Avrupa yüksek mahkemesi, Amazon’un geriye dönük 270 milyon dolarlık vergi ödemesini öngören davada Amazon’u haklı buldu. Amazon, 2017 yılında Avrupa Komisyonu tarafından yasa dışı vergi avantajları sağlamakla suçlanmıştı. Avrupa Adalet Divanı (ECJ), AB’nin yürütme kolu olan Komisyon’un, Amazon ile Lüksemburg arasındaki vergi anlaşmasının “iç pazarla bağdaşmayan bir devlet yardımı” olduğunu “belirleyemediğini” açıkladı.
Amazon, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Yüksek mahkemenin, Amazon’un yürürlükteki tüm yasalara uyduğunu ve özel bir muamele görmediğini doğrulayan kararını memnuniyetle karşılıyoruz.”
Amazon’un itirazı haklı bulundu
Dava, 2017 yılına dayanıyor. Avrupa Birliği‘nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, Amazon’un Lüksemburg’da vergi avantajları elde ettiğini iddia etmişti. Amazon’un 2017 yılında Lüksemburg’a 250 milyon euro (yaklaşık 270 milyon dolar) geriye dönük vergi ödemesine karar verilmişti. Amazon, karara itiraz etti. 2021 yılında bir alt AB mahkemesi, Amazon’un yanında yer aldı.
Adalet Divanı, “Genel Mahkeme, söz konusu referans sisteminin uygulanmasında yapılan hatalar nedeniyle ve dolayısıyla bu sistemin anlaşmaya uygun olduğuna dair yanlış bir hipoteze dayanarak Komisyon Kararını iptal etmiştir.” dedi.
Amazon’un geriye dönük vergi ödemesine karar verilmişti
AB genel mahkemesi, Komisyon’un Lüksemburg tarafından Amazon’a yasa dışı bir vergi avantajı verildiğini kanıtlayamadığını açıkladı. Komisyon daha sonra bu duruma itiraz ederek, konuyu Avrupa’nın en yüksek mahkemesi olan ECJ’ye taşıdı. ECJ, teknoloji firmalarının gücüne karşı gelen ve bazı vergi uygulamalarına meydan okuyan AB’nin rekabet şefi Margrethe Vestager‘a bir darbe daha vurarak, Komisyon’un itirazını reddetti. Sonuç olarak Amazon, Lüksemburg’a 270 milyon dolarlık geriye dönük vergi ödemesine gerek kalmadı.
Avrupa Birliği Adalet Divanı veya CJEU, iki mahkemeden oluşur: Adalet Divanı ve Genel Mahkeme.