Ara
Close this search box.

Online pazaryerleri, e-ticaret büyümesinde lokomotif oldu

online pazaryerleri
online pazaryerleri

Covid-19 salgınının ortaya çıkması ile popülerleşen e-ticaret; parfüm, ayakkabı, giyim, gıda ve elektronik eşyalar gibi kategorilerde daha farklı bir seviyeye çıktı. Rekabet Kurumu, perakende e-ticaret sektörüne ilişkin çeşitli veriler açıkladı. Buna göre, e-ticaretteki büyümede online pazaryerleri lokomotif görevi gördü.

Çok kategorili online pazaryerleri büyüyor

Rekabet Kurumu’nun araştırmasına göre; Hepsiburada, Morhipo, N11, Trendyol, Amazon Türkiye, PTTAVM ve Çiçeksepeti gibi çok kategorili online pazaryerleri giderek büyüyor. Bu platformlar üzerinde 2018 yılında 14,2 milyar liralık ticari işlem gerçekleşmişti. 2019 yılında bu rakam 24 milyar liraya çıktı. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ise, 2019’a kıyasla yüzde 42,1 artarak 34,1 milyar liraya yükseldi.

Tüketiciler e-ticaret hakkında ne düşünüyor?

Araştırmada, tüketicilerin online mağazalar ile fiziksel mağazalar arasındaki tercihleri farklılık gösteriyor. Ankete göre, tüketicilerin fiziksel mağazalar yerine online pazaryerlerini tercih etmelerindeki en büyük neden, uygun fiyat olması. Ankete katılanların yüzde 60.7’si uygun fiyat sebebiyle online pazaryerlerini tercih ediyor. Tercihler arasında zaman tasarrufu ve ürün çeşitliliği maddeleri de sırasıyla yüzde 50,4 ve yüzde 45,6’yla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Bununla birlikte, tüketicilerin e-ticaret alışverişi yapma gerekçeleri arasında yüzde 41,5 ile güvenilirlik, yüzde 37,8 ile mağazaya gitmek istememe, yüzde 33,5 ile internetin fiyat karşılaştırma imkanı sunması gibi nedenler de bulunuyor. Ayrıca, yüzde 30’luk bir kesim belirli ürünleri sadece internette bulabildiği için e-ticareti tercih ediyor.

E-ticareti tercih etmeme sebepleri

Ürünleri deneme ve dokunma isteği ise, tüketicileri e-ticaretten caydıran nedenlerin başında geliyor. Tüketicilerin, online alışverişi kullanmama nedenleri arasında da şunlar bulunuyor;

  • Katılımcıların yüzde 30,1’i herhangi bir neden belirtmedi.
  • Yüzde 26,8’i ürünü görerek ve dokunarak almak istiyor.
  • Yüzde 22,7’si ürün iadelerinde yaşanan sorunlar sebebiyle e-ticareti tercih etmiyor.
  • Yüzde 20,3’ü de kişisel veriler konusunda ortaya çıkan endişeler sebebiyle e-ticarete sıcak bakmıyor.
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds