Ara
Close this search box.

Alibaba tekelcilik suçlaması ile karşı karşıya!

Çinli e-ticaret devi Alibaba, “tekelcilik” suçlaması ile karşı karşıya!
Çinli e-ticaret devi Alibaba, “tekelcilik” suçlaması ile karşı karşıya!

Çin’in en büyük ve dünyanın sayılı online pazaryerlerinden biri olan teknoloji şirketi Alibaba hakkında birçok “tekelcilik” şikayeti vardı. Bunun üzerine Çinli yetkililer, şirketin faaliyet alanları ile ilgili antitröst soruşturması açtı. Soruşturma, şirketin Hong Kong borsasındaki hisselerinin değerini yüzde 8’den fazla düşürdü.

Jack Ma ile Çin hükümeti arasında gerginlik artıyor

Pekin yönetimi ile ülkenin en büyük teknoloji şirketi Alibaba’nın patronu Jack Ma arasındaki gerilim giderek artıyor. Çinli yetkililer, e-ticaret devine anti-tekel soruşturması açtı. Jack Ma, 24 Ekim’de ülke yönetiminin finansal kurumlarını eleştirmiş ve daha sonra ilişkiler gerilmişti.

Alibaba Group, Çin’in en büyük toptan ve perakende e-ticaret platformlarını bünyesinde barındırıyor. Şirketin bünyesindeki dünyaca tanınan online pazaryeri Aliexpress, Çin’in bir numaralı, dünyanın da en büyük e-ticaret platformları arasında bulunuyor. Grubun bazı ticari anlaşmalarda tekelciliğe sebep olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Alibaba, diğer pazaryerlerinde satışı engelliyor!

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR) tarafından açılan soruşturmada, Alibaba ve Aliexpress gibi internet sitelerinin çatı şirketi Ant Group yöneticilerinin yakın bir zamanda ifade vereceği kaydedildi. SAMR, Ant Group’a ait platformların küçük şirketlerle yaptığı anlaşmalarda rekabet kanunlarını ihlal ettiğini iddia etti. Ayrıca gruba tekelcilik yaptığı suçlamaları yöneltildi. Şirketin, bünyesindeki küçük firmalarla sözleşme yaparken “iki seçenekten birini seçme” gibi zorunlu bazı şartlar öne sürmesi; bu durumun küçük şirketlerin diğer büyük online pazaryerlerinde ürünlerini satmasını engellediği gibi ifadeler soruşturma dosyasında yer aldı.

“Tekelciliğe hoşgörü gösterilirse piyasa gelişmez”

People’s Daily’de kaleme alınan bir makalede şirketin tekelciliğine tepki gösterildi. Makalede, “Tekelciliğe hoşgörü gösterilirse ve şirketlerin düzensiz ve barbar bir şekilde büyümesine izin verilirse piyasa sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmeyecek!” ifadeleri yer aldı.

Alibaba’nın hisselerinin değeri düştü

Alibaba’ya antitröst soruşturması açılaması, grubun Hong Kong borsalarında işlem gören hisse senetlerininşn yüzde 8’den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Buna göre hisse değerleri, temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bununla birlikte şirketin rakibi bazı pazaryerlerinin hisse senetlerinin değeri de yüzde 2 civarında düştü.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası yetkililerinin, grubun yöneticileri ile finans teknolojileri hakkında görüşeceği açıklandı. Buna göre, banka yetkililerinin, gruba, “adil rekabet, tüketicilerin meşru hak ve çıkarlarını koruma” gibi konularda rehberlik yapacağı belirtildi.

Alibaba ve grubun finansal ödeme şirketi Ant Group’un, geçtiğimiz kasım ayı başında Şangay ve Hong Kong borsalarında yapacağı 37 milyar dolarlık halka arz işlemi “bazı düzenlemelerin eksikliği” sebebiyle dondurulmuştu. Bu işlem “dünyanın en büyük halka arzı” olarak lanse edilmişti. Ant Group’un adı geçen halka arzı gerçekleşirse, bu arz Bank of America Corp.’tan daha büyük olacak ve Citigroup Inc.’nin 3 katı büyüklüğe erişecek. Bu satış sonrası şirket, ayrıca, Suudi Arabistan merkezli Aramco’nun halka arzdan sağladığı rekor 29 milyar dolarlık fonu da aşmış olacak. Alibaba’dan yapılan açıklamada, soruşturanın normal seyrinde sürdüğü ve soruşturma kapsamında düzenleyicilerle iş birliği içinde çalışılacağı belirtildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds