Temmuz ve Ağustos aylarında Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta 5 bin tüketici kapsayan araştırmada, katılımcıların yalnızca 41’inin geçen yıl alışveriş davranışlarını değiştirmediği belirtildi. Geri kalan tüketicilerde alışveriş davranışlarının değişiklik gösterdiği ve tüketicilerin yüzde 98’inin ürünleri bulmak için sosyal medyayı kullandığı aktarıldı.
Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 51’i enflasyonist ortamın etkisiyle ülkelerindeki ekonomik durum hakkında olumsuz fikre sahipler. Ancak araştırmaya katılanların yüzde 47’sinin de önümüzdeki altı ila on iki ay içinde ülkelerinde ekonominin iyileşeceğini düşündüğü belirtildi.
Avrupalı tüketicilerin yüzde 10’u, önümüzdeki dönemde çok daha fazla harcama yapmayı öngörüyor
Ekonominin toparlanacağına yönelik olumlu beklentilerin tüketicilerin alışveriş yapma planlarını da etkiliyor. Tüketicilerin yüzde 47’sinin önümüzdeki 12 ayda daha fazla harcama yapacaklarını bekledikleri ve yüzde 10’unun çok daha fazla harcayama yapmayı planladığı öne sürüldü. Tüketicilerin küçük bir kısmına karşılık yüzde 20’sinin ise daha az harcama yapmayı planladıkları aktarıldı.
Tüketicilerin yalnızca yüzde 2’si sosyal medya kullanmıyor
Araştırmada, tüketicilerin ürün arama biçimlerinin değiştiği ortaya konarak, Avrupa’da çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin yalnızca yüzde 2’sinin ürün araştırması için herhangi bir sosyal medya kullanmadığı belirtildi. Çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 47’sinin YouTube’u, yüzde 43’ünün Facebook’u ve yüzde 40’ının Instagram’ı ürün araştırmak için tercih ettikleri ifade edildi.