Türkiye’de canlı e-ticarette ilk adım

canlı e-ticaret

Türkiye’de ilk canlı e-ticaret uygulaması hizmete başladı. Vidyodan adlı uygulama, kullanıcıların canlı yayınlar aracılığıyla satıcılarla direkt iletişim kurarak ürünleri yakından inceleyebildikleri ve soru sorabildikleri bir online alışveriş platformu olarak faaliyetlerine başladı.

Canlı e-ticaret uygulaması, satıcıları, influencerları ve tüketicileri bir araya getiriyor. Standart alışveriş uygulamalarından ayrılan Vidyodan, Unilever, Avon, Kiğılı, Samsung, Tefal, Fakir, Electrolux gibi dev markaların yanı sıra 300 butik ve yerel markayı bünyesinde barındırıyor.

Hem canlı e-ticaret hem sohbet

Uygulama, cep telefonlarına ücretsiz olarak indirilebiliyor. Mayıs ayında test yayınlarına başlayan canlı e-ticaret platformunda kullanıcılar; kıyafetten gıdaya, kişisel bakım, spor ve outdoor ürünlerinden elektronik cihazlara kadar geniş bir yelpazede sunulan ürünleri canlı e-ticaret yayında inceleyerek satıcıya soru sorabiliyor. Uygulaması sayesinde kullanıcılar, satıcıyla direkt temas kurarak ürünün özelliklerini daha yakından görme fırsatını yakalıyor. Ayrıca, alışverişlerini uygulama üzerinde yayından ayrılmadan anında gerçekleştirebiliyorlar. Platform, internette sadece ürün fotoğraflarını ve yorumu inceleyerek karar vermek zorunda kalmadan “görerek satın al” dönemini başlatmış oldu.

Canlı e-ticaretin Türkiye’deki ilk örneği olan Vidyodan üzerinden alışveriş yapanlar, aynı zamanda katıldıkları canlı yayınlarda hayranı oldukları influencerları da izleme ve yorum yaparak sohbetlere katılma şansına sahip oluyor. Markaların Vidyodan uygulaması üzerinden yaptığı canlı yayınlar kaydedildiği için söz konusu yayınlara katılamayan kullanıcılar daha sonra da videoları izleyip istediği ürünü satın alabiliyor.

“Eğlenceli ve interaktif alışveriş deneyimi sağlıyoruz”

Online canlı alışveriş uygulaması Vidyodan için 18 Ağustos Çarşamba günü lansman programı düzenlendi. Lansmana; Vidyodan CEO’su Yusuf Mert Yılmaz ve Vidyodan’ın ana yatırımcısı Kaan Kayabalı online olarak katıldı.

Lansmanda konuşan Vidyodan CEO’su Yılmaz, “Vidyodan ile daha eğlenceli ve interaktif bir alışveriş deneyimi sağlıyoruz. Canlı yayından alışveriş sayesinde fiziksel mağazada yaşanan deneyim ile e-ticaret deneyimini birleştiren güvenilir bir ortam yarattık. Üstelik sadece canlı yayından satışlarla sınırlı kalmayıp, on binlerce ürünün deneyimlenerek detaylarının anlatıldığı kısa videolarla da kullanıcılarımıza faydalı oluyoruz.” sözlerini kaydetti.

Yılmaz, şöyle devam etti; “Mayıs ayından beri yaşadığımız test süreci gösteriyor ki; Canlı yayınlar ve videolu satışlar sayesinde satışa dönüşme oranlarında Türkiye ortalamasının 10 katına kadar çıkabiliyoruz. Henüz gelişme sürecinin başında olan Vidyodan uygulamasıyla Türkiye’deki global, yerel dev markalara da butik üretim yapan satıcılara da ve hatta el emeğiyle ürettiği ürünleri geniş kullanıcı kitlesine ulaştırmak isteyen emekçilere de yepyeni bir satış kanalı sunuyoruz. Vidyodan platformundaki hayallerimizden biri de sivil toplum kuruluşlarının da ürünlerini satarak ekstra gelir elde etmelerine katkı sağlamak. Çok yakın zamanda başlayacak ve Vidyodan’ın hiçbir gelir beklemeden yapacağı canlı yayınlarda STK’larımız için değer yaratmak arzusundayız.”

“İki sene içersinde 20 milyon dolarlık yatırım”

Vidyodan yatırımcısı Kayabalı ise, şunları söyledi: “Vidyodan olarak ile canlı yayında satılabilecek her şeyin platformu olmak istiyoruz. Herkes kendi canlı yayınını başlatıp ister mağazasındaki ürünleri ister ikinci el ürünlerini satabilir. Çok yakında ikinci el ürünlerin canlı yayından satışı için güvenli ödemeli platformumuzu yayına alacağız. Sonrasında ise canlı yayından hizmet satışları başlayacak. Özel dersler, istek parça, tarot falı… Hangi hizmetlerin satışına aracılık edebileceğimizi düşünmek hepimizi heyecanlandırıyor.” Kayabalı, diğer yatırımcılarla birlikte 1 milyon dolarlık ön tohum aşamasını tamamladıklarını; 2 yıl içinde 20 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.

Vidyodan hakkında

Vidyodan, Türkiye’nin ilk canlı e-ticaret deneyimi sunan pazaryeri uygulaması olarak faaliyetlerine başladı. Herkes kendi canlı yayınını başlatıp, ister mağazasındaki ürünleri ister ikinci el ürünlerini satabiliyor. Vidyodan satış ağına katılmak için herkes başvuru yapılabilir. Prosedürleri tamamlayan markalar, yerli ve yabancı yüzlerce markanın bir arada yer alacağı Vidyodan dünyasında kendi ödeme altyapısı hazır bir şekilde canlı yayınlarını yaparak, ürünlerini Vanlı e-ticaret ile anında tanıtma ve güven içerisinde dilediği zaman dilediği yerden satış yapma şansını yakalıyor.

Canlı e-ticaret platformları yaygınlaşıyor

Canlı e-ticaret ya da canlı online satış, geçtiğimiz yıllanrda Çin’de başlayan ve o coğrafyada hızlı yükselişini sürdüren bir trend. “Livestreaming / canlı yayın” üzerinden online alışveriş uygulamaları Çin’de neredeyse 200 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. Bugün Çin’deki toplam e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 18’i canlı yayın satış platformları üzerinden elde ediliyor.

Uzmanlar, online perakende satışın geleceğinin canlı e-ticaret uygulamaları ile yeniden şekilleneceğine dikkat çekiyor. Dijital uygulamalar ve sosyal medya kullanımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye de bu alanda büyük bir potansiyele sahip. WeAreSocial’ınHootsuite ile birlikte hazırladığı ‘2021 Dünya Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de 2020’de kişi başı e-ticaret miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında artarak 304 dolar oldu.

Amazon

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.