Online bilet pazarı giderek büyüyor

Türkiye’de faaliyet gösteren Enuygun.com, Obilet.com, Bilet.com, Biletinial.com, Biletall.com ve Onlinebilet.com gibi online bilet şirketleri, farklı seyahat türleri için online otobüs bileti, online uçak bileti, araç kiralama, etkinlik biletleri ve otel rezervasyonu gibi çeşitli ürün ve hizmetler sunuyor. Online otobüs bileti ve online uçak bileti başta olmak üzere hemen hemen bütün ulaşım ve seyahat firmasının biletlerini listeleme imkanı veren online bilet şirketleri, global pazarlarda da etkinliklerini arttırıyor.

Kullanıcılarına 360 derece online bilet deneyimi sunan platformlar, tüm yolculuğu tek uygulamada planlama ve rezerve etme imkanı veriyor. Online bilet şirketleri Türkiye dışında farklı ülkelerde de online bilet deneyimi sunabiliyor. Kullanıcı sayısını ve etkinliğini her geçen gün arttıran online bilet platformlarında bazı gelişmeler yaşanıyor.

Enuygun.com kullanıcı verilerini açıkladı

Enuygun.com, online otobüs bileti ve online uçak bileti verilerini açıkladı. Buna göre, 2023 yılında tek başına seyahat edenlerin sayısında dikkat çeken bir artış gözlendi. Yılbaşından bu yana satın alınan online uçak bileti ve online otobüs bileti verilerine göre, 2023’te online otobüs bileti satışlarının yüzde 76’sı, online uçak bileti satışlarının ise yüzde 70’i tek kişilik olarak gerçekleşti.

Enuygun.com Ticaret Direktörü Orkun Özkan, “Seyahat ederken birine bağlı kalmak istemeyen, nerede yemek yenileceği, nerelerin gezileceği kararlarını tek başına almak isteyen seyahat severler yola tek başına çıkmayı tercih ediyor.” ifadelerini kullandı. Özkan, tek kişilik seyahatlerin özgürlük alanı olduğuna dikkat çekerek, son yıllarda tek kişilik seyahatlerde artış görüldüğünü; aynı zamanda eğitim ve iş amaçlı yola çıkan kişilerin de genelde tek kişi olmasının bu trendin popülerleşmesini sağladığını ifade etti.

Özkan, “Tüm dünyada bu şekilde bir artış trendi varken ülkemizde de seyahat severler daha fazla tek kişilik seyahat tercih ediyorlar. Bunun en başlıca sebebi özellikle ülkemizin tek kişilik seyahate uygun olan destinasyonlar konusunda çok zengin olması. Yaz tatili, doğa, kültür, gastronomi gibi birçok konuda, çoğu zaman hepsini içeren şehirlerimiz, yeni yerler keşfetmek, yeni insanlarla tanışmak isteyenlere çok geniş alternatifler sunuyor. Özgür ruhlu ve kalıplara sığmayan seyahat severler için ilk adımı atmak da daha kolay olduğu için bu artış trendinin devam edeceğini düşünüyorum.”

Bilet.com yurt dışında feribot bileti satışına başladı

Öte yandan, Bilet.com, dünyanın en büyük feribot bileti sağlayıcılarından Direct Ferries ile iş birliği yaptı. Buna göre, online bilet platformu, Avrupa kıtasında feribot sefer biletlerini kullanıcılarına sundu. Yurt içinde İDO, Kıbrıs ve Yunan adaları feribot biletlerini kullanıcıları ile buluşturan Bilet.com, bu iş birliği sayesinde Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Danimarka, Norveç ve daha birçok ülkede feribot bileti satışlarını envanterine ekledi. Platform, Avrupa’nın tamamını feribotla gezme ve feribot biletlerini yerli bir platformdan kolayca satın alma imkanı sunuyor.

Obilet.com pazardaki payını artırıyor

Online bilet platformları arasında bulunan Obilet.com ise, geçtiğimiz aylarda açıklanan, “Deloitte Teknoloji Fast 50 Turkey” listesinde 2019-2021 döneminde yüzde 655 büyüme oranıyla listede 9. sırada yer almıştı. Böylece online bilet, online seyahat ve seyahat teknolojileri alanında en hızlı büyüyen girişim olan Obilet, bölgesel ve küresel ölçekte Türk seyahat-turizm sektöründeki dijitalleşme rüzgarının etkisi ile öne çıkıyor.