Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz’un, Reklam Kurulu’nun 12.09.2023 tarihli ve 337 sayılı toplantısında ilke kararı olarak kabul edildiği aktarıldı.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tüketicilerin alışveriş tercihlerinde önemli bir yer tutan ve onların satın alma kararlarını önemli ölçüde etkileyen tüketici deneyim ve tecrübelerinden oluşan yorum ve derecelendirme uygulamaları ile bunların sıralanmasına ilişkin Reklam Kurulu’nun konuya bakışını yansıtan, sektöre mevzuata uyum konusunda rehberlik edecek olan “Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz” Reklam Kurulu’nun 12.09.2023 tarihli ve 337 sayılı toplantısında ilke kararı olarak kabul edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’nun, e-ticaret sitelerindeki ürün yorumları ve puanlama sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunduğu ve e-ticaret platformlarının, satıcıların ve reklam kuruluşlarının yayımlanan kılavuzdaki hususlara dikkat etmesi gerektiği belirtildi.
Yorumlar, adil, şeffaf ve yanıltıcı olmayan ifadeler içermeli
Bakanlığın, tüketicilerin satın alma süreçlerinde önemli rol oynayan tüketici yorumlarının adil, şeffaf ve yanıltıcı olmayan ifadeler içermesine yönelik yaptığı çalışma ile tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, tüketicilerin aldatılmaması, sahte yorumların engellenmesi, tasarım ve yorum sıralama uygulamalarıyla şeffaflığın engellenmesi gibi konuların önemi vurgulandı. Yayımlanan kılavuzda yer alan hususlara aykırı uygulamaların yasaklandığı ve haksız ticari uygulama olarak nitelendirileceği ifade edildi.
Platformlarda yorum yapabilmek için ürünü veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmış olması gerektiği ve satın almayan kullanıcının yorumlarına izin verilmeyeceği bildirildi. Kılavuzda ayrıca, platformlarda karşılaşılan sahte yorumlara yönelik idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.
Yorum ve değerlendirmeler hakkında iş birliklerinin yapılamayacağı söylenerek, üçüncü kişilerden yorum hizmeti alımına yönelik çalışmaların gerçekleştirilemeyeceğinin altı çizildi.
Yorumlarda ürün kalitesi, teslimat, kullanım kolaylığı, satış, tedarik ve kargo hakkında değerlendirmelere yer verilebileceği ifade edilerek, iptal edilen, cayma hakkı kullanılan veya tüketici hakem heyetine taşınan siparişler hakkında da yorum ve değerlendirme yapılabileceği bilgisi paylaşıldı.
Kılavuzda, e-ticaret pazaryerlerindeki yorumlarda, tüketicilerin ürünü hangi satıcıdan satın aldığını belirten ‘X satıcısından satın alındı’ şeklinde otomatik bir ifadeye yer verileceği belirtildi.
Satıcı ve ürün hakkında iki ayrı puanlama seçeneği sunulacağı ve satıcının bir e-ticaret platformundaki yorumları, başka bir e-ticaret platformunda ‘X isimli internet sitesinden’ şeklinde ifadeler eklenerek gösterilebileceği söylendi. Ayrıca kılavuzda yer alan başka bir maddede açıklandığı üzere, satıcının fiziki mağazasından satın alınan ürünler hakkında satıcının internet sitesi veya e-ticaret platformuna yorum ekleyebilmesine izin verileceği belirtildi.
Yorumlara sıralama müdahalesi yapılamayacak
Platform ve web sitelerinde yer alan yorumların en az bir yıl süre ile herhangi bir sıralama müdahalesi yapılmadan tarih, yorum puanı, satıcı veya sağlayıcıya göre objektif şekilde sıralanarak yayınlanması gerektiği bildirildi.
Olumlu yorumların üstte gözükmesini sağlayacak uygulamaların kullanımına izin verilmeyeceğinin altı çizilerek, sağlık konuları hakkında ifade içeren yorumların kullanılamayacağı söylendi.
Ürünün eksik/kusurlu gönderilmesi, yanlış gönderilmesi, teslimat, paketleme ve ürün orijinalliği konusundaki yorumlarda satıcının olumsuz yorumları kaldırmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Yemek siparişi platformlarında da teslimat hakkındaki yorumların kaldırılamayacağı, sadece satın alınan ürün veya hizmet hakkında yorum yapılabileceği söylendi.