Ara
Close this search box.

Opontia, Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret girişimcilerini destekliyor

Opontia
Afrika'da e-ticaret

Opontia, Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret ekosistemine danışmanlık hizmetleri veriyor. Şirket, 2021 Mart ayında Philip Johnston ve Manfred Meyer tarafından kuruldu. Opontia’nın Dubai ve Riyad’da Amazon, Zomato, Noon.com, Namshi, McKinsey ve Uber Eats’teki uzmanlardan oluşan kadrosu var. Şirket, önümüzdeki aylarda Kahire, Lagos ve İstanbul’a açılmayı planlıyor.

Opontia, 20 milyon dolar yatırım aldı

Duabi merkezli Opontia, 20 milyon dolar değerinde yeni yatırım aldı. Yatırım, bölgeler arasında e-ticareti geliştirmek için kullanılacak. Opontia’nın yatırım aldığı tur, Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük yatırım turlarından biri oldu. Şirket, öz sermaye ve borç oranını açıklamadı. Global Founders Capital, Presight Capital, Raed Ventures ve Kingsway Capital yatırım turunda yer aldı.

“Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret ekosistemini beslemeyi sürdüreceğiz”

Küçük ölçekli e-ticaret markaları, satışları yükselişe geçtiğinde ürünler ve müşteriler hakkında daha hevesli olurlar. Ancak, kendi hatalarından kaynaklanmayan nedenlerle yaşanan durgunluk dönemi bazı şirketleri zor duruma sokabiliyor. Opantia, tam bu noktada devreye giriyor. Şirket, küçük ölçekli e-ticaret şirketlerini, operasyonlarını yönetmeye ikna etti. Johnston ve Meyer, günlük faaliyetlere de dahil olacak.

İki kurucu ortak, “E-ticaret girişimcilerinin markalarının potansiyellerini gerçekleştirmek için Opontia’yi kurduk. Bunu, hem çıkış elde etmek hem de gelecekteki büyümeden yararlanma açısından yapmak istiyoruz. Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret ekosistemini beslemeye ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim ile iş birliği şirketler, önümüzdeki birkaç yıl içinde kâr paylarını artıracaktır. Sıkı çalışmalarımızın faydalarını herkes görecek.” açıklaması yaptı.

Afrika’da e-ticaret satıcılarının sayısı her yıl yüzde 50 oranında artıyor

Şirket, aylık geliri en az 10 bin dolar ve kârı en az 5 bin dolar olan markalarla ilgileniyor. Opontia; mutfak ürünleri, banyo, spor, ev ve yaşam, kozmetik ve oyuncaklar kategorileri dahil olmak üzere hizmet veriyor. Razor Group, Branded ve Thrasio’nun yanı sıra dünya çapında e-ticaret markalarını bir araya getiren birçok girişim bulunuyor. Ancak hiçbiri, Orta Doğu ve Afrika pazarına açılmadı. İşte soru burada ortaya çıkıyor. Peki, Opontia neden Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret pazarını tercih etti?

Rakamlarla açıklamak gerekirse; Çin, yıllık yüzde 30’dan fazla büyüme oranıyla dünyanın en büyük e-ticaret pazarı durumunda. Çin’in e-ticaret satışları, 850 milyar doları aştı. İkinci en büyük pazar olan Amerika’nın e-ticaret satışları ise, 350 milyar doları geçti. Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret ise bu rakamlar sırasıyla sadece 30 milyar dolar ve 25 milyar dolar… Her iki bölge, Opontia’ya büyük bir fırsat sunuyor. Diğer bölgelerdeki eskiden yaşanan olaylar bu pazarda da tekrarlanırsa, şirketin yeni rekabetlerle karşılaşması kaçınılmaz olacak. Her işletmenin, hangi modelin işe yaradığını bilmesi gerekiyor.

Opontia kurucuları, diğer pazarlarda kullanılan modelin Orta Doğu ve Afrika’da da işe yarayacağını düşünüyor. Opontia’nın kurucularından Meyer, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “Afrika’daki pazar, Batı’daki pazara göre daha az tecrübesi olan bir pazar. Ancak Afrika’da e-ticaret pazarı, diğer pazarlara göre daha hızlı büyüyor, pazardaki satıcıların sayısı yılda yüzde 50 oranında artıyor. İş modeli bu bölgede de işe yarayacak; çünkü bu bölgelerde çok sayıda yeni nesil girişimci ortaya çıktı. Opontia olarak, e-ticaret şirketlerine zor işlerinin bir kısmını gerçekleştirebilmek adına büyük bir fırsat sağlıyoruz.”

Opontia, Amazon pazarındaki satıcıları bir fırsat olarak görüyor

İki yıl önce, Orta Doğu ve Afrika’da e-ticaret ekosisteminde yeterli sayıda satıcı yoktu; bu yüzden Opontia veya benzer bir şirketin her iki bölgede operasyonlarına başlaması mantıksız olurdu. Ancak pazar yeri satıcılarının son zamanlardaki büyümesi göz önünde bulundurulursa, şu anda Opontia ile iş yapacak fazlasıyla şirket olduğunu söylemek yanlış olmaz. An itibariyle, Amazon’da yaklaşık 5 milyon üçüncü taraf satıcı bulunuyor; bunların 1 milyonu geçtiğimiz yıl bu pazara katıldı. Opontia, Amazon pazarında bulunan 30 bin Afrika ve Orta Doğu satıcılarını bir fırsat olarak görüyor.

Johnston ve Meyer’in iki farklı e-ticaret geçmişi bulunuyor. “Big 3” şirketlerden biri olan McKinsey’de danışman olarak çalışan Johnston, burada e-ticaret stratejisi ve özel sermaye üzerine çalıştı. McKinsey’den önce ise, Güney Afrika, Londra, New York ve Singapur’da risk sermayesi, yatırım ve bankacılık alanında çalıştı. Meyer ise, Lazada’da pazarlama kurulu başkanı olarak görev yaptı.

Opontia hakkında

Opontia, Orta Doğu ve Afrika’da yüksek performanslı e-ticaret işletmelerini satın alıyor ve ölçeklendiriyor. Şirket, marka oluşturma ve ölçeklendirme, ürün tasarımı ve lansmanı, lojistik ve KOBİ finansmanı konularında kapsamlı deneyime sahip e-ticaret uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yönetiliyor. Dubai’deki merkez ofis ile Orta Doğu ve Afrika’da çalışıyor ve dünyanın önde gelen yatırımcılarından bazıları tarafından destekleniyor. Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da ofisleri var ve BAE, KSA, Bahreyn ve Kuveyt’te satın alma ve satış yapıyor.



Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds