P2P, eşler arası veya kişiden kişiye anlamına gelen ödeme yöntemini ifade ediyor. P2P ödeme yöntemi ile bir kişinin dijital bir platform aracılığıyla paranın bir banka hesabından, kredi kartından, banka kartından veya nakit yükleme ile dijital cüzdana yüklenerek kullanılması olarak tanımlanıyor.
Alternatif ödemeler grubuna giren P2P ödeme araçlarının kullanımının son yıllarda hızla artış gösterdiği belirtilerek, tüketicilerin bu ödeme yöntemini alışveriş deneyimlerinde kullanmak istedikleri aktarıldı. E-ticaret kanallarının yükselişi ve mağazada ödeme yapma seçeneğinin giderek daha sık kullanılması ile alternatif ödemelerle yapılan işlemlerin, 2022 yılına kadar küresel çapta yaklaşık 14 trilyon dolarlık hacme ulaştığı ifade edildi.
P2P ödemeleri kim tercih ediyor?
P2P ödeme uygulamaları ağırlıklı olarak genç nesil tarafından kullanılıyor. Düşük maliyetlere ek olarak, kullanıcı deneyimi ve şeffaflık, bu ödeme yöntemlerinin tercih edilmesinin önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Y Kuşağı ve Z Kuşağı’nın çeşitli ihtiyaçları karşılamak için çözümler ararken dijital kanallara yöneldiği ifade ediliyor. Bilgi, sosyal ilişkiler, satın almalar ve basitleştirilmiş finansal hizmetlerin de geleneksel araçlardan giderek farklılaşan yeni araçlarla sunulduğu belirtiliyor.
P2P ödemeleri nasıl çalışır?
P2P ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması ve tercih edilmesinin, bu uygulamaların kullanımının kolay olmasından kaynaklandığı söyleniyor. Bu yöntemde, uygulamada hızlı bir kayıt sürecinin ardından, hesabın etkinleştirilerek kullanılabileceği aktarılıyor.
Uygulamada hesabı etkinleştirdikten sonra, P2P ödeme yöntemi olan dijital cüzdanın, bir kredi veya banka kartından para ile doldurulabileceği ifade ediliyor.
Birçok P2P ödeme çözümünün aynı zamanda basit para transferine alternatifler de sunduğu belirtiliyor. Bazı uygulamaların, P2P aktarımlarına ek olarak, akıllı telefonunlar ile POS terminalinde NFC temassız ödeme yapmayı sağladığı da belirtiliyor.
Pek çok platformun P2P ödeme hizmeti sunduğu söylenerek, dünya çapında en bilinen örneklerin PayPal, MANGOPAY, Alipay, WeChat Pay, Neteller, Skrill, EcoPayz ve Click&Buy olduğu aktarılıyor.
Tüm bu platformların bu ödeme hizmetini (çoğunlukla anında ödeme) sunmasına ve birbirine çok benzer olmasına rağmen, hizmet seçiminin, aracın belirli bir ülkede veya işletmenin hedef kitlesine bağlı olarak farklı faktörlere dayalı olabileceği söyleniyor.
Örneğin Alipay ve WeChat Pay’in yalnızca Çinli kullanıcıları hedefleyen uygulamalar olduğu ve P2B işlevinin, ticari işletmelerde ödeme yapma olanağını içerdiği belirtiliyor. Bu pazarda faaliyet gösteren birçok Avrupalı ve Amerikalı satıcının bu ödeme yöntemlerini POS terminallerine veya e-ticaret sitelerine entegre ettiği biliniyor.
P2P ödemeler e-ticarette neden önemli?
Geleneksel ödemeler yerine P2P ödeme yöntemi sunan platformların giderek artan şekilde benimsendiği ve genç nesiller tarafından tercih edildiği söylendi. P2P ödeme yönteminin, Avrupa kurumlarının nakit kullanımını azaltmaya yönelik giderek artan ihtiyacını da karşıladığı aktarıldı.
E-ticaret işletmeleri için ise tüketicilerin güvenilir ve hızlı ödeme yöntemlerini talep etmeleri sebebiyle P2P ödeme çözümlerini sitelerinde veya platformlarında bulundurmaları gerektiği belirtildi. Bu ödeme yöntemlerinin tüketicilere sunulmasının, tüketicinin satın alma deneyimini iyileştirebileceği, böylece işletmelerin satışlarını artırma olanağı elde edebileceği ve iyi bir satın alma deneyiminin sadık müşteri kitlesi oluşturabileceği ifade edildi.