Ara
Close this search box.

‘Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü’ raporu yayınlandı

e-ticaret

Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü” raporunda, çevrimiçi işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak tanıyan, güvenli çevrimiçi ödeme yöntemleri sunan gelişmiş ve yenilikçi e-ticaret teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, e-ticaret faaliyetlerinin küresel ölçekte istikrarlı bir büyüme sergilediği bildirildi.

Türkiye’de ve dünyada e-ihracatın önünü açan faktörler ele alındı

Raporda yer alan ‘Sınır Ötesi E-Ticaret‘ ana başlığı altında, Türkiye ve küresel çapta e-ihracatın önünü açan faktörler aktarıldı. Türkiye’de e-ihracat ile işlerini büyütmek isteyenlere sunulan teşvikler hakkında bilgilere yer verildi.

Raporda e-ticarette sınırları ortadan kaldıran gelişmelere yer verilerek, çevrimiçi pazarlama platformlarının artan öneminin bu büyümeye ivme kazandırdığı ifade edildi. Raporda, yeni fırsatların ve gelişmelerin, tüketicilerin yerel pazarların ötesine geçmesini teşvik ettiği ve çevrimiçi alışverişteki küresel artışı hızlandırdığı belirtildi.

‘Sınır ötesi alışveriş, yerel pazarlarda talepler karşılıksız kaldığında ve ürüne ulaşılamadığında gerçekleşiyor’

Rapora göre çevrimiçi kanallar üzerinden yapılan sınır ötesi alışverişlerin genellikle yerel pazarlarda taleplerin karşılıksız kaldığında, istenilen ürüne ulaşılamadığında gerçekleştirildiği söylendi. Artan dış pazar fırsatlarının ve uluslararası tedarik zinciri ağlarına entegrasyon vaadinin, yenilikçi teknolojik gelişmelerle birlikte çevrimiçi alışveriş engellerinin aşılmasına yardımcı olduğu ifade edildi. Teknoloji cihazlarının kullanımındaki artışın da tüketiciler için ülke sınırlarını aşan ticari fırsatlar yarattığı vurgulandı. Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarındaki tüketicilerin sınır ötesi alışverişlerinde bilgisayar kullanmayı tercih ederken Asya-Pasifik bölgesi, Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelerde sınır ötesi işlemlerin mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilme seviyesinin daha yüksek olduğu bilgisi paylaşıldı.

2022 yılında çevrimiçi satışların beşte biri sınır ötesi

2022 itibarıyla gerçekleşen çevrimiçi satışların beşte birinden fazlasının sınır ötesi olduğu, tüketicilerin giderek yurt dışı menşeili satıcı ve üreticilerden alışveriş yapmaya daha fazla alıştığı belirtildi. Raporda, Statista verilerine yer verilerek, bu verilere göre ABD ve Çin’in mevcut durumda tüketiciler için en popüler yurt dışı alış noktalarını temsil ettiği bilgisi paylaşıldı.

E-ihracat Türkiye’de büyüyor

E-ticaret ve e-ihracatın küresel paylarının yıllar içinde giderek artmasıyla birlikte, tüketicilerin değişen tercih ve alışkanlıkları ve alışveriş için internet kullanımının artmasının, Türkiye’deki e-ihracat hacminin de büyümesine etki ettiği söylendi. Raporda yer verilen Euromonitor verilerine göre ise küresel sınır ötesi e-ticaret perakende değerinin 2017 yılında 1,4 trilyon dolar iken 2022 yılında 3,5 trilyon dolara ulaştığı belirtildi.

ETBIS verilerine göre de Türkiye’de yurt dışından yapılan harcamaların 2019 yılında 12,2 milyar TL iken, bu değerin 2022 yılında 33,8 milyar TL’ye yükseldiği aktarıldı. 2017-2022 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde küresel sınır ötesi e-ticaret hacminin 2,5 kat artış gösterdiği ve Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019-2022 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde 2,8 kat arttığı söylendi. Raporda bu durum, Türkiye’de büyüyen e-ihracatın artan potansiyelinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

E-ihracat devlet teşvikleri hakkında bilgiler yer alıyor

Raporda Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere sunulan e-ihracat teşvikleri hakkında da bilgilere yer verilerek, teşviklerde öne çıkan başlıklar özetleniyor. Raporda yer alan e-ihracat teşvikleri hakkındaki başlıklar; pazara giriş raporu desteği, dijital pazaryeri tanıtım desteği, e-ihracat tanıtım desteği, sipariş karşılama desteği, yurt dışı depo kiralama desteği, yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği, çevrimiçi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından hizmet desteği ve pazaryeri komisyon gideri desteği olarak açıklandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds