Ara
Close this search box.

Amazon, Avrupa’daki ilk Afet Yardım Merkezini açtı

afet yardım

E-ticaret devi Amazon, 2017 yılından bu yana Afet Yardım Merkezleri aracılığıyla dünya çapında envanterini, lojistik altyapısını ve teknolojisini 145’ten fazla doğal afete ve insani krize müdahale etmek için kullandı, 24 milyondan fazla yardım malzemesi bağışladı.

Amazon, Avrupa’daki ilk Afet Yardım Merkezini açtı. Merkezde, bir Boeing 737 uçağını 20 kez doldurmaya yetecek kadar bin palet yardım malzemesi yer alacak. Doğal afetler sonrasında kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ve topluluk ortaklarına kritik ürünleri göndermek için küresel lojistik ağı kullanılacak. Avrupa’daki Afet Yardım Merkezi; fırtınalar, depremler, orman yangınları, seller gibi acil durumlarda ve doğal afetlerde en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri depolayıp, hızlı bir şekilde paketleyebilen özel bir alan olarak kuruldu. Büyük uluslararası havalimanlarına ve ulaşım ağlarına kolay erişime sahip bir bölge olan Rheinberg’de kurulan merkez, Amazon’un Almanya’daki fulfillment merkezinde bulunuyor.

“Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki felaketlere müdahalemiz daha hızlı olacak”

Amazon Afet Yardımı Başkanı Bettina Stix, Afet Yardım Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, “Günümüzde doğal afetler daha sık yaşanıyor ve giderek daha şiddetli oluyor. Biz de bu acil durumlardan etkilenen toplulukları desteklemek için küresel envanterimizi, lojistik altyapımızı ve teknolojimizi harekete geçiriyoruz. Ölçeğimizi ve keşfetme tutkumuzu iyilik için kullanmaya kararlıyız.” dedi.

Stix, “İhtiyaçları anlamak için yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla ortaklık kurduk. Doğal afetler sonrasında en çok talep edilen ürünleri belirlemek için verilerimizi inceledik. Almanya’daki bu yeni merkezimizin açılmasıyla Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki felaketlere müdahalemiz daha da hızlı ve etkili olacak.” ifadelerini kullandı.

Afet Yardım Merkezinde neler var?

Amazon Avrupa Afet Yardım Merkezi, 2 bin metrekarelik hub alanı, sel ve orman yangınları da dahil olmak üzere Avrupa’nın en yaygın doğal afetlerine müdahale etmeye hazır olacak şekilde kuruldu. Depolanan malzemeler arasında çadır, battaniye, karyola, mat, uyku tulumu gibi barınma malzemeleri; sabun, diş fırçası ve diş macunu gibi hijyen kitleri ve iş eldiveni gibi ekipmanlar ve temizlik malzemeleri bulunuyor.

“İhtiyaç duyulan malzemelerin yüzde 80’inden fazlası aynı”

Amazon’un topluluk sitesine yer alan haberde, şu ifadeler yer aldı; “2017 yılından bu yana her doğal afet sonrasında talep edilen ürün türlerini gösteren verileri analiz ettiğimizde, her büyük doğal afet sonrasında ihtiyaç duyulan malzemelerin yüzde 80’inden fazlasının aynı olduğunu gördük. Bunlara bebek bezleri, tenteler, karyolalar, battaniyeler, ısıtıcılar, çadırlar ve temizlik malzemeleri dahildir.

Yardım kuruluşu ortaklarımızdan gelen kendi verilerimizi ve tahminlerimizi kullanan ekiplerimiz, ihtiyaç duyulduğunda paketlenmeye ve etkilenen topluluklara dağıtılmaya hazır milyonlarca yardım malzemesine sahiptir. Bu öğelerin gönderilmeye hazır olduğu özel bir tesise sahip olmak, Amazon’un 72 saatten daha kısa bir sürede yardım göndermesine olanak tanır. Bu, ekiplerin ürünleri paketlemesi ve kıtadaki farklı tesislerde birleştirme yapması gerektiğinden çok daha hızlıdır.”

2017’den bu yana 145’ten fazla doğal afete müdahale edildi

Amazon’un Afet Yardım Merkezleri, doğal afetlerde ihtiyaçları anlamak ve talep edilen ürünleri önceden tedarik etmek üzere yıl boyunca Kızıl Haç, Çocukları Kurtarın Vakfı ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla çalışıyor. Bu iş birliği sayesinde 2017 yılından bu yana dünya çapında 145’ten fazla doğal afete müdahale edildi ve 24 milyondan fazla yardım malzemesi bağışlandı.

“Bu merkez iş birliğimizde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor”

IOM İnsani Müdahale ve İyileştirme Departmanı Direktör Yardımcısı Jeanette Camarillo, “Bu merkezin kurulması, iş birliğimizde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. IOM’un böylesine önemli bir girişimde stratejik bir ortak olmasından heyecan duyuyorum. Afet yardımı ve acil durum operasyonlarında bu birkaç yıl boyunca yapılan çalışmalar verimli oldu ve gelecekteki ortak çabalarımız için güçlü bir temel oluşturdu.” sözlerini kaydetti.

“Merkez, Amazon’un bu işe olan bağlılığında bir sonraki adımdır”

Çocukları Kurtarın Vakfı Küresel İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman ise, “Amazon ve vakfımız, yedi yıldır dünya çapında felaketlerle karşı karşıya kalan çocukları ve ailelerini destekliyor. Yeni Afet Yardım Merkezi, Amazon’un bu işe olan bağlılığında bir sonraki adımdır. Doğal afet veya acil durum sonrasında hijyen gibi temel öğelerin sağlanmasını sağlamak için vakfımızın onlarca yıllık insani uzmanlığı ve Amazon’un önde gelen tedarik zinciri kullanılıyor. Kitler ve diğer materyaller ihtiyaç sahiplerine mümkün olan en kısa sürede ulaşıyor.” diye konuştu.

Türkiye’deki depremlere de yardım gönderildi

Amazon, ürün ve lojistik hizmetleri bağışlamanın yanı sıra müşterilerin online mağazalar aracılığıyla ürün bağışlamalarını da kolaylaştırdı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığında, Avrupa’nın dört bir yanından gelen müşteriler, yerinden edilmiş Ukraynalı ailelere dağıtılmak üzere yardım ortaklarına binlerce ürün göndermek için Amazon’u kullandı. Amazon Afet Yardım Merkezleri aracılığıyla son 18 ayda Şili, Kolombiya, Avustralya ve Hawaii’deki orman yangınları; Japonya, Türkiye, Suriye ve Fas’taki depremler; Porto Riko, Florida, Hindistan ve Kasırgalar gibi dünya çapındaki doğal afetlere müdahale edildi.

“Desteğimiz, lojistik kapasitemizin ötesine geçiyor”

Amazon’un açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Afet yardım desteğimiz, ürünleri etkilenen bölgelere hızla ulaştırmak için geniş lojistik kapasitemizi kullanmanın ötesine geçiyor. Amazon Web Services (AWS), kuruluşların felaketlere müdahaleyi iyileştirmek için bulut bilişimin gücünden yararlanmasına yardımcı oluyor. Örneğin; AWS, Alexa özellikli cihazların kasırga uyarılarını alacak ve kan bağışlarını planlayacak şekilde güçlendirilmesi de dahil olmak üzere bulut bilgi işlem özellikli çözümler geliştirerek topluluklara daha iyi hizmet vermek için Amerikan Kızıl Haçı ile birlikte çalışıyor.”

AWS’de özel afet yardım ekibi bulunuyor

AWS’de ayrıca, afet yardım kuruluşları, devlet kurumları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere yedek iş ortaklarının bulut teknolojisini kullanarak küresel çapta felaketlere hazırlık yapmasına ve müdahale etmesine yardımcı olan özel bir Afet Müdahale ekibi bunuyor. Buna, internet ve telekomünikasyon altyapısı ciddi şekilde hasar gördükten sonra bağlantı ağlarını dağıtmak için AWS Felaket Müdahale araçlarının kullanılması gibi simüle edilmiş felaket koşulları altında kavram kanıtlarının test edilmesi ve mevcut yeniliklere ince ayar yapılması da dahil. Bu araçlar, en zorlu fiziksel ortamlarda dayanıklı dağıtımlar için tasarlanmış güçlü ve taşınabilir bulut bilişim cihazlarıyla donatıldı.

Zorlu koşullarda yapay zeka verileri kullanılıyor

Amazon Web Services müşterileri, drone’larla ilaç teslimatından 3D kameralarla balık analizine kadar dünyanın en büyük zorluklarından bazılarının üstesinden gelmek için yapay zeka verilerini kullanıyor. AWS, iş ortaklarına, ağır zarara gören alanların haritalanması ve hasar değerlendirmesi, internet bağlantısının yeniden kurulması ve çağrı merkezlerinin felaket sonrasında artan talepleri karşılayacak şekilde ölçeklendirilmesi konularında yardımcı olmak için bulut teknolojisini kullandı. Ekip, aynı zamanda sahada müdahale eden kuruluşlara bilgiyi yerinde işlemek için bilgi işlem gücü sağlıyor ve müdahale çabalarını nereye odaklayacakları konusunda daha hızlı kararlar almalarına olanak tanıyor.

Orman yangınlarında AWS’nin bulut teknolojisi kullanıldı

AWS, yakın zamanda Şili, Kolombiya ve Maui’de orman yangınlarıyla mücadele eden ekipleri desteklemek için bulut teknolojisi ve uzmanlığı sağladı. Mürettebat, en son teknolojiyi kullanarak, yangınların neden olduğu hasarın boyutunu anlayabildi ve yeni sıcak noktaları izleyip doğrulayabildi ve yeni yangınları takip edebildi. Ekipler, ayrıca, karar verme ve önleyici müdahale çabaları için haritalar oluşturmak amacıyla havadan gözetleme görüntülerini kullandı.

Amazon’dan deprem bölgesine iki kargo uçağı yardım

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Yetiş+ Çarşı
Markalar

Yeni pazar yeri “Yetiş+ Çarşı” tanıtıldı

Türkiye’de yeni bir online pazar yeri faaliyete başladı. Yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Yeni pazar yeri, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen

Days
Hours
Minutes
Seconds