Ara
Close this search box.

Stoksuz e-ticaret modelinde çözüm ortağı: Extenship

Stoksuz e-ticaret

2018 yılında, temelde stoksuz e-ticaret yapabilmek üzere kurulmuş olduklarını belirten Extenship Genel Müdürü Cengizhan Peker, “2018 yılında internette gördüğümüz teorik olarak anlatılan bir iş modelini yazılımsal olarak nasıl pratiğe dökeriz diye başlamıştık. Bu kapsamda geliştirdiğimiz methodlarla, işimizi başarılı bir noktaya evrilttik. Teorik olarak anlatılan, yapılabileceği varsayılan bir e-ticaret iş modelini yazılımla güçlendirerek çok iyi bir seviyeye getirdiğimizi düşünüyoruz.” dedi. 

Stoksuz e-ticaret iş modelini gerçekleştirmek isteyenlere sundukları hizmetleri ve iş süreçlerini kolaylaştırma yöntemlerini anlatan Cengizhan Peker, Amazon üzerinde Amerika’da bulunan ve diğer ülkelerde satılabilir durumda olan ürünleri kolaylıkla listelemelerini sağladıklarını belirtti.

Peker, “Bu kapsamda bir yerde olduğunu bildiğiniz bir ürünü takip etmeniz gerekiyor. Çünkü o ürünün fiyatı, stoku, satıcısı değişebilir, birçok parametre var. Yazılım, ilgili ürünün kaynağını takip özelliği sunuyor. Satış geldiğinde sizi bilgilendiriyor. O satışı yönetebilmenizi sağlıyor. Rakipleriniz varsa onlarla rekabet edebilmenizi sağlıyor. Müşterilerinizden geri bildirim isteyebiliyorsunuz. Bunlar gibi yazılımın birçok özelliği var.” ifadelerini kullandı. 

‘Ana lokomotifimiz stoksuz e-ticaret’ 

Extenship’in sunduğu hizmetler arasında stoksuz e-ticaretin, işin ana lokomotifi olduğunu ifade eden Peker, depolama ve tekli gönderilerin yapılması adına da çeşitli altyapılarının mevcut olduğunu belirterek, yazılım altyapısı, depo altyapısı ve depo hizmetlerinin olduğunu açıkladı. 

E-ticarete başlamak isteyenler ve özelinde Amazon’dan satış yapmak isteyenlere önerilerini ve tecrübelerini aktaran Cengizhan Peker, “E-ticaret yapmak son dönemlerin çok popüler konularından bir tanesi. Öncelikle ‘Doğru adımı atmak çok önemli’ diye düşünüyoruz. E-ticaretin online olması, daha az ciddiyet arz ettiği anlamına gelmiyor. E-ticarette sonuçta bir ticaret; bu işin ciddiye alınarak yapılması gerekiyor. Bilgisayar başında yapıyor da olsanız karşınızda bir müşteri var ve sizden ürün alıyor. O yüzden başlangıç aşamasında bu işe başlamak isteyenler için özellikle altını çizmek istiyorum, bu işi ciddiye alarak başlamaları ve doğru mentörlerle çalışmaları çok önemli.” şeklinde konuştu. 

“Amazon’dan satış, zahmetsiz para kazanma modeli değil” 

Cengizhan Peker, özellikle Amazon’da satış yapmanın ‘Extenship’ yazılımı ve benzer yazılım ürünleri ile çokça kolaylaştırıldığı için zahmetsizce para kazanılabilir bir modelmiş gibi algılanmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Ciddi anlamda emek isteyen, gerçekten ticaret yaptığınız, içerisinde karın ve zararın olduğu, çeşitli politikalara uymak durumunda olduğunuz bir iş modelidir. Özellikle yeni başlayacak arkadaşlara bir mentör eşliğinde çalışmalarını, politikaları, kuralları, çok dikkatlice okumalarını ve ona göre Amazon üzerinde yapabilecekleri birkaç iş modelinden birini tercih etmelerini öneriyoruz.” dedi. 

Extenship ile stoksuz e-ticaret  

Extenship’in kuruluş hikayesinin temelinde yatan stoksuz e-ticaret kavramını açıklayan Peker, stoksuz e-ticaretin temelde bir yerde var olduğunun bilindiği ürünü, başka bir platformda bir reklam aracılığıyla kullanıcının önüne çıkıp, satabilme yeteneği olarak tanımladı.  

Peker, stoksuz e-ticaretin çok popüler bir kavram olduğunu ifade etti. Extenship’in buradaki farkının bu popüler kavramın altını, bir yazılım ve bir iş akışı ile doldurabilmiş olmasından kaynaklandığını vurgulayarak, “Extenship’in sağladığı Easymentor yazılımı, Amazon üzerinde çok kolay bir şekilde stoksuz e-ticaret sağlanmasına yardımcı oluyor.” dedi.  

“Her yerden her yere stoksuz e-ticaret” 

Stoksuz e-ticareti sadece Amazon ile kısıtlamak değil, aslında her yerden her yere yapılabilir bir noktaya evriltmeyi hedeflediklerini belirten Extenship Genel Müdürü Cengizhan Peker, “Eğer bir ürünün bir yerde var olduğunu biliyorsanız, onu satmak için önceden almanıza gerek yok. Aranızda eğer bir anlaşma varsa, bu aslında o ürünü satabilmek için yeterlidir.” dedi.  

‘Extenship küresel alışveriş merkezi yaklaşımıyla genişliyor” 

Extenship’in gelecek planlarını ve hedeflerini açıklayan Peker, vizyonlarının dünyanın küresel bir alışveriş merkezi olduğu yaklaşımı ile geliştiğini söyledi.  

Peker, “Ülkedeki bir platform eğer bazı ürünleri içerebiliyorsa biz o ürünleri kolaylıkla, x ülkesine y ülkesine taşıyabiliriz. Kapıdan kapıya teslimat organize edebiliriz. Bunu her şey dahil fiyatlarla yapabiliriz. Burada da datanın gücüne inanıyoruz, bir yazılım firması olarak. Bu dataları toplayabilme, işleyebilme, anlamlandırabilme yeteneklerimiz var. Şu anda sadece Amazon platformuyla sadece Amerika orijinli ürünler için çalışıyoruz ama yakın zamanda Extenship’i Türkiye orijinli ürünler için Türkiye’den yurtdışına e-ihracat için ya da x ülkesinde satış yapmaya başlamak isteyen kişilerin bir yardımcısı olarak da görebileceğiz. İlerleyen yıllara dönük planlarımız bu şekilde.” dedi. 

‘Stoksuz e-ticaret Amazon özelinde sınırlı kalmıyor” 

Stoksuz e-ticaret iş modelinde telif hakları, marka gibi farklı konuların da olduğunu hatırlatan Peker, “Bu durumu bilmekle beraber aslında stoksuz e-ticaret satıcılarının daha çok no-name ürünlerle yani markasız ürünlerle çalıştığı da bir gerçek.” dedi. 

Genel olarak platformlarda satışların yüzde 60’nın da bu no-name ürünler üzerinden gerçekleştiğini ifade eden Peker, bu sebeple ciddi bir pazar olduğunu düşünüyor.  

Extenship Genel Müdürü Cengizhan Peker, Extenship’in geliştirmiş olduğu yazılım ürünlerinin bu kapsamda Amazon üzerinde stoksuz e-ticaret yapmaya karar vermiş kullanıcılar için bir altyapı sağladığını söyledi. Stoksuz e-ticaretin sadece Amazon platform üzerinde kullanılan bir iş modeli olmadığını da sözlerine ekledi.  

Uluslararası olarak stoksuz e-ticaretin farklı platformlar üzerinde de yapılabildiğini söyleyen Extenship Genel Müdürü, “Baktığınız zaman bizim modelimiz şu anda ülke içerisinde değil, uluslararası çalışan bir model. Bu uluslararası bir ticaret oluyor ve ürün anlatımı, görsellerin üzerindeki yazılar İngilizce olan ürünlerin ciddi anlamda uluslararası olarak satıldığını görüyoruz.” dedi.  

“Dünya artık büyük bir alışveriş merkezi” 

Dünyanın artık büyük bir alışveriş merkezi olduğunu söyleyen Cengizhan Peker, geliştirmiş oldukları e-ticaret modelinde, “Örneğin; Amazon’dan tedarik ettiğiniz bir ürünü Japonya için açacağınız bir e-ticaret sitesinde reklam vererek satabilirsiniz. Ya da Avustralya’da başka bir satış platformunda satıcı hesabı açarak satabilirsiniz. Bu noktada platformların kendi içerisindeki kurallarına çok dikkat etmek, onlara riayet etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

Satıcıların kurallara uyabileceği çeşitli ara depo entegrasyonlarının da mevcut olduğunu söyleyen Extenship Genel Müdürü Cengizhan Peker, ‘Tüm çözümlerimizle bütün uluslararası akışı sağlayabiliyoruz.” dedi.  

Kullanıcılarımız ciddi anlamda gelir elde ediyor 

Extenship Genel Müdürü Cengizhan Peker, kullanıcılarının sundukları hizmetlerden yararlanarak ciddi anlamda gelir elde ettiklerini ve bu geliri sağlarken ürünlerin yaklaşık olarak yüzde 60’ının no-name olarak tanımlanabilecek ürünler olduğunu ifade etti.  

Peker, ürünlerin aslında bir markasının olduğunu ancak uluslararası olarak satışında herhangi bir mahsur olmayan ürünlerin platformlar üzerinden satışlarının gerçekleştirilebildiğini hatırlatarak, “Zaten eğer bir ürünün listelenmesinde ve satışında sorun varsa platformlar bunu otomatik olarak engelliyor. Size uyarılar gönderiyor, hesabınızı kapatıyor. O yüzden satılabilir ve listelenebilir ürünleri birçok kullanıcının karşısına çıkararak, satabilmek ve bunu da uluslararası olarak yapabilmek temel arzumuz. Şu anda binlerce kullanıcımız da zaten bunu yapıyor.” diye konuştu. 

E-ticaret hizmet pazaryeri: Foving 

Extenship yazılım ürünlerinin en yenisi olan Foving ürününün hizmetlerini de aktaran Peker, ürünün çıkış sebebinin çok fazla kullanıcı edinmelerinden sonra ortaya çıkan ihtiyaç olduğunu söyledi. Peker, şunları söyledi: 

 ‘Foving bu eksikliklerin çözümü için geliştirildi. İşin yapılabilirliği, işle alakalı temel sorular ve çeşitli şirket kurulum işlemleri vesaire gibi konularda kullanıcılarımız birçok yan hizmet almaya ihtiyaç duyuyor. Bir ürünü Amerika’dan Kanada’ya listeledim. Sattım, butona bastım, gönderdim harika ama müşteriyle iletişiminiz, o ülkedeki yasal yükümlülükleriniz gibi aklınıza gelebilecek birçok yan hizmet, platformda bir sıkıntı yaşarsanız o platform ile nasıl yazışacağınız, nasıl belgeler göndereceğiniz, ilgili ülkede nasıl vergi mükellefi olabileceğiniz gibi birçok soru var. Bütün bu yan hizmetleri de Foving altında toplamaya çalıştık. Foving aslında burada bir hizmet pazaryeri, e-ticaret hizmet pazaryeri olarak düşünülebilir.” 

Hizmet alan ve hizmet veren taraflar Foving’de yer alabiliyor 

Foving platformunda yer almanın iki şekilde gerçekleştiğini belirten Peker, hizmet almak isteyen veya hizmet vermek isteyen taraf olarak platformda yer alınabileceğini söyledi.  

Peker, Foving platformunda hangi noktaların ücretsiz olduğunu anlattı: 

“Ben e-ticarete başlamak istiyorum. Amazon’a başlamak istiyorum ya da ben Amazon’da satış yapıyorum ama işte x modelini de denemek istiyorum.’ diyen veya hizmet almak isteyen biriyseniz platform sizin için tamamen ücretsiz. Üye oluyorsunuz, hesabınızı oluşturuyorsunuz. Dileğinizi, isteğinizi yazıyorsunuz ve talepler yağmaya başlıyor. Eğer hizmet almak istiyorsanız iş bu kadar kolay.” 

Foving tarafında hizmet vermek isteyen taraflar için sürecin biraz daha farklı işlediğini söyleyen Peker, hizmet sağlayıcıların belirli aşamalardan geçtiğini aktardı. 

Hizmet sağlayıcılar için süreci açıklayan Peker, “Sizi tanıyoruz, verdiğiniz hizmetlerin kalitesinden kendimizce emin olmaya çalışıyoruz. Sonuçta bir kullanıcı kitlemiz var ve onlarla sizi tanıştırmak istiyoruz. Bu kapsamda firmanızı ve hizmetlerinizi değerlendirip sizi platforma dahil ediyoruz. Ekip arkadaşlarımız sizinle iletişime geçiyor ve hizmet veren olarak da platformda yer alabiliyorsunuz.” dedi. 

Cengizhan Peker kimdir? 

1988 Kocaeli doğumlu olan Cengizhan Peker, Sakarya Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yazılım dünyasına ve iş hayatına atıldı. Çeşitli ajanslarda, uluslararası şirketlerde yazılım geliştirici, alt-orta seviye yönetici olarak çalıştıktan sonra 2018 yılında Extenship’e katılan Peker, Extenship’de genel müdürlük görevini sürdürmektedir. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds