Shopify büyüyor ama kar etmiyor

shopify

Son yıllarda güçlü bir büyüme gösteren Shopify henüz karlılık sağlamadı. Önceki yıllara kıyasla büyüme hızında bir yavaşlama olmasına rağmen, şirket hala etkileyici rakamlar üretiyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde brüt ticaret hacmi (GMV), bir önceki yıla göre %15 artarak 49,6 milyar dolar olmuş ve gelir %25 arttı. Bu büyüme, özellikle Avrupa’da dirençli tüketici harcamaları, mevcut satıcıların artan satışları ve satıcı tabanının genişlemesiyle destekleniyor.

Shopify’nin işletme kayıplarının artması

Ancak yatırımcılar Shopify’ın artan işletme kayıplarını göz önünde bulundurmalıdır. 2023 yılının ilk çeyreğindeki işletme kaybı, bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artarak 193 milyon dolar olmuştur, gelir artışına rağmen. Bu durum, şirketin GAAP temelinde karlılığa ulaşmaktan hala uzak olduğunu gösteriyor. Şirket, 86 milyon dolarlık pozitif serbest nakit akışı bildirmiş olsa da bu rakam, 135 milyon dolarlık stok tabanlı tazminatın hariç tutulmasıyla elde edildi ve bu bir nakit olmayan giderdir. Yatırımcılar, bu finansal rakamlara ileride dikkatlice odaklanmalı.

Zorluklara rağmen, Shopify’ın güçlü büyüme potansiyeli ve pazar konumu, uzun vadeli perspektifine inananlar için çekici bir yatırım yapma fırsatı sunuyor. Online alışverişin tüm perakende satışların sadece %15,1’ini oluşturduğu göz önüne alındığında, dijital kanallarda daha fazla büyüme için önemli bir fırsat bulunuyor. Ayrıca, Shopify ABD e-ticaret platformları arasında %25 pazar payına sahiptir ve devam eden online alışverişe geçişten faydalanma konumunda.

Shopify’ın büyüme potansiyeline ilgi duyan yatırımcılar, karlılık henüz görünmese bile hisse senedini satın alma konusunu düşünebilirler. Bununla birlikte, hisse senedi 2023 yılında zaten %70 değer kazanmış ve satışların gelire oranı (P/S) çarpanı 12,7 seviyesindedir, bu da geçmiş beş yıllık ortalaması olan 28,9 seviyesinin altında olsa da hala nispeten yüksek. Her zamanki gibi, yatırımcılar risk toleranslarını dikkatlice değerlendirmeli ve sağlam bir araştırma yapmalı.