Ara
Close this search box.

Rusya’da e-ticaretin püf noktaları

Rusya'da e-ticaret

WORLD ECOMMERCE FORUM’un ikinci gününde 5 sahnede paneller, keynote sunumlar ve workshoplar yapıldı. Ayrıca, B2B Networking alanı işletmeler arası görüşmelere sahne oldu. Forum kapsamında düzenlenen panellerde e-ticaret birçok başlık altında masaya yatırıldı. “Rusya’da E-Ticaret Pazarının Avantajları ve Açmazları” konulu panelde, ülkedeki giderek artan e-ticaret potansiyeli ve pazara girişte yapılması gerekenler süreçler ele alındı. Sürenkök Moscow Kurucu Ortağı Ömür Sürenkök moderatörlüğünde gerçekleşen panele; Ozon Türkiye Genel Müdürü Hazal Maraş, ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, Logitrans CEO’su Sertalp Demirağ ve PraExport Kurucu Ortağı Ali Aygün katıldı.

“Rusya ile Türkiye uzun zamandır görüşmeyen iki kuzen gibi

Panelin açılışında konuşan moderatör Ömür Sürenkök, 18 yıldır Rusya’da yaşadığını belirterek, Rusya ile Türkiye’yi uzun zamandır görüşmeyen iki kuzene benzetti. Sürenkök, yeniden bir araya geldiklerini ve yakınlaştıklarını ifade etti.

“Rusya’da e-ticaret için en önemlisi pazar araştırması

Rusya'da e-ticaret

ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev ise, Rusya pazarındaki potansiyele değinerek,  “Aslında Rusya ve Rusya pazarı ile tanışmam 2005 yılına dayanıyor. O bölgeleri karış karış, sokak sokak gezdim. Rusya’da e-ticaret ve e-ihracat alanında bir pazara girileceği zaman en önemlisi istihbarat, yani pazar araştırması. Bu konu gerçekten hayati önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Hedef pazarda dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu dile getiren Isayev, şu bilgileri paylaştı: “Tüketici alışkanlıklarından tutun hangi ürünlerin satın alındığına, fiyat aralığından tutun rekabet durumuna, kapıda ödemeden tutun lojistik ile ödeme yöntemlerine kadar birçok şey önem arz ediyor. Birçok alana dikkat etmek gerekiyor. Pazarla ilgili en önemli hatalar, genelde ‘başlayalım, gönderelim’ oluyor. Ürünü gönderiyorlar; ama pazarı daha önceden hangi ürün satar ya da satmaz gibi analiz etmiyorlar. Geribildirim olarak aylardır, yıllardır ürün stokta kalıyor, satamıyoruz, diyorlar.”

“Rus tüketiciler kapıda ödemeyi tercih ediyor”

Rusya pazarında ürün satış noktasında kapıda ödeme yönteminin daha çok tercih edildiğini ifade eden Isayev, vatandaşların yüzde 66’sının bu yöntemi kullandığı söyledi. Büyük bir markanın Rusya’da e-ticaret pazarında başarısız olduğunu ifade eden Isayev, bunun sebebini incelediklerinde, firmanın kredi kartı ve havale gibi ödeme yöntemlerini benimsediğine; ancak kapıda ödeme yöntemi olmaması sebebiyle başarısız olduğuna dikkat çekti.

Rus tüketicilerin alışkanlıktan dolayı kapıda ödeme yöntemine önem verdiklerinin altını çizen Isayev, “Örneğin; Körfez ülkelerinde ödeme yöntemlerinde güven sorunu varken, Rusya’da güven sorunundan çok alışkanlık olarak kapıda ödeme var. Rusya’da e-ticarette kapıda ödeme olmazsa olmaz. Kısaca özetleyecek olursak; bir pazarda özellikle Rusya ve o bölgelerde, tüketici alışkanlarının doğru analiz edilmesi önemli. Pazar araştırması ve doğru ürünün, doğru fiyatta, doğru sıklıkta olması pazara girerken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar arasında yer alıyor.” diye konuştu.

“Rusya’da çalışacaksınız Rusça şart”

“Rusya’da çalışacaksınız Rusça şart, Türkçe veya İngilizce çalışma yeterli olmaz.” diyen Orxan Isayev, WORLDEF Başkanı Ömer Nart ile ilgili bir anısını da paylaştı: “Rusya ile bir iş görüşmesinde Ömer Nart ile birlikte konuşuyoruz. Ömer, İngilizce konuştu. Yaklaşık 2 saat sürdü görüşmemiz ve 2 saatin sonunda fark edilen tamamen birbirlerini yanlış anlamışlar. Ömer durdu ve bana, ‘Rusça anlat’ dedi. Beş dakikada anlattım ve birbirlerimizi anlayabildik.” dedi. ShopiVerse CEO’su Isayev, translate programlarında İngilizceden Rusçaya çevirilerde iyi sonuçlar alındığını belirterek, girişimcilere iletişim seçeneği sunmaları tavsiyesinde bulundu.

“Türk markalarının Ozon’da olmasını istiyoruz

Rusya'da e-ticaret

Ozon Türkiye Genel Müdürü Hazal Maraş ise, Ozon’un Türkiye pazarına girmesinden ve Rusya’da e-ticaret pazarındaki potansiyelden bahsederek, “Şubat ayından bu yana mevcut sosyo-politik ortamın ardından, Rusya pazarında marka eksikliği arttı. Ticaretin ve lojistiğin sürdüğü Çin ve Türkiye ile süreç devam etti. İhtiyaç çok açık sistem ortada. Otuz yıllık bir pazaryerinden bahsediyoruz. Ozon, Rusya’da bilinirliği en yüksek pazaryerlerinden biri. Biz bu pazaryerinde Türkiye’den Rusya’ya ürün satmak için buradayız. Bizler de çalışmaya devam ediyoruz. İçeride on binden fazla satıcı, 20 milyondan fazla ürün girmesi ve kuvvetli ürünlerle, doğru fiyatlandırmalarla Ozon’da Türk markalarının olmasını istiyoruz.” dedi.

Rusya’da e-ticaret ile en çok satılan ürünler

PraExport Kurucu Ortağı Ali Aygün ise, 180 müşterisinin Ozon ile şubat ayından beri 6 kat büyüdüğünden bahsederek, e-ticaret yapmak isteyenlerin ilk sorusunun ‘ne satalım’ olduğuna dikkat çekti. Aygün, Rusya’da e-ticaret pazarında en çok satılan ürünler hakkında da bilgi vererek, “Kahve makinesi, nescafe, americano, bardak, döküm tencere, havlu, nevresim takımları ve Türk kahvesi çok yaygın satılıyor. Kategori olarak baktığımızda; bilgisayar, otomotiv yedek parça, anne bebek ürünleri, beyaz eşya, mutfak ürünleri, kadın çizmeler, oyuncaklar, ev tekstili, oda aksesuarlı kozmetik, elektronik geliyor.”

Rusya’da popüler e-ticaret modelleri

Türkiye’den Rusya’ya en büyük karayolu ihracatının taşımacılığını yapan Logitrans Ceo Sertalp Demirağ ise, e-ticaret ile satılmak istenen ürünleri anlatarak, ürünün hangi modelde satılması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “E-ticarette ürünü hangi modelde satacaksınız; B2B mi, B2C modeli mi? Her iki modelde de yapmak istediğinizde dikkat edilmesi gerekenler var. Tekstilde B2C yöntemini kullanmak iyi sonuç verebiliyor; çünkü Rusya pazarında tekstilde B2B yönteminde Rusya’nın uyguladığı çok ciddi sertifikasyon konusu var. B2C ile bunlardan kurtulabiliyorsunuz.  Lojistik maliyetleri söz konusu olduğunda ise, bazı ürünlerin lojistik maliyetleri nedeniyle B2C uygulaması sağlıklı olmuyor. B2B’den bu konuda daha fayda sağlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds