Ara
Close this search box.

T-Soft CEO’su Ömer Arıkan: E-ticarette dünyadaki birkaç yazılımdan biri olmak için çalışıyoruz

T-Soft
T-Soft

T-Soft CEO’su Ömer Arıkan, aynı zamanda yazılım uzmanı. Yazılıma merakı, “Commodore 64” oyunu ile başlamış. PHP yazılım dilini öğrendiğinde yapılabileceklerin sınırının olmadığını fark etmiş. Bugün Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan T-Soft, 2003 yılından bu yana biriktirdiği tecrübeleri global pazarlara taşımaya hazırlanıyor. Ömer Arıkan, T-Soft’un kuruluşundan bugüne verdikleri hizmetleri WORLDEF Magazine’e anlattı.

“Başarıya susamış, enerjisi yüksek, her girişimci adayına kapımız açık”

T-Soft, yüksek hacimli işletmelere odaklanıyor; ancak yeni girişimcilere de destek sağlıyor. Şirket, günde 20 bin pakete kadar ürün satışı yapan müşterilere hizmet veriyor. “Ancak e-ticarete bizimle başlayan, her gün binlerce paket satış yapmaya devam eden o kadar çok müşterimiz var.” diyen Ömer Arıkan, “Şunu söyleyebilirim; başarıya susamış, enerjisi yüksek, her girişimci adayına kapımız açık. Sektördeki ‘T-Soft sadece büyük markalarla çalışıyor’ gibi söylentilere aldırmasınlar. O büyük markalardan biri olmak istiyorlarsa bizim çalışmak istediğimiz müşteriler arasındadırlar.” sözlerini vurguluyor.

“Global rakiplerle yarışmak için gün sayıyoruz”

Ömer Arıkan, T-Soft’un kuruluş sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı; “İnternetin gelişiminin e-ticareti büyüteceğine inanmıştım. Sanal mağaza yazılımı geliştirmeye karar verdim. Şirketi kurduğum 2003 yılında, 3 sanal mağaza yazılımı geliştirip, satmıştım. 2005 yılında küçük kardeşim Avni, bilgisayar mühendisi oldu ve aramıza katıldı. Böylece onun liderliğinde T-Soft’un geniş kitlelere yönelik, kolay yönetilebilir, hızlı kurulabilen bir ürün olarak gelişim süreci başladı. Bugün 500+ ulusal ve uluslararası bilinen marka olmak üzere 2000+ işletme tarafından kullanılan bir sanal mağaza yazılımı haline geldi.”

T-Soft İstanbul’da doğdu.” diyen Arıkan, şöyle devam etti; “Bugün 239 çalışanı ile sanal mağaza çözümleri, pazaryeri entegrasyonları, mobil uygulama çözümleri, iş zekası yazılımları başta olmak üzere e-ticaret teknolojileri geliştiriyoruz. 131’i Kahramanmaraş Teknokent, 20’si Yıldız Teknik Teknopark olmak üzere 151 Ar-Ge çalışanı ile güçlü bir yazılım ekibimiz var. Global hizmet sağlayıcı olmak için çalışıyoruz. San Francisco’da kurulu T-Soft Inc. kardeş şirketimiz, global rakiplerle yarışmak için gün sayıyor.”

T-Soft CEO’su: PHP yazılım dilini öğrenerek yapılabileceklerin sınırının olmadığını gördüm

“Çocukluk yıllarında Commodore 64 oyun bilgisayarı üzerinde yazılım geliştirmeye merakım başladı. 1996 yılında interneti keşfettim. İlk merakım bir kişisel sayfa hazırlamak oldu. 2000 yılında PHP yazılım dilini öğrenerek, yapılabileceklerin sınırının olmadığını gördüm. Birçok sayfa yaptım, on binlerce günlük ziyaretçiye ulaştım, reklam gelirleri elde ettim ve gelecek planlarım şekillenmeye başladı. 2003 Mayıs ayında reklam gelirlerinden biriktirdiğim para 20 bin dolar olduğunda bu parayı sermaye yaparak, “Tekrom Ltd.” şirketini kurdum. Halen bu şirketin genel müdürlüğünü yürütüyorum.”

“Yüz binlerce kişiye e-ihracatı anlattık”

T-Soft
T-Soft CEO’su Ömer Arıkan, WORLD E-COMMERCE FORUM’a da katılmıştı.

T-Soft CEO’su, e-ihracat odaklı çalışmalarını da anlattı. “2011 yılında çok değerli müşterilerimize hizmet verir hale gelmiştik. Onları motive ederek dünyaya satış yapabileceklerini anlattık.” diyen Arıkan, şöyle devam etti;

“Olumlu karşılık bulunca e-ihracat özelliklerini geliştirmeye başladık. 2012’den itibaren yurt dışına satışlar başladı. Biz daha çok geliştirdik, onların satışları daha da arttı. 2013 yılında 90 gün boyunca 28 şehir gezerek ‘Aç Kanatlarını Türkiye’ dedik. Mahallenin delisi gibiydik! Kimse bizi anlamıyordu, vazgeçmedik. Hem azar azar müşterilerimizi artırdık hem teknolojimizi geliştirmeye devam ettik. 2016 yılında ‘Sen Kazan Ülken Kazansın’ dedik ve e-ihracat lansmanımızı yaptık. Sonuçları daha ümit verici oldu. İlerleyen yıllarda WORLDEF ile birlikte bütün Türkiye’yi gezdik, yüz binlerce kişiye e-ihracatı anlattık. On yıllık çabanın sonunda e-ihracat bugün bir devlet projesi oldu ve Türkiye’nin döviz krizini çözmek için birkaç çıkış yolundan birisi durumunda.”

“Tüketiciler, e-ticaretin keyif alışverişi değil temel alışveriş olduğunu idrak etti”

Arıkan, “İnternetten satış yapmak isteyen bir girişimcinin yazılım ihtiyacını karşılıyor, eğitimle destekliyor, iş ortaklarımız ile, sanal postan, kargo şirketine, internet reklamlarından, ürün tedarikine ve depolamaya kadar çözüm üretiyoruz. Heyecanı ve bir miktar sermayesi olan öğrenmeye açık her girişimci ile çalışabiliriz.” diyerek, “Müşterilerimiz 30 kategoride yoğunlaşıyor. En yaygını moda ve hazır giyim. Ancak bu belirleyici bir durum olmamalı; yaygın sektörlerde talep çok olmakla birlikte rekabet yoğun. İnternetten her ürün satılır, her ürünün alıcısı bulunur.” sözlerini kaydetti.

Pandeminin e-ticarete çağ atlattığını hatırlatan Arıkan, “Pandemi ‘e-ticaret dışında bir ticaret modeli mi varmış’ denilecek günlere bizi çok yaklaştırdı. Çaresizlik, tüketicinin e-ticaret ile tanışmasını sağladı. Herkes, ekmeğin, sebzenin internetten de alınabileceğini öğrendi. Tüketiciler, e-ticaretin keyif alışverişi değil, temel alışveriş için de ortak mecra olduğunu idrak etti.” ifadelerini kullandı.

“Çok güçlü bir yazılım vaat ediyoruz”

Arıkan, şirketlere verdikleri hizmetleri şöyle anlattı; “Biz bir pazarlama şirketi değiliz, biz teknoloji geliştiriyoruz. Ekibimiz içinde satışta 1 kişi varsa, yazılım geliştirmede 20 kişi var. Çok güçlü bir yazılım vaat ediyoruz. İşletmelere teknik anlamda bütün rakiplerinden ya üstün olmayı ya da başa baş durumda olmalarını sağlıyoruz, eğitim ve destek hizmetleri veriyoruz. Onlara pazarlama yapmak ve operasyonu yönetmek kalıyor. Mutlu müşterilerimiz de bizim pazarlamamızı yapıyor ve yepyeni müşteriler ile tanışmamıza vesile oluyorlar.”

“Yabancı üreticilere teslim olmayan sayılı iş kollarından biriyiz”

Ömer Arıkan, T-Soft’un yurt dışı hedeflerini ve yatırımlarını da anlattı. “Küreselleşen dünyada, ya küresel iş yaparsınız, ya da vakti geldiğinde dükkana kilit vurursunuz. Bu kural bakkallar için bile geçerli. Dolayısı ile bizim için de zaman geriye doğru sayıyor.” diyen Arıkan, şu ifadeleri kullandı:

“Bugüne kadar global rakiplerimizin Türkiye pazarında hizmet vermesine fırsat vermedik. Ülkemizde yabancı üreticilere teslim olmayan sayılı iş kollarından birisiyiz. 2015 yılı sonlarında San Francisco’da şirketimizi kurduk ve Silikon Vadisi’nde hizmet vermeye başladık. Hem güç topluyoruz, hem yurt dışı müşterilerimizi yavaş yavaş artırıyoruz. Küresel ölçekte e-ticaret yazılımı geliştirmek ve satışını yapabilmek için 1000+ üzerinde bir kadro ve ciddi pazarlama bütçesi gerektiriyor. Hazırlıklarımız tamamlandıkça hızımızı artıracağız.”

Arıkan, “Sıfırdan başlayıp 236 kişilik bir aileye ulaşmış bir organizasyon artık kişisel sahiplikten çıkmıştır ve bir ulus şirketidir diye düşünüyorum. Şimdi bu kadar imkan varken, hız kesmek, yavaşlamak bize yakışmaz. Bütün ekibimiz ile işimize tam motiveyiz ve e-ticaret alanında dünyada en iyi kabul edilen birkaç yazılımdan biri olmak için çalışıyoruz.” sözlerini kaydetti.

“19 yıldır e-ticaret yapın diyoruz

T-Soft CEO’su, sözlerinin sonunda e-ticaret firmalarına ya da e-ticaret yapmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu; “Tam 19 yıldır ‘e-ticaret yapın’ diyoruz; ‘saçmalama’ dediler, ‘çok erken’ dediler, ‘az daha var’ dediler, ‘hazır değiliz’ dediler. Şimdi de ‘geç mi kaldık’ diyorlar. Bugün hayata gözlerini açan yüzlerce bebeğimiz var bu ülkede. Hiçbir şey için geç değil! Memleketleri onları bekliyor, Türkiye onları bekliyor, dünya onları bekliyor. Milyarlarca müşteri var dünyada. Milyonlarca girişimci internetten satış yapıyor. Ne satacaklarına karar versinler, bir uçtan başlasınlar. Bu yolda atılan hiçbir adım boşa gitmez!”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds