Ara
Close this search box.

Vision Talks’ta hızlı kargo servislerinde inovatif modeller ele alındı

Hızlı Kargo Servisleri

Hızlı Kargo Servislerinde İnovatif İş Modelleri” konu başlıklı Vision Talks’un moderatörlüğünü Exporgin E-Ticaret Direktörü Cenk Özses gerçekleştirirken, konuşmacılar, HepsiJET Genel Müdürü Atilla Alver, Lojistigo Kurucusu ve CEO’su Ensar Bulut ve A101 Kapıda Genel Müdürü Şervan Adar Avşar oldu.

E-ticaret sektörü profesyonellerinin yer aldığı Vision Talks’ta hızlı kargo servislerinde inovatif iş modelleri ve inovatifleşmeye dair öngörüler konuşuldu. Etkinlikte, ayrıca hızlı kargo servislerinde verilen hizmetler ve müşteri beklentileri izleyicilerle paylaşıldı.

HepsiJET, farklı saatlerde teslimat opsiyonları sunuyor

HepsiJET Genel Müdürü Atilla Alver, HepsiJET’in nasıl ortaya çıktığını açıklayarak, Türkiye’de e-ticaretin büyümesiyle birlikte kargo firmaları tarafında istenilen seviyelerde hizmet alamamalarının sonucunda yeni bir yatırımla HepsiJET’i kurduklarını aktardı.

Teslimatlarda müşterilerinin beklentilerini göz önüne alarak yapıyı kurduklarını anlatan Alver, “Hız anlamında baktığımızda bugün teslimat ve yarın teslimat olarak randevulu teslimat yapabildiğimiz bir yapımız söz konusu. Dolayısıyla müşterilerimiz gün içerisinde belli bir saate kadar kadar yaptıkları alışverişlerde yine tabii ki bazı illerde aynı gün bu ürünlerini teslim alabiliyorlar. Bunun aynı şekilde yarın teslimat şeklinde de bir versiyonu var” dedi.

HepsiJET’in teslimat sürelerinde müşterilerine şu anda gün içerisinde 3 tane farklı slot sunduklarını söyleyen Alver, müşterilerinin hangi saat aralığı kendilerine daha uygunsa o saat aralığını seçerek hizmet alabildiklerini açıkladı.

Özellikle büyük şehirlerde gündüz evde bulunamama durumunun, çalışan insanların olması nedeniyle HepsiJET’in üçüncü bir slotunun saat 18:00 ila 23:00 arasında gerçekleştirdikleri teslimat hizmetini sunduklarını anlattı.

Alver, “Bu slotu çok değerli buluyorum, kıymetli buluyorum ve müşterilerimiz tarafından da oldukça tercih edilen bir şey. Çünkü şunu çok duyardık. İşte kargo gün içerisinde eve gelmiş ama evde kimse yok. Dolayısıyla bize ulaşamamış ve teslimatınızı gerçekleştirememiş diye. Bu aslında yine burada müşteriden duyduğumuz bu geri dönüşlere istinaden oluşturduğumuz bir yapı. Bunu aynı şekilde pazar günü için de söyleyebiliriz. Eğer müşterimiz yine bizden bu hizmeti pazar günü almak istiyorsa pazar günü de yine aynı şekilde randevulu bir şekilde bu hizmetimizi veriyoruz” şeklinde açıkladı.

Kargo hizmetlerinde cumartesi gününün de bir çok firma tarafından yarım gün olarak kabul edilmesinin aksine HepsiJET olarak cumartesi günü tam gün hizmet sunduklarını vurguladı.

HepsiJET’ten Turkish Kargo ile iş birliği

HepsiJET olarak Turkish Kargo ile birlikte yaptıkları iş birliklerini açıklayan Alver, Ankara’nın doğusundaki 25 tane ilimize uçakla taşınabilecek kargoları için hava kargo kullandıklarını belirtti.

Hızlı kargo servisi sağlama noktasında bir diğer hizmet biçimini de ifade eden Alver, “Yarın kapımda, burada gerçekten hem Hepsiburada’nın depolarından hem de bu hizmeti verebilecek olan satıcılar tarafından toplamaları yapıp ertesi gün teslimatları gerçekleştirdiğimiz yine bir teslimat tipimiz de var” dedi.

‘İade süreçleri e-ticaretin dar boğazlarından biri’

HepsiJET Genel Müdürü Atilla Alver, hızlı kargo servisleri konusunda bir diğer önemli konunun da yine e-ticarette oldukça önemli olan iade süreci olduğunu ve HepsiJET tarafından yaklaşık bir buçuk sene önce başlattıkları hizmet ile iade süreçlerinin kolaylaştırılmasına yönelik katkılarını anlattı.

Alver, “Kapıda iade hizmetimiz var ki bunu da çok önemsiyoruz. Çünkü e-ticaretin aslında dar boğazlarından biri de iadeler. Biz şunu çok duyuyorduk. Evet, ürünü siteden bir şekilde bir tıkla, 2 tıkla alabiliyoruz ama iade konusunda birtakım sıkıntılar var diye. Bu sebeple de iade diye bir hizmet başlattık. Müşterilerimiz bunu tercih ettiğinde kendilerine 5 günlük bir seçenek sunuyoruz. Hangi gün kendilerine uygun ise o günü seçiyorlar. Biz de o gün giderek müşterilerimizin adresinden ürünlerini direkt kapıdan teslim alıyoruz” şeklinde iade süreçlerindeki hizmetlerini açıkladı.

‘Hizmetleri geliştirmek için çalışmalar sürüyor’

Atilla Alver, HepsiJET’in kurulma mantalitesine uygun olarak standart hizmetler dışındaki hizmetlerde de iyi bir hizmet verme konusunda iddialı olduğunu belirtti.

Alver, bu standart hizmetler dışında da farklı farklı hizmet türleriyle hızlı olanıyla ya da tarihi müşterinin seçebildiği hizmet türleriyle ya da sonradan değişen planlara göre teslimatını yeniden yapılandırmasıyla ilgili birçok seçeneği müşterilerine sunarak aslında teslimat deneyiminde farklı bir pencere açmış olduklarını ifade etti.

Atilla Alver, “Bu yolculuğun sonu yok. Biz hep bunu söylüyoruz. Sürekli müşterilerimizi dinlemeye devam ediyoruz, edeceğiz de. Farklı farklı, daha farklı, esnek, hızlı ne tür hizmetler verebiliriz diye çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

Alver, HepsiJET’in bugün 81 ilde teslimat ve toplama yapan, her 2 operasyonu da Türkiye’nin her yerinde yapabilen bir organizasyona sahip olduğunu belirterek, 19 tane transfer merkezi, 192 tane şube ile 8 tane bölge müdürlüğüyle hizmetlerini tüm Türkiye’de verebildiklerini söyledi.

‘Drone ve otonom araçlar için düzenlemelere ihtiyaçlar var’

Lojistik sektörü tarafında inovatif iş modelleri dendiğinde ve özellikle lojistik sektörü konuşulunca ilk akla gelenin robotlar ve otonom araçlar olduğunu söyleyen Alver, bu konunun haricinde de inovatif modellerin olduğunu ve uyguladıklarını söyledi.

Alver, “Bizim bütün bu iş modellerini gerçekleştirirken muhakkak çok ciddi olarak bir teknoloji desteği almamız lazım ki alıyoruz, almadan yapabilmemiz zaten mümkün değil. Bizim bugün tüm dağıtımlarımızda HepsiJET’in kendi teknoloji ekibi tarafında oluşturulmuş bir rotalama algoritması var. Dolayısıyla bizim taşımacı arkadaşlarımız teslimatı yapacakları, gönderileri okuttukları zaman biz kendilerine zaten gün içerisinde nasıl bir rotayla teslimat yapacaklarına ilişkin bilgiyi sunuyoruz. Bununla birlikte şunu gördük, ciddi kilometre avantajları zaman kayıplarının önüne geçilmesi gibi birçok avantaj oluyor” dedi.

Alver, drone ve otonom araçlar konusunda henüz çok sağlıklı bir zemin ve yasal düzenlemeler olmaması nedeniyle birtakım altyapı hazırlıklarına gerek olduğunu vurguladı. Alver, “Bunlar da eksiklikler var ama bu demek değil ki bunları arkamızda döneceğiz ve bunlar çok fütüristik şeyler diye bakacağız şeklinde bir şey yok. Ciddi anlamda kafa yorduğumuz, ilgilendiğimiz konular. Geçen seneye kadar bizim İstanbul Teknik Üniversitesi içerisinde binalar arasında gezen ve teslimat yapan, evrak teslimatı yapan otonom aracımız vardı” dedi.

Bu tür çözümlerin ileride daha çok kullanılacağını beklediğini söyleyen Alver, grup olarak bu tür teknolojilerin ve yeniliklerin peşinde olduklarını ifade etti.

Büyük hacimli ürün teslimatlarında inovatif girişim: HepsiJET XL

İnovatif iş modellerinden birinin de HepsiJET yapısı içinde gelişen HepsiJET XL olduğunu söyleyen Atilla Alver, hizmet anlamında bugün 81 ile dağıtım yapabilen ve yine 81 ilden de toplama yapabilen bir yapıya sahip olduklarını açıkladı.

HepsiJET XL tarafında da hızın çok önemli olduğunu vurgulayan Alver, “Burada bugün bir karşılaştırma yaptığımızda birçok rakibimize oranla çok daha hızlı kargo servisi verdiğimizi çok net söyleyebilirim. Ama bununla birlikte aslında yine farklı hizmetler müşteriye sunabilmek son derece önemli. HepsiJET tarafında iadeyle ilgili o randevulu iade hizmetimizin aynısını XL tarafında da veriyoruz. Yani bir buzdolabı aldınız, iade etmek istiyorsunuz. Size olan uygun bir tarih seçiyorsunuz. O tarihte geliyoruz ve evinizden bu ürünü iade alıyoruz” dedi.

Büyük hacimli ürünlerin teslimatını sağlamak üzere geliştirilen HepsiJET XL yapısı ile bu işe girerken şikayet almadan süreçleri tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Alver, büyük hacimli ürün teslimatında müşterinin evin içinde istediği noktaya kadar teslimat gerçekleştirildiklerini söyledi.

‘Lojistigo ile İstanbul’da aynı gün teslimat mümkün’

Lojistigo Kurucusu ve CEO’su Ensar Bulut, Lojistigo ve Lojistigo Express olarak iki biçimde hizmet verdiklerini söyledi. Bulut, Lojistigo Express olarak pilot bölge istanbul olacak şekilde hızlı kargo servisi planlamaları yaptıklarını ve bu noktada da İstanbul’da aynı gün dağıtım yaptıklarını açıkladı.

Bulut, dağıtımlarında kullanıcılarına açmış oldukları panellerle tüm süreç yönetimini onlara sunabildiklerini ve anlık takip ile kargoların tüm süreçlerini izleyebildiklerini belirtti.

Bulut, kapıda iade veya değişim ile müşterinin alacak olduğu ürünle bir kararsızlık yaşıyorsa, ürünlerden 2 adet söyleyerek veya farklı rengini söyleyerek onlardan talepte bulunabildiklerini ve müşteri hangisini alıyorsa onu teslim ettiklerini ifade etti. Bu hizmet biçimi ile doğrudan değişimin önüne geçmiş olduklarını aktardı.

Lojistigo Express ile hızlı kargo servislerinin yanı sıra Lojistigo tarafında verdikleri hizmetleri açıklayan Bulut, kullanıcılarından gelen talepler doğrultusunda ortaya çıkan bir yapı olduğunu vurguladı.

‘Yurt dışına açılmak isteyenlere teslimat hizmetleri sunuyoruz’

Bulut, “Türk kullanıcılar özellikle son dönemdeki kur ve enflasyon farkından ötürü yurt dışına açılma ihtiyacı hissediyorlar. Bu noktada da Lojistigo devreye giriyor. Lojistigo, uluslararası pazaryerleri Amazon, Shopify, Etsy gibi pazaryerleri ve uluslararası kargo firmalarıyla entegre bir şekilde tüm süreç yönetimini sağlıyor” dedi.

Hem Lojistigo hem Lojistigo Express yapıları ile hedeflerinin herkes için prime hizmet sunmak olduğunu söyleyen Bulut, “Kullanıcılarımız bizimle birlikte arka mahallesindeki bulunmuş olduğu yere de dünyanın öbür ucuna da hızlı teslimat sağlayabilsin” şeklinde açıkladı.

Bu senenin sonuna doğru da Lojistigo Express olarak hedeflerinin 81 ilde hizmet vermek olduğunu söyleyen Bulut,  adım adım uygulayarak herkes için prime hizmeti sağlamak istediklerini belirtti.

Hızlı kargo servisleri süreçlerinde, hayatın ve insanların artık çok hızlı olduğunu belirten Ensar Bulut, bu kadar hızlı hayat içerisinde paketlerin de hızlı teslim edilmesinin beklendiğini söyledi.

“Biz doğuştan hızlıyız”

Lojistigo olarak hantallaşmış bir yapılarının olmadığını ve hızlı kargo servislerinde hızlı olmanın yöntemlerini belirten Bulut, “Yani biz doğuştan hızlıyız. Tesla çıktığı zaman yani doğuştan elektrikli diyor ve şu an gerçekten dünyanın en değerli otomobil markası haline gelmesinin sebebi de o getirmiş olduğu yenilik. Aslında hız bir yenilik değildir. Aslında bizim için hız bir ihtiyaçtır. Biz doğuştan hızlı olduğumuz için kullanıcılarımıza hızlı kargo servisleri yapabiliyoruz. Yani bütün yapımız hız üzerine kurulu zaten” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘İnovatif modeller sektörün gerçekleriyle geliştirilmeli’

Hızlı kargo servis hizmetlerinde inovasyonlar konusunda sektörü nelerin beklediğine dair öngörülerini paylaşan Bulut, firma yapıları ile sektörde bir sene içerisinde kargoculuk anlamında, taşımacılık anlamında gerçekleşmiş inovasyon modellerini dünya çapında incelediklerini belirtti. Bulut, dünya çapındaki inovasyonların Türkiye’ye ne kadar uyarlanabileceğini, İstanbul’a ne kadar uyarlanabileceğini değerlendirdiklerini söyleyen Bulut. inovatif teslimat dendiğinde özellikle kargo sektöründe akla gelen şeylerin dronelarla teslimatlar olduğunu söyledi.

Bulut, “Dronelarla teslimat süreçlerinin şu an İstanbul gibi yedi tepeli bir coğrafya ve sokaklarından arabaların daha zor geçtiği bir yerde dronla teslimat pek mümkün gözükmüyor” dedi.

Ensar Bulut bu nedenle, sektörün gerçekleriyle birlikte bir inovasyon modellerini  geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Bulut, bu süreçte insanları lojistik dağıtımına entegre ederek çıkardıkları iki tane önemli ders olduğunu açıkladı.

Ensar Bulut, “Bu noktada insanlara, özellikle genç üniversite okuyan kardeşlerimizi bu dağıtım modeline nasıl entegre edebiliriz diye şu an inovasyon anlamında düşünüyoruz. Bununla birlikte bu dağıtım modelinde doğru yapılanmayla birlikte, biz insanların kapısına gittiğimizde bu memnuniyeti arttıracak şeyler üzerine kurguluyor, düşünüyoruz. Bugün uluslararası kargo firmalarında bile bu konuda çok ciddi şikayetler geliyor. Biz biraz daha dediğim gibi dünya çapında olan gelişmeleri inceleyerek ona  göre bir dağıtım modeli geliştiriyoruz” dedi.

Bulut, inovasyon çalışmalarını bu şekilde gerçekçi adımlarla sektörü takip ederek, kendilerine uyarlayarak, hatta daha iyisini yaparak ilerlemek istediklerini belirtti.

A101 Ekspress yakında hizmete başlayacak

A101 Kapıda Genel Müdürü Şervan Adar Avşar, A101 Kapıda’nın kuruluş hikayesini izleyicilerle paylaştı. Avşar, A101 kapıda hizmetinin pandemi döneminin yarattığı koşullarla ortaya çıkan bir hizmet olduğunu ifade etti.

Avşar, “2020’de başlayan hikaye kısa süre içerisinde 81 ile yaygınlaşarak devam ediyor. A101 Kapıda olarak biz genel olarak slotlu teslimat yapıyoruz. Slotlu teslimatın yanında bir saatte teslimat yaptığımız bazı bölgelerde bulunuyor. Şu anda o bölgelerde oturan insanlar daha hızlı bir şekilde teslim alıyorlar. Aynı gün içerisinde slot saatine yakın verilen siparişlerde genelde bir buçuk saat, bir saat 50 dakika gibi bir teslimat ortalamamız var” dedi.

A101 Kapıda olarak müşterilerine genel olarak aslında online bir süpermarket olarak hizmet verdiklerini söyleyen Avşar, şu ana kadar sağladıkları en hızlı hizmetin bir saat olduğunu ve sınırlı bölgelerde yakın zamanda da A101 Kapıda Express hizmetinin başlıyor olacağı bilgisini verdi.

Şervan Adar Avşar, “Dolayısıyla aslında bir yandan slotlu, bir yandan bazı bölgelerde bir saat, bazı bölgelerde de ekspres teslimatı ile A101 Kapıda devam edecek” dedi.

‘İnovasyon gelişmelerini takip ediyoruz’

Sipariş toplama aşamasında belli inovasyonlar test edilmesi ve hayata geçirilmesinin farklı ülkelerde gerçekleşmeye başladığını belirten Avşar, otonom toplayıcılar işte yapay zekan tabanlı toplama uygulamaları ve robotların bu toplama aşamasındaki inovasyonlar olduğunu söyledi.

A101 Kapıda olarak mevcut yapıları ile bu inovasyon biçimlerine o kadar yakın olmalasalar da trendleri takip ettiklerini aktardı. Avşar, “Neleri adapte edebiliriz, nasıl entegre edebiliriz? Bu alanda ona bakıyoruz” dedi.

İnovasyon gelişmeleri için ikinci önemli noktanın dağıtım tarafında olduğunu söyleyen Avşar, dağıtım tarafında otonom dağıtım araçlarının olduğunu söyledi.

Avşar, dağıtım tarafında çalışmalar geliştirdiklerini ifade ederek, “Hemen otonom araçlara geçiş yapmadan arada bir de tabii ki araçları farklılaştırma, çoğaltma işi var. Biz o konuda da çalışıyoruz A101 Kapıda olarak. Elektrikli scooter, elektrikli bisikletler, ve elektrikli motosikletler gibi. Yani birden fazla coğrafi alana birden fazla taşıma ve teslimat aracı kullanma gibi aslında bir ara şey de var. Yani inovasyon deyince hemen drone ya da otonom robotlara gitmemek gerek. Biz şu anda o ara geçiş aşamasında bunlara çalışıyoruz” şeklinde açıkladı.

A101 Kapıda olarak geçen aralık ayında ciddi bir yenileme gerçekleştirdiklerini ve tüm altyapılarını yenilediklerini söyleyen Avşar, bu çalışmanın hızlı kargo servislerini ve hizmet kalitelerini artırdığını ifade etti.

‘Hızlı kargo servislerinde hizmet kalitesini etkileyen çeşitli unsurlar var’

Hızlı kargo servislerinde hizmet kalitesini etkileyen çeşitli faktörler olduğunu söyleyen Avşar, teslimat aşamasına gelmeden toplama aşamasının bu faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Toplama aşamasının da düzen ve hız gerektiren bir aşama olduğunu belirten Avşar, “Toplamada ne kadar başarılıysanız, ne kadar hızlı olursanız siparişlerinizi zamanında çıkma oranı daha yüksek oluyor. Bu da zamanında teslimat oranını yükseltiyor” dedi.

Hızlı kargo servisleri sürecini iyileştirmek için inovasyonlara devam ettiklerini belirten Avşar, sipariş toplama aşamasını iyileştirmek için de altyapı dönüşümüne odaklandıklarını söyledi. Avşar, “Kendimize ait bir uygulama yazdık ve toplama süresini üçte birine düşürdük. Böylece daha fazla sipariş alabilir hale geldik. Daha hızlı toplayıp zamanında teslim edebilir hale geldik” şeklinde açıkladı.

İkinci faktörün kurye tarafında yani siparişi teslim ettikten sonraki kısımda da aslında en önemli yani bu yenileme ile birlikte kazandıkları kabiliyetlerinden bir tanesinin daha fazla veri ve daha fazla veri analizi olduğunu belirtti.

‘Daha fazla veri ve analiz ile daha iyi hizmet veriliyor’

Avşar, ne kadar veri üzerinden bir aksiyon alınabilirse işin o kadar daha iyileştiğini vurguladı. Avşar, “Bizim orada biraz eksiklerimiz vardı. Teslimatla ilgili bekleme süreleriyle, servis süreleriyle ilgili verileri alma, bölgesel verileri alma, kurye bazında verileri alma dolayısıyla o veriler artmaya başladıkça bizde hem kurye bazında hem firma bazında hem bölgeler bazında hızlı kargo servislerinde daha iyi hizmet verebilir hale gelmeye başladık” dedi.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=NHB_mSM1lyA&t=358s
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds