Ara
Close this search box.

Alibaba Group’un hisseleri sert düştü

Alibaba

Financial Times’ın Çarşamba günü kayıtlı düzenleyici belgeleri alıntılayarak verdiği bilgiye göre, satış SoftBank’in Alibaba Group’taki payını yalnızca %3,8’e düşürecek.

SoftBank’in bu adımı, Çin’deki teknoloji firmalarına yönelik artan düzenleyici baskıların yanı sıra, şirketin WeWork ve Uber Technologies Inc. gibi yatırımlarında yaşadığı zorluklar nedeniyle gündeme geldi.

Alibaba, Asya’daki en büyük online ticaret şirketlerinden biri ve yakın zamanda halka arzı gerçekleşen Ant Group’un ana şirketi.

Teknoloji sektöründe sekte satışı getirdi

Financial Times’ın Çarşamba günü yayınladığı habere göre, SoftBank’ın satışı, şirketin teknoloji sektörü yatırımlarıyla karşılaştığı zorluklar nedeniyle gerçekleşiyor.

SoftBank’ın Alibaba Group’taki hisse payı yalnızca %3,8’e düşecek. Bu durum, şirketin Hong Kong’daki hisselerinin %4 düşmesine neden oldu. Öte yandan, SoftBank’ın hisseleri de %1’den fazla değer kaybetti. Nikkei 225 endeksi ise hafif yükseldi.

Bu girişim, SoftBank’ın bu yıl Alibaba hisselerinde yaklaşık 7,2 milyar dolar satması ve 2022’deki rekor satış olan 29 milyar dolarlık satışı hesaba katmayıp dahil etmediği satışlarının ardından gerçekleşiyor. SoftBank, bir noktada Alibaba’nın %34’üne sahipti.

Alibaba Group’taki payını azaltacak

Japon yatırım şirketi SoftBank Group Corp. (TYO: 9984)’un, teknoloji yatırımlarındaki zorluklarla karşı karşıya kaldığı için neredeyse tüm Alibaba Group Holding Ltd (HK: 9988) (NYSE: BABA) hisselerini elden çıkarmayı planladığı haberiyle, Alibaba’nın Hong Kong’daki hisseleri güçlü bir düşüş olacağı öngörülüyor.

Financial Times’ın Çarşamba günü açıkladığı gibi, satış, SoftBank Group’un şirkette payını %3,8’e düşürecek. Hisseleri, Hong Kong’da yaklaşık %4 düşüşle HK$92.20’ye kadar geriledi, bu da daha geniş Hang Seng Endeksi’nde neredeyse %1’lik bir düşüşe neden oldu.

Yatırım şirketi SoftBank, bu yıl Alibaba hisselerinde yaklaşık 7,2 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi ve 2022 yılında gerçekleştirilen 29 milyar dolarlık rekor satış işlemi dahil değildir. Bir dönem SoftBank, şirketin %34’ünü elinde bulundurduğu belirtiliyordu.

alibaba

Alibaba, SoftBank’ın portföyünde tek pozitif pozisyon olduğu için, hisse satışlarının çoğu nakit oluşturma ihtiyacından kaynaklanıyor. Ayrıca, Çin yetkililerinin ülkenin internet devlerine karşı yürüttüğü “regülasyon krizi” nedeniyle, Alibaba’nın değerlemesi de 2022 yılında rekor düşük seviyelere geriledi. Ancak, SoftBank, Alibaba’ya 20 yıl önce önemli bir pay almak için 20 milyon dolar ödediği yatırımdan önemli bir getiri sağlamayı başardı.

Neredeyse tüm paylarını elden çıkartacak

Japon merkezli SoftBank Group Corp. (TYO:9984) devasa e-ticaret şirketi Alibaba Group Holding Ltd (HK:9988) (NYSE:BABA) için neredeyse tüm paylarını elden çıkarmayı planladığını açıkladı. Bu haberle birlikte, Alibaba’nın Hong Kong’daki hisse fiyatları %4 düşüş kaydetti ve geniş kapsamlı Hang Seng endeksi de neredeyse %1 geriledi.

SoftBank, son bir yılda teknoloji yatırımlarındaki zararları nedeniyle nakit oluşturma ihtiyacı duyduğu için Alibaba’nın portföyündeki tek pozitif varlık olduğu için hisselerini satmaya karar verdi. 2022 yılında gerçekleştirilen rekor seviyede 29 milyar dolarlık satıştan ayrı olarak, bu yıl Alibaba’daki hisselerinden yaklaşık 7,2 milyar dolar sattılar. Bir noktada, şirket Alibaba’nın %34’ünü elinde tutmuştu.

Ancak, SoftBank, 20 yıl önce Alibaba’da önemli bir hisse sahibi olmak için 20 milyon dolar ödediği için bu yatırımdan önemli bir getiri elde etmeyi başardı. Alibaba’nın hisse değeri, Çinli internet devlerine yönelik düzenleyici incelemeler nedeniyle 2022’de tarihinin en düşük seviyesine gerilese de, Mart ayında altı bağımsız işletmeye ayrılacağını açıklamasının ardından güçlü bir toparlanma gösterdi. Bu, Çin’de düzenleyici denetimin hafiflemesi ve ekonomik toparlanma beklentileri ile yatırımcıların tekrar hisse almaya başlamasına neden oldu.

Canlı e-ticaret

2022’deki faiz artış hisseleri yeniden fiyatlamıştı

SoftBank, portföyündeki pozitif getirili birkaç varasından biri olan İngiliz yonga geliştirme şirketi Arm’ın halka arzını planlıyor. Ancak, 2022’de güçlü faiz artışı teknoloji hisselerinin keskin bir şekilde yeniden fiyatlanmasına neden oldu ve bu SoftBank’ın pozisyonlarını ciddi şekilde etkiledi.

Alibaba, geçtiğimiz ay altı ayrı birime bölünme planlarını açıkladı ve bu hamle hisse fiyatlarını artırdı. Çin hükümetinin uzun süreli düzenleyici incelemelerinin neden olduğu zayıflıktan çıkış yapmış olan şirket, bu girişimi ile piyasaların olumlu tepkisini topladı.

 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds