Ara
Close this search box.

Yeni nesil teknoloji şirketi: Macellan

Macellan

Göktürk Yetim ve arkadaşları tarafından Ticaret Üniversitesi’nin yemekhanesinde kurulan Macellan, basit ürünlere odaklanarak temel sorunları çözen ve günlük kullanıma hitap eden ürünler geliştiren bir teknoloji şirketi olarak konumlanıyor.

“Şirket kuracak sermayemiz yoktu”

Macellan, Göktürk Yetim’in ilk girişimcilik serüveni değil. Kurumsal hayattan önce üniversitede itiraf sitesi ile bu işleri yapmaya başlayan Yetim, daha sonra birkaç girişimcilik yarışmasında dereceye girdi. Elde ettiği bu derecelerin özgüvenini ciddi oranda artırdığını ifade eden Yetim, Macellanın kuruluşunu şu sözlerle anlattı: “Girişimcilik yarışmalarında elde ettiğimiz başarılardan sonra sınıf arkadaşlarımla ‘şirket kuralım ne kaybederiz’ dedik. Şirket kuracak sermayemiz yoktu ve desteğe başvurma kararı aldık. KOSGEB’den teşvik alarak Ticaret Üniversitesinin yemekhanesinde şirketimizi kurduk.”

Macellan’ın günlük kullanıma hitap eden ürünler geliştirdiğini belirten Yetim, “Türkiye’de konsept ürün yapmak çok zor bir iş. O yüzden basit ürünlere odaklanan ama temel sorunları çözen ve günlük kullanıma hitap eden ürünler geliştiren bir teknoloji şirketiyiz aslında. Kendi girişimcilik hayatımda 2-3 tane kırılma noktası yaşadım. Teknoloji alanında pek çok şirket var ama ürün şirketi olduğunuz da kendi adınızla biliniyor oluyorsunuz. Teknoloji şirketi olduğunuzda her sektörden biraz bilinirlilik kazanıp marka değerinizi artırıyorsunuz. Türkiye’de çok karlı, çok büyük muhasebe yazılımları var ama sadece onu o alanda çalışanlar biliyor. Biz teknoloji ile özdeşleşecek alanlarda daha büyük bir teknoloji algısı yaratmak istedik” dedi.

“Alternatif SuperApp fiziki mağazaların dijitalde yaşadığı sorunları çözüyor”

Alternatif SuperApp ile herkesin bildiği ama kimsenin çözemediği temel bir sorunu çözdüklerine işaret eden Göktürk Yetim, “E-ticarette insanların daha önce yaşamış olduğuna benzer bir deneyim yaşanıyor mobil dünyada. Eskiden fiziki mağazalar vardı, daha sonra online mağazalar çıktı ve bu mağazaların ciroları fiziki mağazaları geçmeye başladı. Daha sonra herkes e-ticaret siteleri açmaya başladı. Fakat kullanıcı açısından bakıldığında bir çok farklı deneyimle karşılaştılar. Bu süreci pazaryerleri takip etti. Pazaryerleri ‘sen benim platformuma bir kere kaydol, bir kere kredi kartı bilgilerini gir, bir kere adres gir istediğin tüm ürünler burada, hepsini bir yerden alabilirsin’ dedi. Sonrasında bu iş çok fazla yatırım aldı. Alternatif SuperApp’te şu anda fiziki mağazaların dijitalde yaşadığı bazı sorunları çözüyor” diye konuştu.

Gelinen noktada başta kahveciler olmak üzere herkesin mobil uygulama trendine girdiğini aktaran Yetim, “Markalar, kendi kullanıcıma sadakat uygulayayım, cüzdan hizmeti vereyim’ gibi birçok deneyim yaşatmaya başladı. Fakat e-ticarette olduğu gibi insanlar aynı işi yapan onlarca uygulamayı indirmek eğiliminde değiller. Alternatif SuperApp bu sorunu çözüyor. Apple Store gibi yaptığımız bir store var. Tüketici buraya bir kez kaydoluyor ve hangi cüzdanı oluşturmak istiyorsa oluşturuyor. Alternatif SuperApp’i aynı pazaryerlerinde olduğu gibi son kullanıcı nezdinde cüzdanla alakalı bir pazaryeri olarak konumlandırabiliriz” sözlerini kaydetti.

“Türkiye’nin en hızlı büyüyen fintechlerinden biri olduk”

Alternatif SuperApp’in üye iş yeri tarafına ürünü bedavaya vererek, bakım veya geliştirme ücreti almadığını belirten Yetim, üye iş yeri tarafında ciddi bir talep olduğunu söyledi. Yetim, “10 ay içinde 170 bin kullanıcıyı geçtik ve 81 tane üye iş yerimiz var. Daha yatırım aşamasındayız ve buna rağmen çok hızlı büyüyoruz. Türkiye’nin en hızlı büyüyen fintechlerden biri olduk. Sektörün bize inandığını kanıtlamak için iyi bir şans yakaladık” dedi.

Türkiye’nin en büyük kitle fonlaması

Alternatif SuperApp’i, kitle fonlama platformlarında yayınlamanın ticari bir karar olduğuna vurgu yapan Yetim, şöyle devam etti:

Macellan’ı geçen sene 96 milyon TL ciro ile kapattık. İyi bir olgunluğa erişmiş, 160’ın üzerinde çalışanı olan bir şirketiz. Genelde Türkiye’de kitle fonlamalar startuplar üzerinde yapılır. Fakat biz Alternatif SuperApp’i kitle fonlamaya çıkarmadan önce derin araştırmalar gerçekleştirerek çeşitli örneklere baktık. Biz alternatifi kullanan, onunla alışveriş yapan insanlara aslında kitle fonlama üzerinden yatırım yapma şansı verdik. Kitle fonlamadan fonlama alan şirketler kullanıcı sadakatini 3 kat artırıyor. Aynı zamanda kitle fonlamada fonlandığınızda ürünün tuttuğunu yatırımcıya da göstermiş oluyorsunuz. Yüzde 112’in üzerinde fon alarak Türkiye’nin en büyük kitle fonlaması olduk. Sırada kurumsal yatırımcıların yaptığı yatırım turu var. 5 milyon dolar daha var 1 milyon dolarını kitle fonlama ile kapatıp başarılı bir şekilde ürünümüzün ne kadar güvenilir olduğunu da göstermiş olduk.”

Teorik olarak 1-2 saat içinde bir işletmeyi Fintech’e dönüştürebildiklerine işaret eden Macellan CEO’su Göktürk Yetim, “Şu an bir üye iş yerinin bizimle beraber kendi cüzdanını çıkarabilmesi için bir sanal pos vermesi ve bir iki tane sözleşme imzalaması yeterli oluyor. Teknik olarak 1-2 saat içinde bir işletmeyi Fintech’e çevirebiliyoruz. İki haftalık süreç içerisinde de burada eğitimler oluyor” dedi.

“Ürüne aşık olmamak gerekiyor”

Global hedefleri hakkında da çeşitli bilgiler paylaşan Yetim, “Türkiye’deki Fintechler regülasyona tabii. Şirketler, çok fazla kısıtlama ile mücadele ediyor. Bizim bulunduğumuz alan regülasyona tabi olmadığı için bizim ürün çok kolay globalleşen bir ürün. Özellikle yatırım sonrasında 1 milyon doları yurtdışında iki ülkede büyümek için kullanıyor olacağız. Şu anda buradaki kahveci ile Almanya’daki, Amerika’daki kahvecinin dertleri aynı. Mevcut durumda teknik olarak çok basit bir entegrasyonla herhangi bir ülkede faaliyet gösterebiliriz” şeklinde konuştu.

Girişimciler için çeşitli tavsiyelerde de bulunan Yetim, “Girişimcilik şirketi kurana kadar olan süreç. Şirketi kurduktan sonra tüccar oluyorsunuz. Esasen ürüne aşık olmamak gerekiyor. Girişimcilerin şirketi ticari olarak ayakta tutabilmek için almaları gereken aksiyonları almaları gerekiyor. Genelde Türkiye’de girişimciler ürüne çok aşık oluyorlar, ürünü öldürmeyi bilmiyorlar. Temel olarak ürüne değil şirkete aşık olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds