Ara
Close this search box.

Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay: E-Ticaret Dairesi kuracağız

e-ticaret
e-ticaret

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen “E-Ticaret ve E-İhracatta Fırsatlar” konulu online panele katıldı. Turagay, panelde yaptığı konuşmada, e-ticaretin yeni fırsatlar doğurduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti; “Pandeminin tek olumlu yanı belki de bu oldu. Türkiye bu konuda avantajlara sahip oldu. Türkiye içinde 226 milyar dolarlık e-ticaret hacmi var. Bu rakam, toplam perakende ticaretinin yüzde 15,7’sine denk geliyor. Eskiden internetten bir şey alacakları zaman herkesin içinde bir kaygı oluyordu; ancak bu yavaş yavaş aşılıyor.”

“E-Ticaret Dairesi kuracağız”

E-ticaret ile mekandan bağımsız olarak bütün dünyaya açılım imkanına kavuştuklarını aktaran Turagay, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin 4 milyar insana erişim imkanına ulaştığına dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı bünyesinde E-Ticaret Dairesi kuracaklarının bilgisini veren Turagay, “Türkiye olarak nitelikli işgücüne, üretme kapasitesi yüksek KOBİ’lere ve kaliteli ürün üreten sektörlere sahibiz. KOBİ’lerin e-ticaretten aldıkları payı artırmak için çalışıyoruz.” Diye konuştu.

“E-ticaret yapan firma sayısı 256 bine çıktı”

E-ticarette lojistiğin çok önemli olduğunu ifade eden Turagay, lojistik merkezlerinin desteklenmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı kararı olduğunu anlatarak, belirlenen ülkelerde bu çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi. E-ticarette Çin ve ABD’nin dünya e-ticaretinin yüzde 71,4’ünü oluşturduğunu belirten Turagay, AB’nin payının ise yüzde 14’ler civarında olduğunu kaydetti. E-ticaretin temel ilgi alanları olduğunu ve önem verdikleri konuların başında geleceğini aktaran Turagay, ülke olarak e-ticaret trenini kaçırmamaları gerektiğini vurguladı.

Turagay, şöyle devam etti; “Türkiye’de e-ticaret yapan firma sayısının 2019’da 68 bin iken bugün 256 bine çıktı. Bu büyük bir artışın işaretidir. ABD, yeni bir tedarikçi ülke arayışı içinde. Türkiye de bu ülkelerin başında geliyor. Dünya bu yöne gidiyor ve Türkiye bundan faydalanacak.”

“İnternet kullananların 3’te 1’i e-ticaret deneyimi yaşadı”

2021’de dünyada e-ticaretin 5 trilyon dolara yakın bir seviyeye çıktığını; Türkiye’de ise 226 milyar liralık hacme ulaştığını dile getiren Turagay, “Bu rakamla e-ticaret toplam ticaret hacminden yüzde 15,7 pay alıyor. 2019’da bu pay 9,8 idi. Bu önemli bir gelişimi gösteriyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarında büyüklerimiz bile buna alıştı. Ülkemizde internet kullanan vatandaşlarımızın 3’te 1’i e-ticaret deneyimi yaşamış durumda.” diye konuştu. E-ticaretin mobil uygulamalar üzerinden yoğun olarak yapıldığını belirten Bakan Yardımcısı Turagay, ” Bu treni kaçırmamamız lazım. Bunun için iyi stratejiler üzerine çalışıyoruz.” dedi.

Önal: E-ihracat ile dış ticaret açığı kapatılabilir

Ticaret Bakanlığı E-İhracat ve Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’ndan Hasan Önal da, Çin ve ABD’nin yanında Hindistan ve Endonezya’nın e-ticarette önemli pazar ve oyuncuları olacağını söyledi. Bu ülkelerin pazarlarına girmekte zorlandıklarını belirten Önal, e-ihracat açılımı ile bu ülkeler ile dış ticaret açığının kapatılabileceğini kaydetti. Türkiye’nin e-ticarette 2018-2023 arasında yüzde 24 ortalama ile büyüdüğünü ve bunu en hızlı gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Önal, yerli pazaryerlerinin küresel olmadan önce bölgesel bir oyuncu olmaları gerektiğini aktardı. KOBİ’lerde bilgi eksikliği olduğuna dikkat çeken Önal, firmalara www.eticaret.gov.tr adresinden e-ticaret akademilerini incelemelerini tavsiye etti.

İSO Başkanı Bahçıvan: 2021 e-ticaretin altın yılı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da, 2020 yılının e-ticaret için bir milat olduğunu ve yaşanmakta olan dönüşümlerin süratle hayatın bir parçası haline geldiğini dile getirdi. Bahçıvan, 2021’in e-ticaretin altın yılı olarak kabul gördüğünü ifade etti. Alternatif ödeme ve gelişmiş bankacılık sistemlerinin de e-ticaretin gelişimini hızlandırdığına dikkat çeken Bahçıvan, dünyada e-ticaretin yıllık bazda yüzde 18 büyüme göstererek 2020 yılında 4,3 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığını; 2040 yılına kadar da global tüm satın alma işlemlerinin yüzde 95’inin e-ticaret yoluyla olacağının belirtildiğini kaydetti.

Bahçıvan, şöyle devam etti; “Stratejik konum, genç nüfusun yoğunluğu, dijital enstrümanlara erişim düzeyinin yüksekliği, güçlü lojistik ve tedarik altyapısı gibi önemli faktörler, ülkemizin e-ticarette güçlü bir biçimde yer alması adına belirleyici unsurlardır.” dedi.

“Yabancı pazaryerleri maliyetleri için destek modeli geliştirilmeli”

Bahçıvan, e-ticaret ve e-ihracatta pazaryerlerine üye olan üretici firmalara yönelik komisyon ve yazılım gideri maliyetlerine dikkat çekerek, “Sanayicilerimizin ihracat potansiyellerini ve global rekabet güçlerini arttırmaya yönelik Ticaret Bakanlığı’nın sağlamış olduğu çok önemli destekler bulunmaktadır. Bu çerçevede, ticaretin artan oranda elektronik ortamda gerçekleşmesinden hareketle, firmalarımızın yurtdışındaki faaliyetleri ile ilgili Ticaret Bakanlığı’nın sağlamış olduğu Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği kapsamında, yabancı pazaryerlerine üyelik ile ilgili giderlerin de dahil edileceği bir destek modeli geliştirilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz.”

E-Ticaret ve E-İhracatta Fırsatlar Paneli

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünya ekonomisinde her geçen gün önemini artıran e-ticaret ile ilgili “E-Ticaret ve E-İhracatta Fırsatlar” paneli düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla video konferans yöntemiyle düzenlenen panelde dünyada ve Türkiye’de e-ticaret ve e-ihracatın gelişimi, e-pazaryeri tedarikçi ve müşteri ilişkileri yönetimi ve e-ihracatta lojistik, gümrük ve ödeme şekilleri başlıkları tartışıldı.

Panel, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç tarafından yönetildi. Panele; Ticaret Bakanlığı E-İhracat ve Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’ndan Hasan Önal, Tekrom Teknoloji CEO’su Ömer Arıkan, Easy Point Yönetici Ortağı Emre Cevdet Çizmecioğlu ve PttAVM.com CEO’su Hakan Çevikoğlu katıldı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds