Kerim Güzeliş, Türkiye’nin ilk e-ticaret atılımını yapan Ariş Pırlanta’nın ‘en iyi, en güzel’ şiarıyla ve aileden miras kalan gelenekle global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Online mücevher alışverişinde son dönemde bir ivme yakalandığını söyleyen Güzeliş, markalaşma ve güven kavramlarına dikkat çekti. Güzeliş, yurt dışı operasyonlarının da hem e-ticaret kanalıyla hem fiziki mağazalarla büyüdüğünü belirtti.
Kuyumculuk hem mesleğim hem de en sevdiğim hobim
Kerim Güzeliş, 1953, Mardin doğumlu. Henüz okula bile başlamadan 6 yaşında kuyumculuk mesleğine adım attı. 50’li yılların sonunda ailece İstanbul’a geldiler. Burada eğitiminden arta kalan zamanlarda kuyumculuk mesleğinin tüm detaylarını öğrenmeye çalıştı.
İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Güzeliş, ilk işletmesini 1972 yılında kurdu. Eğitimini tamamlayan Güzeliş, dedesinin 1900’lerin başında temellerini attığım mücevher geçmişini daha da ileriye taşımak adına Ariş Pırlanta’nın kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarını başlattı.
Güzeliş, bu süreçteki çalışmalarını “Ariş Pırlanta’nın kurumsallaşma çalışmaları çerçevesinde sektörde ilk defile, ilk broşür, ilk sertifikalı pırlanta, ilk hikayeli koleksiyon gibi ilkleri hayata geçirdik. Mücevher hem mesleğim hem de en çok sevdiğim hobim…” sözleriyle anlatıyor. Güzeliş, okumayı, araştırmayı, öğrenmeyi, gezmeyi, kısacası hayatı yaşamayı ve insanları çok sevdiğini söylüyor ve ekliyor: “Bana göre; Her insan bir dünyadır, herkesten öğrenilebilecek şeyler olduğuna ve pek çok insanda keşfedilecek cevher bulunduğuna inanırım.”
İlklerin şirketi olmanın sırrı işleri ‘en iyi, en güzel’ diyerek yapmak
Ariş Pırlanta sektörde ilk mağaza, ilk defile, ilk yurt dışı fuar katılımı, ilk broşür ve katalog çalışması ve ilk e-ticaret sitesi atılımların yapan şirket.
Ariş Pırlanta’nın temellerinin atıldığı ilk günden bu yana yenilikçi bir anlayışla ve vizyoner bir bakış açısıyla yönetildiğini belirten Güzeliş’e göre ortaya koydukları ilklerin başlıca sebebi yenilikçi yapıları ve 1900’lü yıllarda işlerini daima ‘en iyi, en güzel’ şeklinde yapmak hedefiyle yola çıkan dedeleri ve babalarından aldıkları feyz.
Güzeliş, Ariş’in yapısına ilişkin “Ariş, yaptığı işi seven, sevdiren ve bundan aldığı tatminle yaratıcılığını, yenilikçiliğini besleyen bir kurumsal yapıya sahiptir. Ariş, yüzyılı aşkın bir zamandır mücevher sektöründe olmamız, tasarımda, üretimde, hizmette en iyisi için çalışmamız, işimizin her aşamasının tüm inceliklerine hakim olmamız sektöre pek çok konuda öncülük etmemizi ve sürekli yeni bir arayış içerisinde olmamızı sağladı” ifadelerini kullandı.
ABD seyahatinde ortaya çıkan fikir
Güzeliş, Türkiye’de 2003 yılında e-ticaret sitesi kurarak pırlanta satışına başlayan Ariş Pırlanta’nın bu alandaki macerasını, “2000’lerin başında bir Amerika seyahatim sırasında bir kuyumcuya gitmiştim. Sohbet ederken pırlantayı internet üzerinden sattıklarını duydum. Çok şaşırdım, inanamadım, çünkü o dönem internet satışı Türkiye’ye yeni yeni girmişti ve mücevherin internet üzerinden satılması imkansız gibi geliyordu. Amerika’daki o kuyumcu ‘Çok ilgi ve var ve çok satılıyor, mağazadan bile daha çok iş yapıyoruz’ deyince şaşkınlığım daha da arttı. Aklımın bir köşesine takıldı bu durum. Türkiye’ye dönünce bu işi yapacak kişileri aramaya koyuldum. Uzun aramalardan sonra birini buldum ama ona fikrimi söyleyince o da çok şaşırdı, hatta çok da inanmadı pırlantanın internet üzerinden satılacağına. Ama ben inanmıştım ve inat ettim, böylece internette Türkiye’nin ilk pırlanta mağazasını Ariş açmış oldu” sözleriyle anlattı.
Güzeliş, bu alanda öncülük etmenin getirisi olarak bir çok ülkeye bilgi aktarımında bulunduklarını, 2010 yılına kadar da sektörde e-ticaret alanında hemen hemen yalnız yürüdüklerini söyledi.
“Tüketiciye çoğunlukla bütünleşik kampanyalarla ulaşmaktayız”
Ariş Pırlanta’nın e-ticaret ve fiziksel mağazalarda uyguladığı kampanyalar hakkında konuşan Güzeliş, “Tüketici taleplerini, alışkanlıklarını, tercihlerini iyi analiz etmiş, buna yönelik alternatifler sunan bir marka olarak gerek online gerek fiziki mağazalarımızda, optimum fiyat uygulamamız, avantajlı kampanya seçeneklerimiz her zaman devam etmekte. Bugünün koşullarında yeni teknolojilerin ve e-ticaret sektörünün gelişimiyle, fiziksel ve dijital alışveriş arasındaki farklar hızla ortadan kalkmakta. Artık tüketici size tüm kanallardan ulaşmak, dokunmak istiyor. Omnichannel pazarlamadan uzak kalmak mümkün değil. Dolayısıyla çoğunlukla bütünleşik kampanyalarla, zaman zaman ise online alışverişe özel kampanyalarla tüketiciye ulaşmaktayız” ifadelerini kullandı.
Pandemiden sonra online mücevher alışverişi ivmelendi
Mücevher sektöründe geleneksel yaklaşımdaki tüketici sayısının daha fazla olduğunun altını çizen Güzeliş, “Dijital müşteri genel olarak anında karşılaştırma yapabilen, ürünle, hizmetle ilgili soru işareti olduğunda hemen vazgeçebilen bir yapıda, offline müşteri ise birebir iletişim söz konusu olduğundan daha sadık” ifadelerini kullandı.
Güzeliş, mücevher alışverişinin geçmişten beri görerek, hissederek, konuşarak yapılan bir alışveriş olduğunu ancak son dönemlerde özellikle pandeminin de etkisiyle online alışverişin ivmelendiğini söyledi. Ariş Pırlanta’nın dijitalleşme çalışmalarına ağırlık verdiğini, özellikle pandemi süreci ve devamında online müşteriler ile her kanaldan iletişimi güçlü tutarak sadakat oranını yükseltmeye devam ettiklerini belirtti.
Son 10 yılda e-ticarette rekabet arttı
Güzeliş, sektörün e-ticaret ilgisine dair “Son 10 yıldır giderek ivmelenen bir şekilde pek çok firma konuya ağırlık verdi. Bu da doğal olarak hem e-ticaretin büyümesine hem de rekabetin artışına sebep oldu. Online ve mobilde dünyadaki yenilikleri takip ederek, kendimize uygun yenilikler geliştirerek, etkin kampanyalarla öncü olmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Mücevherde marka bilinirliği önemli bir avantaj
Mücevher sektöründe güvenin çok önemli olduğunun altını çizen Güzeliş, “Mücevherde güven en önemli esastır. Tüketici güvendiği, inandığı, bildiği veya deneyim yaşamışlardan kendisine önerilen markalardan alışveriş yapmayı tercih eder. Mücevher alışverişinde fiziki alışveriş için bile şartlar böyle iken online alışverişte güven konusu daha da öne çıkmaktadır. Bu anlamda özellikle mücevherde marka bilinirliğini tesis etmiş olmak önemli bir avantaj” sözlerini sarf etti.
Marka yolculuğunun nihai hedefinin dünya markası olmak olduğunu belirten Güzeliş, dünyada üst segment mücevherciler ile alt segment kuyumcular arasında orta segmentte bir çok ülkede boşluk olduğunu söyledi. Güzeliş, Ariş Pırlanta’nın bu pazarlara girmeyi planladığını, orta segmentte kaliteli ürün, iyi hizmet ile konumlamak istediklerini belirtti.
Dünya markası olma yolunda yavaş ama sağlam adımlarla ilerliyoruz
Güzeliş, yurt dışı yatırımları ile ilgili hedeflerini şöyle anlattı: “Yurt dışında yatırım yapacağımız hedef pazarları, önden çok iyi analiz ederek adım adım ilerliyoruz. Ariş dünya markası olma vizyonu kapsamında, çok hızlı ve yanlış adımlar atmaktansa, yavaş ama sağlam adımlarla ilerlemeyi tercih ediyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında doğrudan yatırımlı perakende ağımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Yurt dışında başta ilk yurt dışı mağazamızı açtığımız Almanya olmak üzere mağaza ve satış noktalarımızı arttırmak, Kırgızistan, Moğolistan ile birlikte Hollanda, Avusturya’da mevcut satış noktalarımız ve bayilerimizi arttırmak hedeflerimiz arasında. Bulunduğumuz yerlerde genişlemek, farklı ülkelerde bulunmak gibi hedeflerimiz var. ”
‘Hem kendi web sitemiz hem pazaryerlerinde olmayı tercih ettik’
“Değişen, dijitalleşmenin ve teknolojinin gelişimiyle sınırların neredeyse ortadan kalktığı bir dünya yapısında e-ticaretin nedenli önemli olduğunu hepimiz son yıllarda daha iyi özümsedik” diyen Güzeliş, 2016 yılında Almanya Berlin’de mağaza açtıklarını ve arisdiamond.com alan adlı internet siteleri olduğunu, ayrıca e-bay, Amazon gibi pazaryerlerinde var olduklarını söyledi.
Güzeliş, “
E-ticaret ağımızı gerek yurt içi gerekse yurt dışı alanında güçlendirerek dünya ile rekabet etmemizi sağlamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de hem kendi web sitelerimiz hem de pazaryerlerinde olmayı tercih ettik” ifadelerini kullandı. Ariş Pırlanta’nın yenilikçi ve vizyoner bakış açısına sahip bir marka olarak sürekli araştıran, yeniliklerle dinamizmini artıran, mevcut koşullarda sürekli iyileştirme ve geliştirmeye zaman ayıran bir marka olduğunu belirten Güzeliş, 2023 yılı hedefleri için “2023 yılında da mağazalaşma, dijitalleşme, tasarım, üretim alanlarında çalışmalarımız devam edecek. Her zaman olduğu gibi hazırlıkları süren yeni ürünlerimiz, koleksiyonlarımız var” ifadelerini kullandı.
2023 yılının daha iyi geçeceğine inanıyorum
Pandeminin küresel ekonomide yeniden yapılanmalara yol açtığını belirten Güzeliş, “2022 bu anlamda bir toparlanma yılı oldu. Tabii ki her şey düzeldi, iyileşti diyemeyiz ancak bu toparlanma süreci bittiğinde yeni bir düzen söz konusu olacak. Pandeminin tüm dünyada yarattığı bir işsizlik, tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi etkileri var. Bu doğrultuda ekonomide, yeniden şekillenmekte olan dünya düzenine göre değişiklikler olacak. Pandemi sonrası normalleşme dönemi ile birlikte toparlanma süreci başladı, bu anlamda 2022 bu sürecin devamı oldu. Kuyumculuk sektörü ve markamız için 2023 yılının daha iyi geçeceğine inanıyorum” sözlerini sarf etti.
“Fark yaratmak daimi hedef olmalı”
Güzeliş, girişimcilere “Sektörü, ürünü, hizmet verme şeklini, rakiplerinizi iyi bilmeniz ve çok iyi hakim olmanız önemli. Hedef kitle kim, tüketici tercihleri, eğilimleri neler bunları iyi analiz etmek stratejinizi belirlemede sizin anahtarlarınız olacaktır. İyi bir e-ticaret sitesi oluşturmalarını öneririm; hem tasarım hem kolay kullanım açısından başarılı bir yapı oluşturmak güçlü bir şekilde var olmayı sağlayacaktır” tavsiyelerinde bulundu.
Araştırmanın ve yeniliklere açık olmanın vazgeçilmez olduğunu belirten Güzeliş, “Fark yaratmak daimi hedef olmalı” dedi. Başarının sırrını ise “Doğru işe, doğru zamanda, doğru hamlelerle yaklaşmak başarıyı getirecektir. Yenilikçi olmak, farklı ve yaratıcı olmayı, işini en iyi şekilde yapmayı hedeflemek öncelikler arasında yer almalı” sözleriyle açıkladı.