Almanya’da e-ticarete yönelik veriler, sektördeki büyümenin beklenenin altında kaldığını gösteriyor. Sektörün cirosu 2020’den bu yana ilk kez 100 milyar avronun altına düştü. Almanya’da pek çok online satıcı, işlerin beklenenden daha kötü olduğunu kabul ediyor.
Almanya E-Ticaret ve Posta Siparişi Birliği’nin (bevh) son verilerine göre, Almanya’da brüt mal satışları, 2022 yılındaki 90,4 milyar avroya kıyasla 2023’te yüzde 11,8 düşüşle 79,7 milyar avroya geriledi. E-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı da yüzde 11,8’den yüzde 10,2’ye düştü. Sektörün cirosu 2020’den bu yana ilk kez 100 milyar avronun altına düştü. Telefon, faks veya diğer sipariş kanallarından elde edilen ciro da dikkate alındığında 2023’teki toplam satışlar 93,6 milyar avro olarak gerçekleşti.
“Almanya’da e-ticaret pazarının bu yıl içinde dibe vurmasını bekliyoruz”
bevh Başkanı Gero Furchheim, “Almanya’da e-ticaret pazarının bu yıl içinde dibe vurmasını bekliyoruz. 2023 yılının dördüncü çeyreği yüzde 7,1’lik düşüşle, 2022 yaz başından bu yana tek haneli düşüşle geçen ilk çeyrek oldu. Geçtiğimiz yıl, Alman tüketicilerin özellikle tasarruf sağladığı giyim ve eğlence gibi kategorilerde güçlü bir e-ticaret hacmi görüldü. Bununla birlikte, e-ticaret tüm yaş gruplarında popüler olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Genel olarak ciroda büyük düşüşler görüldü
Almanya’da e-ticaret D2C satış modelinde ciro bir önceki yıla göre yüzde 11,1 oranında azaldı. Pazar yerleri ve online satıcılar sırasıyla yüzde 8,5 ve yüzde 14,7 oranında düşüş gördü. Cirodaki gözle görülür düşüşler yüzde 18,1 ile çok kanallı satışlarda yaşandı. Ancak bu durumun, müşterilerin yine sabit satış noktalarını daha sık kullanmalarından kaynaklandığı açıklandı.
Düşük maliyetli yurt dışı tedarikçiler fayda sağlayabilir
Ekonomik kriz, tüketici davranışlarını da değiştirdi. Almanya’da e-ticaret müşterileri, daha ucuz ama bakımlı kullanılmış ikinci el ürünleri satın almaya istekli hale geldi. Bir ankete göre, yaşları 19 ila 29 arasında değişen katılımcıların yüzde 18,4’ü “sık sık”, yüzde 31,9’u ise “ara sıra” kullanılmış ürünleri internetten satın aldıklarını belirtti. 30 ila 39 yaşları arasındaki kişiler ise sırasıyla yüzde 11,7 ve yüzde 40,1’i internetten ikinci el ürün alıyor.
Tüketiciler arasında fiyatların daha düşük olması durumunda yabancı mağazalardan alışveriş yapma konusunda da gözle görülür bir eğilim var. Katılımcıların yüzde 22,1’i bu ifadeye “tamamen” katılıyor. Bu, 2022’deki karşılaştırmalı çalışmada (%16,8 iken) çok daha fazla. Toplamda müşterilerin yüzde 61’i yabancı bir tedarikçiden satın almanın daha ucuz olması durumunda onu “tercih ediyor” veya “tamamen tercih ediyor”.
Çin merkezli Temu, Almanya’da popüler hale geldi
Öte yandan, özellikle Çinli tedarikçiler Almanya’da e-ticaret ekosisteminde giderek daha popüler hale geliyor. Örneğin; Temu şu anda ücretsiz uygulamalar arasında mutlak liderliğini koruyor. Ancak Köln E-Ticaret Enstitüsü Genel Müdürü Richard C. Geibel, Temu veya Shein gibi Çinli tedarikçilerin pazarı ucuz ürünlerle doldurabileceğine dair endişelerini dile getirdi.
E-ticaret pazarına yönelik beklentilerin 2024 yılında iyileşeceği varsayılıyor
bevh ve EHI Retail Institute’un ortak tahminlerine göre, Almanya’da e-ticaret pazarına yönelik beklentilerin 2024 yılında iyileşeceği varsayılıyor. Yıl boyunca cirodaki nominal artışın yüzde 2 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. bevh, pek çok girişimci için önümüzdeki aylarda sadece hayatta kalmanın değil aynı zamanda büyümenin temelini oluşturmanın da önemli olacağını vurguluyor.
EHI Perakende Enstitüsü E-Ticaret Araştırma Başkanı Lars Hofacker, “Artık süreçlerini kolaylaştıran, maliyetleri optimize eden ve müşteri ihtiyaçlarına daha fazla odaklanan şirketlerin krizden daha güçlü çıkma ve ticaretteki genel eğilimden daha hızlı büyüme şansı var.” diyor.