara ürünlerinin sahtelerinin Amazon’da satılmasının önüne geçiyor. Project Zero; markaların fikri haklarıyla ilgili paylaştığı bilgileri makine öğrenimi ile birleştirerek her gün 5 milyardan fazla ürünü sahte olduğu şüphesiyle tarıyor. Project Zero, eski yöntemlere göre sahte ürün tespitini 100 kat artırdı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds