Ara
Close this search box.

Shipicons: “Müşterilerimizi anlamak için e-ihracata gireceğiz”

Shipicons Kurucusu Mert Wang pandemi döneminde yabancı bir şirkette üç havayolunun Türkiye’deki bütün satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten pozisyondaydı. “Dışarıdan bir gözle durumu analiz ettiğimde sağlık dışında sadece lojistik sektörünün durmayıp aksine hızlandığını fark ettim. Girişimciliğin bir karardan ziyade karakter olduğuna inanıyorum.” diyen Mert Wang, Shipicons fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı:  

“Çalıştığım dönemde özellikle e-ihracat yapmak isteyen firmaların süreçlere, kendi ihtiyaçlarına tam anlamıyla hakim olmadığını, kulaktan dolma bilgilerle iş yapmaya çalıştığını dolayısıyla hem zamandan hem de finansal olarak zarar ettiklerine şahit oldum. Hizmet aldıkları firmalardan; ihtiyaçları olan doğru hizmeti bilmedikleri için sadece gördükleri duydukları hizmetleri talep ettiklerini ve onlar için doğru olan seçeneğe yönlendirilmediklerini düşünüyordum.”

Wang, “Shipicons bu firmalarla rekabet etmek için değil, bu firmalarla çalışanlara nasıl suiistimal edildiklerini göstermek için ortaya çıktı.” dedi. 

“Müşterisini arayıp trip atan firmalar gördüm” 

Yakın zamanda Gebze’de bulunan GOSB Teknopark’a kabul edilen Shipicons’un bir lojistik şirketi olarak bu sürecinin nasıl geliştiğini Shipicons Kurucusu Mert Wang şöyle anlatıyor:  

Shipicons aslında lojistik değil lojistiğe odaklanmış bir teknoloji şirketidir. Piyasadaki tedarik zinciri analiz ve modellemesi eksikliğini ve bu ihtiyaç üzerine geliştirmekte olduğumuz iş modelimizi sebep ve olası sonuçlarla GOSB Teknopark yetkililerine anlattığımızda düşüncelerimizi faydalı bulup bizlere fırsat verdiler. Daha açık belirtmek gerekirse ihracat yapmak isteyenlere gerektiğinde bunu bu şekilde yapmamalısınız, yaparsanız zarar edersiniz diyecek bir yapı. Firmanın operasyonel hizmetleri bizden alması asla şart değil ama çalıştığı firmalardan ne istemesi gerektiğini anlatabilirsek bunu başarımız sayarız.”

Shipicons Kurucusu Mert Wang’a göre Türkiye’deki e-ihracatçıların en büyük sorun ve hatası piyasadaki herkesin kendini eşit görüp aynı basamakları takip ediyor olması. Wang bu durumu “Ama kimse kendi hedefleri, maddi gücü, odak pazarı, ürün grubuyla örnek aldığı firmalarınkini maalesef karşılaştırmıyor. Bundan dolayı da kiminin ticari hayatı çok daha kısa veya çok daha zorlu ilerliyor.” diyerek açıkladı. 

“12 aylık abonelik şeklinde kullanıcılarımıza sunuyoruz” 

Mert Wang “Tedarik zinciri kavramı çok segmentten oluşan bir yapı. Shipicons olarak analiz hizmetini 12 aylık abonelik şeklinde kullanıcılarımıza sunuyoruz. Böylece hem firmanın gelişimini sürekli kendilerine raporlayabiliyor olacağız hem de kendi yaptığımız modellemeyi de analiz edip doğruluğunu takip etme imkanımız olacak. Gelişime açık bir alan olduğu için analizlerimizi sürekli iyileştirme döngüsünde tutmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Wang, “Yazılımımız hala geliştirme aşamasında olduğu ve kısmi olarak manuel ilerlediğimiz için şu anda bir hafta içinde kullanıcılara dönüş sağlıyoruz. Ancak süreci dijitalleştirdiğimizde 24 saat içinde analiz sonuçlarını kullanıcılara ileteceğiz.” dedi. 

Shipicons, firmaların analiz sonuçlarına göre ihtiyaç duydukları tüm operasyonel desteği veriyor. Wang, “Shipicons olarak depolama ve gönderi süreçlerini organize edebiliyoruz. Bunun yanında ayrıca İstanbul, Amerika, Almanya, İngiltere ve Dubai’de bulunan kendi depolarımızda ve partner firmalarımızın depolarında serbest depolama, ful fillment, flow thru ve ara depo ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz.” diye konuştu.  

 Wang, Shipicons’un gelecek planlarıyla ilgili ipuçlarını da anlattı: 

“Öncelikle geliştirmekte olduğumuz yazılımla çok daha kısa sürede daha fazla analiz yapmak için bu süreci dijital hale getirip orta-uzun vadede yapay zekayla desteklemeyi planlıyoruz. Shipicons olarak firmaları ve iş modellerini analiz ettiğimiz için onlarla aynı koşulları paylaşıp ihtiyaçlarını daha doğru anlamak adına yakın zamanda bizim de e-ihracata girme planımız var. Müşteri kitlemizle aynı dili konuşmamız gerektiğine inanıyoruz bu yüzden de yaşadıkları zorlukları, sorunları, işi büyütmek için önem verilmesi gereken konuları bizim de deneyimlememizin empati yeteneğimizi geliştirmemize destek olacağını düşünüyorum. Bu tamamen mevcut işimizi iyileştirmek adına yapacağımız ek bir iş olacak.  Bunun dışında şu anda yurtdışından görüştüğümüz birkaç yabancı yatırımcı var ama kısa vadede bir yatırımcı arama düşüncemiz yok. Sadece hedeflerimiz doğrultusunda stratejik bir yatırımcı olursa ilgimizi çeker.”

Mert Wang kimdir? 

35 yaşındayım. Shipicons markasının kurucu ortağı ve genel müdürüyüm. Satış ve operasyon dışındaki özellikle finans ve idari işler konularıyla ben ilgileniyorum. Türkiye ve Tayvan olmak üzere çift vatandaşlığım var ve İstanbul’da yaşıyorum. Sırasıyla Bahçeşehir Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi mezunuyum. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds