Ara
Close this search box.

Alibaba, ilk kez zarar bildirdi

Alibaba
Alibaba

Alibaba, Ant Group’un 2020 Kasım ayında 34,5 milyar dolar değerinde halka arzı geri çekmesinden sonra başlayan sıkıntılara son vermeyi istiyor. Şirket, tekelcilik soruşturmasından dolayı 2,8 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. İncelemeler devam ederken, Alibaba’nın 240 milyar dolar değerindeki hisseleri silindi. Şirket, son çeyrekte yaklaşık 849 milyon dolar zarara uğradı. Analistler, şirkette yaklaşık 1 milyar dolar değerinde kâr bekliyordu.

Şirket yetkilileri, para cezalarından kaynaklanan kaybın yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu duyurdu. Alibaba CEO’su Daniel Zhang, şirketin halka açık bir şirket olarak ilk kez zarar bildirdiğini vurguladı. Cezalar olmasaydı, Alibaba’nın yıllık geliri yüzde 48 artışla 1,6 milyar dolara yükselecekti. Çinli e-ticaret devi, 2022 yılında 144 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu, yıllık olarak yaklaşık yüzde 29,65’lik bir büyüme anlamına geliyor.

Alibaba, farklı alanlara yatırım yapmayı sürdürüyor

Öte yandan, Alibaba’nın ticaret gelirleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 72 arttı. Şirketin lojistik firması Cainiao’da yıllık yüzde 101 oranında büyüme kaydedildi. E-ticaret devinin bulut bilişim bölümü de kârlılığını sürdürerek, geçtiğimiz yıla göre kârı yüzde 37 oranında arttı.

Alibaba Finans ve Mali İşler Müdürü Maggie Wu, şirketin artan kârlar ve ek sermayesini 2022 yılında tüccarları desteklemek için kullanacaklarını söyledi. Wu, önemli alanlara da yatırım yapacaklarını, bu sayede yeni pazarlara gireceklerini vurguladı. Wu’nun bahsettiği yeni pazarlardan biri de Taobao Live’dır. Canlı alışveriş platformu olan Taobao Live’ın brüt ürün değeri, 2021 yılında 77 milyar dolara yükseldi.

Alibaba ve rakipleri, net gelirin daha düşük olduğu şehirlere dahil olmaya çalışıyor. Bu pazarlara girmek için farklı ürünlere yatırım yapıyorlar. Bunlardan biri olan Taobao Deals, tüketicilere indirimi ürünler sunuyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds