Ara
Close this search box.

Sosyal ticarette TikTok etkisi

Sosyal ticaret

Yapılan bir araştırmada sosyal medya kullanıcılarının yüzde 16’sının sosyal medyayı markalar ve ürünler hakkında bilgi toplamak için kullandığı ve yaklaşık yüzde 15’inin de satın alacak ürünleri bulmak ve ünlülerin ve influencerların içeriklerini kontrol etmek için kullandığı ortaya kondu.

Sosyal medyanın kullanıcılar tarafından ürün araştırması ve online alışveriş alanı olarak kullanılmasıyla birlikte sosyal ticaretin artış gösterdiği belirtiliyor. Marka ve işletmelerin sosyal medya üzerinden marka bilinirliği oluşturma, ürün satışı ve pazarlama kampanyalarını etkili bir şekilde sürdürmeleri için hangi platformlara nasıl yatırım yapmaları gerektiği üzerinde duruluyor.

Hangi sosyal medya platformlarına yatırım yapılmalı?

Marka bilinirliğini ve itibarını artırmak ve satış fırsatlarını artırmak için yeni bir sosyal medya kanalı seçmenin kolay bir iş olmadığı hatırlatılarak, bilgiye dayalı bir karar vermek için istatistikler inceleniyor.

Facebook küresel çapta en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak, markaların yatırım yapabilecekleri sosyal medya uygulamalarının başında geliyor.

Facebook’un ardından Instagram’ında markalar için çeşitli fırsatlar barındırdığı ve markaların bu platformda da olması gerektiği belirtiliyor.

TikTok sosyal ticaretin en son sınırı

Sosyal ticaretin artışı ve gelişmelerle birlikte TikTok’un sosyal ticaretin en son sınırı olduğu aktarılarak, yüksek kullanıcı sayısı ve video içeriklerle markalar için TikTok’ta çeşitli fırsatlar olduğu söyleniyor.

TikTok’un kullanıcılar için yalnızca video tabanlı bir eğlence ağı olmadığı, aynı zamanda arama motorlarının yerini aldığının altı çiziliyor. Araştırmada, Google tarafından yayınlanan verilere yer verilerek, genç kullanıcıların (18-24 yaş) neredeyse yüzde 40’ının nerede yemek yiyeceğini arama motoru veya Google Haritalar yerine TikTok gibi platformlara göz atarak seçtiği bilgisi paylaşıldı.

TikTok kullanıcılarının küçük yaş gruplarından oluştuğu için markalara avantajlar sağlamayacağı görüşü reddedilerek, TikTok’un kullanıcılarının yaş aralıkları ve oranları aktarıldı.

TİkTok kullanıcılarının yüzde 41,7’sinin 18-24 yaş, yüzde 31’inin 25-34 yaş, yüzde 13,3’ünün 35-44 yaş ve 10,8’inin 45 yaş aralığında olduğu belirtildi.

Verilerle desteklenerek TikTok’ta markaların tüketicilerle ve özellikle hedef kitleye uygun yaş aralığındaki tüketicilerle etkileşim kurma olasılıklarının yüksek olduğu öne sürülüyor.,

TikTok’ta X ve Y kuşakları da aktif olarak yer alıyor

Araştırmada, TikTok’ta yer alan Y kuşağı kullanıcılarının bir markayı etiketleme veya bir marka hakkında içerik yayınlama olasılığının diğer sosyal medya kullanıcılarına göre 1,9 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

X kuşağı tüketicilerinin yüzde 34’ünün de, TikTok’ta içerik oluşturucunun videosunu gördükten sonra bir ürün satın aldığı ifade ediliyor.

Verilerin, Z kuşağının yanı sıra X ve Y kuşaklarının da platformun dinamiklerini takdir ettiği ve ilgilerini çeken markalarla isteyerek etkileşime geçtiğini doğruladığı öne sürülüyor.

TikTok’ta satış yapmak için takip edilmesi gereken 4 adım

TikTok’un çevrimiçi satışlarda artan etkisi ve potansiyelinin işletme ve markalar için önemli fırsatlar sunduğu söylenerek, TikTok’ta çevrimiçi satış yapmak için yapılaması gereken adımlar aktarıldı.

İlk adım olarak hedef kitlenin belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Yaş, coğrafi konum, ilgi alanları ve cinsiyet gibi potansiyel müşterileri karakterize eden unsurları göz önünde tutarak belirlenen hedef kitleye uygun içerikler ve ürünler sunulması gerektiği not ediliyor.

Hedef kitle belirlendikten sonra ikinci adım olarak kitlenin ilgisini çeken ve onları etkileşimde bulunmaya teşvik eden içeriklerin oluşturulması olarak açıklanıyor. Hedef kitlenin markanın içeriğini paylaşmaya yönlendiren içerikleri planlı şekilde oluşturmanın ve yayınlamanın önemli olduğu aktarılıyor.

Üçüncü adımda potansiyel müşteri yaratma stratejisi geliştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Organik gönderileri, kullanıcıları web sitesine veya satın alma işlemlerini tamamlamak için optimize edilmiş bir açılış sayfasına yönlendiren sponsorlu içerikle birleştirmek öneriliyor.

Son adımda ise sonuçların mutlaka ölçümlenmesi gerektiği söyleniyor. Her pazarlama faaliyetinde olduğu gibi, satışları en üst düzeye çıkarmak için hızla değişen trendlere uyum sağlamak için sonuçları ölçmek ve stratejiyi optimize etmek gerekiyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds