Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) tarafından yapılan Z Kuşağı Tüketicisinin Yükselişi araştırmasında, Z kuşağının alışveriş alışkanlıkları incelendi. Raporda, Z kuşağının satın alma kararlarında sosyal medyanın etkili olduğu ortaya kondu.
Raporda, Z kuşağının zıtlıkların hakim olduğu bir nesil olduğunun altı çizilerek, bu genç tüketici grubuna ilişkin birçok önyargılı fikrin yeniden değerlendirilmesinin gerektiği ifade ediliyor. Dijital ve mobil teknolojiye en yakın büyüyen ilk grup olan bu kuşağın, aynı zamanda fiziksel mağazaların yeniden canlanmasında etkili bir rol oynamaya yardımcı oldukları, fiziksel olarak bir araya gelmenin, alışveriş yapmanın ve yemek yemenin çekiciliğini vurguladıkları belirtildi.
Z kuşağı fiyat konusunda duyarlı
Z Kuşağı üyelerinin bütçe konusunda bilinçli ve fiyat konusunda duyarlı olduğunu söylenerek, günümüzün e-ticaret seçeneklerinin hızı ve rahatlığını kullanan tüketici grubu oldukları aktarıldı. Aynı zamanda, markaların zihinsel sağlık, sağlıklı yaşam, ırk ve cinsiyet eşitliği gibi konuları desteklemesini istedikleri ancak satın alma söz konusu olduğunda hala fiyata veya kaliteye daha çok önem verdikleri ifade edildi. Z kuşağı için sürdürülebilirlik konusunun fiyat ve kaliteden sonra geldiği söylendi.
Raporda, bu tüketici grubunun sadakatini korumanın yollarını arayan markaların stratejileri için önerilere yer verildi. Bu önerilere göre, Z kuşağı tüketicilerinin dikkatini çekmek için sosyal medyadan ve influencerlardan yararlanmak gerekiyor. Çevrimiçi ve mağaza içi kanallarda kusursuz bir deneyim sağlamanın ve ödemeleri kolaylaştırmanın önemi vurgulandı.
Z kuşağının yüzde 85’inin satın alma kararlarında sosyal medya etkili oluyor
Raporda, araştırmanın katılımcılarının yüzde 85’inin, sosyal medyanın satın alma kararları üzerinde etkisi olduğunu söylediği belirtilerek, erkek katılımcıların yüzde 85’inin, kadın katılımcıların ise yüzde 86’sının, sosyal medyanın satın aldıkları şeyleri etkilediğini bildirdiği aktarıldı.
Sosyal platformlar arasında Instagram ve TikTok’un en üst sırada yer aldığı ve katılımcıların yüzde 45’inin bu uygulamaların satın alma işlemlerinde etkili olduğunu bildirdiği ifade edildi. Araştırmaya katılanların yüzde 28’inin ise ürünleri görmek, denemek ve dokunmak için mağazadan alışveriş yaptığı aktarılarak, Instagram ve TikTok gibi görsel sosyal medya platformlarında, Z kuşağı tüketicilerine arzu ettikleri yüz yüze alışveriş deneyimine bir alternatif sunulabileceği söylendi.
Katılımcıların Instagram ve TikTok’tan sonra satın alma kararlarını en çok etkileyen sosyal medya uygulamalarının yüzde 38 ile YouTube, yüzde 24 ile Facebook, yüzde 17 ile Snapchat, yüzde 14 ile Twitter ve yüzde ile Reddit olduğu belirtildi.
E-ticaret kolay olduğu için tercih ediliyor
Sosyal platformlar üzerinden alışveriş yapmanın Z kuşağı tüketici grubu tarafından kolaylık olarak tanımlandığı belirtilerek, bu kolaylık faktörünün sosyal platformlar üzerinden daha sık alışveriş yapmaya yönlendirdiği ifade edildi.
Fiziksel mağazaları ziyaret eden katılımcıların neredeyse aynı oranının aynı zamanda çevrimiçi alışveriş de yaptığı ifade edilerek, Z kuşağının internetten alışveriş yapmasının en büyük sebebinin kolaylık olduğu vurgulanarak, diğer ana faktörlerden birinin araştırmaya katılanların yüzde 30’unun ifade ettiği üzere fiyatları karşılaştırabilme ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerden alışveriş yapabilme olanağı olduğu belirtildi.
Z kuşağının satın alma kararlarını hangi faktörler etkiliyor?
Satın alma yolculuğu boyunca güvenin önemli bir rol oynadığı hatırlatılarak, Z kuşağı tüketicilerinin yüzde 56’sının, satın almalarını etkileyen ilk üç faktör arasında en büyük etkiye aile üyelerinin ve arkadaşlarının sahip olduğunu söylediği belirtildi. Gerçek kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin önemi aktarılarak, katılımcıların yüzde 54’ünün ürün web sitelerindeki yorumları dikkate aldığı, yüzde 47’sinin de üçüncü taraf inceleme web sitelerini, forumlarını ve bloglarını ilk üçte sıraladığı ifade edildi. Sosyal medya ve influencerların önemi vurgulanarak, katılımcıların yüzde 39’unun bunları ilk üçte sıraladığı belirtildi.
Ürünlerin fiziksel mağazalarda bulunması veya çevrimiçi alışverişte, Z kuşağının alışveriş deneyimlerindeki en önemli önceliklerinin kolaylık, hız ve verimlilik olduğu ortaya kondu. Araştırmanın katılımcılarının yüzde 46’sının hızlı ve kolay ödemeyi alışveriş deneyimlerindeki en önemli faktör olarak değerlendirdikleri aktarıldı. Katılımcıların yüzde 45’inin hızlı teslimat ve yüzde 39 ile istedikleri ürünü mağazada hemen alabilme faktörlerine önem verdikleri ifade edildi.
Bu faktörlere ek olarak yüzde 31 ile ücretsiz iade ve yüzde 27 ile hızlı/yardımcı müşteri hizmetlerinin yüzde 23 ile ürünlerin stok durumunu önceden doğru bir şekilde kontrol edebilme ve mağazadan teslim alma seçeneğinin en önemli faktörler arasında yer aldığı belirtildi.