Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, Horoz Lojistik olarak verdikleri çeşitli hizmetleri ve çözümleri, müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerine göre genişleyen hizmet biçimlerinin neler olduğunu ve yatırımlarını anlattı. Horoz Lojistik’in taşımacılık alanında her noktada hizmet verdiğini söyleyen Gürbüz, e-ticaret ve e-ihracat sektörleri için geliştirmiş oldukları çözümleri de paylaştı.
81 yıllık lojistik hikayesi: Horoz Lojistik
Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, Gaziantep’te başlayan kuruluş hikayesinin 1980’li yılların sonlarında İstanbul’da devam ettiğini belirterek, “Uluslararası nakliye tarafında bilinen bir firma olmamıza rağmen aslında büyük bölümümüz yurt içi taşımalarda oluşmuştur.” dedi.
‘Taşımacılık sektöründe her noktada çözümler sunuyoruz’
Horoz Lojistik’in taşımacılık sektöründe çeşitli hizmet biçimlerini müşterilerine sunduğunu ifade eden Gürbüz, soğuk hava taşımacılığını uzun süre yaptıklarını, hem yurt içinde hem yurt dışında tenteli taşımacılık denilen genel kargo, FTL ve parsiyel taşımacılıklarla devam ettiklerini anlattı.
Gürbüz, “Yurt dışında yine ciddi bir depolama ve dağıtım içerisinde artık bundan sonra o tarafa doğru yolculuk yapıyoruz. Şu anda bizim ana 2 tane şirketimiz var. Fransız ortağımız Bolera Grup ile olan süreçlerimizde, 2000 yılından beri faaliyetteyiz. Bir de tamamı aileye ait bir şirket olan Horoz Lojistik var.” şeklinde açıkladı.
Horoz Lojistik‘te kar merkezleri olduğunu ifade eden Gürbüz, 600 bin metrekareye ulaşmış depolama alanlarının olduğunu söyledi.
Gürbüz, firma olarak uluslararası kara taşımacılığı hizmetlerinde hem inter model taşımacılık hem de tenteli taşımacılık hizmetlerinin ithalat ve ihracat tarafında sürdüğünü belirtti.
’42 bin metrekarede e-ticaret depo çözümleri sunuyoruz’
Gürbüz, “Depolama alanları içerisinde hem konvansiyonel depo dediğimiz hem B2B’ye yönelik paletli depolama yaptığımız alanlar mevcut ama aynı zamanda son yıllarda özellikle e-ticarete yönelik yatırımlarımız çoğaldığı için e-ticaret depoculuğuna girdik. 42 bin metrekarede sırf e-ticaret depomuz var. Onu da bu yıl ve önümüzdeki yıl yatırımlarla birlikte 150 bin metrekareye doğru artırma kararı aldık.” dedi.
Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, Horoz Lojistik olarak parsiyel networkü olarak bakıldığında, Türkiye’de 81 ilden 81 ile dağıtım yapabilen ve nihai tüketicilere kadar uzanan bir yolculuğu yönettiklerini söyleyerek, “Bugün ülkenin herhangi bir yerinden, örneğin; Bartın’dan Antalya’ya bir mal satılsa ve bu ürün tekil bile olsa biz tüketicinin evine kadar bunu götürebiliyoruz. O yüzden çok ciddi bir parsel networkümüz var.” şeklinde konuştu.
“E-ticaretin en kritik unsuru lojistik”
“E-ticaretin en kritik unsuru lojistik.” diyen Gürbüz, lojistik olmadan e-ticaret süreçlerinin olmadığını söyledi. Bu tarafta artık daha hızlı yürümek zorunda olduklarını belirten Gürbüz, devlet tarafında da bu konuda çok ciddi teşvikler olduğunu hatırlattı.
‘0-2 kilo bandına sıkışmış e-ihracat bandını genişletme misyonunu taşıyoruz’
Gürbüz, e-ihracat alanı için Horoz Lojistik olarak hizmet vermeye başladıklarını ve hizmetlerini geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Özellikle son 3 yıldır faaliyette bulunduklarını söyleyen Gürbüz, “Bu tarafta bir misyonumuz var. 0-2 kilo bandına sıkışmış olan e-ihracatı, genişletmek ve alternatif modlar yaratmak üzere yola çıktık. 3 yıldır da iyi gidiyor.” dedi.
Horoz Lojistik’in temelde karayolu tarafında uzmanlaşmış bir firma olduğunu belirten Gürbüz, karayoluyla ETGB çıkışlarında, ağır ürün gruplarında Türkiye’de ağır ürün grupları söz konusu olduğunda Horoz Lojistik’in akla gelmesi gibi aynı yapıyı Avrupa ve diğer coğrafyalara da taşımak istediklerini söyledi.
Horoz Lojistik yurt dışı depoları hizmet vermeye başladı
Horoz Lojistik olarak e-ihracata ilk girerken, bu ağır ürün gruplarında özellikle orada bir depo ihtiyacını ortadan kaldıracak bir yapı kurmak istediklerini söyleyen Gürbüz, “Çünkü maliyetler hakikaten çok yüksek ve e-ticaret dediğiniz zaman da çok fiyat odaklı. Kalite önemli ama müşteriler fiyat odaklı olabiliyor. Dolayısıyla bu mantıkla yola çıkmıştık ancak pazaryeri gereksinimleri ve oradaki tüketicilerin bu ürün gruplarının bazılarını hızlı bir şekilde teslim alıyor olması bizi yurt dışındaki depoları açmaya itti.” dedi.
Gürkan Gürbüz, “Biz aslında çıktığımız noktada depo ihtiyacımız aslında yok derken birden bu depolarla da hizmet vermeye başladık. Sırasıyla İngiltere ve Almanya’ya eş zamanlı açtık. Bir ay önce de Amerika depolarımızı faaliyete geçirdik. Amerika’da tek bir nokta da değil çünkü Amerika çok büyük bir coğrafya. 3 noktadan veriyoruz ki olabildiğince konsolide edebilelim malları. Dolayısıyla başladığımız yolculuk böyle gelişti. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.
Gürbüz, yurt dışında açmış oldukları depolarda fulfillment hizmeti de verebildiklerini söyleyerek, aynı zamanda firmaların B2B işlerinde olan dağıtımlarını da sürdürdüklerini açıkladı.
E-ihracat lojistiğinde endişelere çözüm getirdi
E-ihracat yapmak isteyen kişilerin ürünlerini yurt dışına ürün gönderme konusunda yaşadıkları endişelere çözümler geliştirdiklerini ifade eden Gürkan Gürbüz, e-ihracat süreçlerinde kurdukları yapı ile müşterilerine çeşitli hizmetler sunduklarını söyledi.
Gürkan Gürbüz, Horoz Lojistik’in Türkiye’de ağır ürün grubunda önemli bir oyuncu olduğunu ve e-ihracata başladıklarını açıkladıklarında, “Yurt içinde hizmet verdiğimiz firmalar, bizden ‘niye bu hizmetlerinizi yurt dışına çıkarmıyorsunuz?’ diye taleplerde bulundular ve böyle kapımızı çalmaya başladılar. Çünkü ne yaparsanız yapın bu ağır ürün grubunda, bir koltuğu, bir masayı, bir dolabı tek başına buradan tekil olarak herhangi bir ülkenin bir yerinden alıp Avrupa’da veya Amerika’da herhangi bir tüketicinin evine kadar götürmek kolay bir şey değil. Horoz Lojistik olarak yıllardır bu sektörde, bu üreticilerle çalıştığımız için oradan gelen her türlü talebi ‘nasıl yapabiliriz’e doğru döndürdük.” şeklinde konuştu.
Yurt dışında global oyuncularla iş birlikleri
Ağır ürün gruplarında teslimat hizmetlerinin Türkiye’deki gibi olmadığını belirten Gürbüz, “Yurt dışında mutlaka global oyuncularla iş birlikleri yapmak gerekiyor. Yurt dışındaki o dağıtım networkleri çok önemli. Zamana duyarlıyız. Ağır ürün grubu hava yoluyla gidebilecek ürün grubu değil. Dolayısıyla kara yoluyla çıksanız bile biz onu 10-12 gün içerisinde tüketicinin evine kadar gidecek yapıları oluşturduk.” dedi.
‘Ağır ürün gruplarını yurt dışında 10-12 gün içerisinde teslim edebiliyoruz’
DSV ile ağırlıklı Avrupa’daki dağıtımları yaptıklarını açıklayan Gürbüz, “Hem buradan çıkışlarda hem de 10-12 gün içerisinde herhangi bir depodan, mağazadan, nereden verirseniz verin, ürününüzü Avrupa’daki herhangi bir tüketicinin evine kadar götürebiliyoruz. Bu alanı biz sunduğumuz hizmetlerle, kimsenin de yapamadığı bir iş modeli olarak ve sektörü büyütecek bir alan gibi görüyoruz. Çünkü e-ihracatın büyümeye ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.
Ağır ürün gruplarının yurt dışı teslimatı yanı sıra e-ihracat süreçlerinde diğer teslim biçimlerini de sürdürdüklerini söyleyen Gürbüz, hava yolu taşımacılığının da yine olmazsa olmaz bir konu olduğunu ve bu hizmeti verdiklerini sözlerine ekledi.
“Firmaların üretimlerinin bir kısmını mutlaka e-ihracata ayırmalarını rica ediyoruz”
Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, Türkiye’nin almış olduğu toplam ihracat payına bakıldığında yüzde bir civarında bir payı olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin aslında e-ihracattan almış olduğu payın bundan çok daha düşük seviyede olduğunu ifade etti. Gürbüz, “Dolayısıyla biz biraz geç kaldık, e-ihracata yoğun bir şekilde eğilmeye ama bu geç kalmak demek, treni kaçırdık anlamı taşımıyor ama bundan sonra daha hızlı gitmemiz anlamını taşıyor. Firmaların ihracatı tabi ki bir kenara koymamalarını ama üretimlerinin bir kısmını mutlaka e-ihracata ayırmalarını rica ediyoruz.” dedi.
‘E-ihracatta korkacak bir şey yok’
E-ihracata çok ciddi bir talep olduğunu söyleyen Gürbüz, “Biraz cesarete ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Bizim tek söylediğimiz şey şu ki korkacak hiçbir şey yok. E-ihracat paydaşları özellikle üreticilerin çok daha önünden gidiyor. Lojistik tarafı, yazılım tarafları ve dijital pazarlama hakikaten öyle bir ekosistem var ki, normalde ben bir üretici olsam inanın hiç düşünmeden, doğru partnerlerle çok rahat işimi büyütebilirim” diyerek, üretici firmaların e-ihracata girmelerini desteklediğini belirtti.
Horoz Lojistik yeni coğrafyalara açılacak
E-ihracat tarafının yine e-ticaretle bağlantılı olarak büyüyecekleri bir alan olduğunu ve e-ihracat yapmak isteyenler için sundukları hizmetleri sürekli geliştirmeye devam edeceklerini söyleyen Gürbüz, “Yurt dışında şu an 3 depomuz ile hizmet veriyoruz. Bu coğrafyalar Türkiye ihracatına çok önemli bir katma değer sağlyıor ama onun dışında da biz büyük pazarlar diye gördüğümüz Fransa, İtalya, İspanya, biraz Doğu Bloku ve hemen arkasından veya eş zamanlı olarak Orta Doğu tarafında da hızlı bir şekilde bu e-ihracat faaliyetlerimizi yürütüyor olacağız. Orada da üreticilerimizi hızlı, kaliteli bir şekilde tüketicilerle buluşturacağız.” şeklinde hedeflerini anlattı.
Gürkan Gürbüz, “Hem e-ticaret hem geleneksel ticaret için lojistik çözümlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.
‘Tüketiciler verilen sözün tutulmasını bekliyor’
E-ihracat ürün teslimatlarında yurt dışındaki tüketicilerin taleplerinin değişkenlik gösterip göstermediğini değerlendiren Gürbüz, ülkeden ülkeye müşteri beklentilerinin değişebildiğini ama özünde müşterilerin ana beklentisinin bir ürüne olabildiğince hızlı ulaşmak olduğunu belirterek, “Özellikle ağır ürün tarafı için söylüyorum. Tüketiciler, bana bir söz verildiyse o söz tutulsun, yani 12 gün deniyorsa 12 günde gelsin ve ben de bunu izleyebileyim. Ürün sağlam gelsin, açtığım zaman kullanabiliyor olayım.” şeklinde beklentilerinin olduğunu söyledi.
‘Yazılım tarafında yatırımlarımızı artıyor olacağız’
Horoz Lojistik’in hedefleri ve projelerini açıklayan Gürbüz, birkaç tane odaklandıkları alan olduğunu söyledi. Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, “Lojistikle ilgili hemen hemen her faaliyette varız ama birkaç nokta bizim için çok kritik. Bunlardan biri tabi ki e-ticaret, olmazsa olmaz. E-ticaretin içerisinde hem yurt içindeki e-ticaret yapımızı sürekli güçlendiriyoruz hem dağıtım tarafında hem aynı zamanda depolama tarafında. Tamamen otomasyona dayalı inanılmaz yazılımlar çalıştıran, 100 bin siparişe kadar şu anda bile ulaşabilen ve bunları da yüzde 100 doğrulukla yürütebilen alt yapılarımız mevcut. Dolayısıyla bu taraftaki yatırımlarımızı artırıyor olacağız.” şeklinde açıkladı.
Lojistik firmalarının artık sadece lojistik firmaları olarak hizmet vermediklerini de söyleyen Gürbüz, gelişen teknolojilerin lojistik hizmetlerini iyileştirmek ve yenilikler getirmek için kullanıldığını ifade etti.
Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz, “Bizler teknoloji firmasıyız aynı zamanda, yani yazılımlara inanılmaz yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla yatırımlar yazılım tarafında devam ediyor olacak. Hem tedarik zinciri yönetimini daha aktif hale getirebilmek, hem izlenebilir hale getirebilmek ve daha da verimli hale getirebilmek için yazılım tarafımızda her geçen gün büyüyor. Yeni yeni ürünler bu taraflara da giriyor olacak. Girişim planımız bu.” şeklinde konuştu.
‘Depo metrekarelerimizi ve hizmet hacimlerimizi yükseltmeye devam edeceğiz’
Horoz Lojistik olarak yatırımlarını sürdüreceklerini ve verdikleri hizmetleri geliştirmeye devam edeceklerini belirten Gürbüz, şirketin gelecek hedeflerini ve projelerini anlattı.
Hem hızlı olabilmek hem daha doğru ve kaliteli hizmet verebilmek için yurt içindeki dağıtım ağlarını sürekli geliştirdiklerini aktaran Gürbüz, “Bugün 34 ilde depolarımızdan 81 ile dağıtım yapıyoruz. Bu ağ sürekli olarak artıyor ve amacımız aslında tüketiciye daha yakın hale gelebiliyor olmak. Dolayısıyla hem coğrafi olarak yapımızı artırıyor olacağız hem bir taraftan da depo metrekarelerimizi ve hizmet hacimlerimizi yükseltiyor olacağız.” şeklinde konuştu.
‘Yurt dışında hem e-ihracat hem ihracat çözümlerimizde büyümeye devam edeceğiz’
Horoz Lojistik olarak hem ihracat hem e-ihracat için çözümlerini geliştirmeye devam edeceklerini söyleyen Gürbüz, “İhracat bu ülkenin vazgeçilmez konularından ve geleceği de hakikaten ihracatın büyütülmesi ile doğru orantılı. İhracat tarafına destek olabilecek inter model taşıma, yurt dışındaki depolar sadece e-ihracata yönelik değil aynı zamanda ihracat müşterisinin B2B kanallarını ve uygun hizmet verilebileceği alanlarını daha da büyütüyor hale geleceğiz. Dolayısıyla 5 yıl içerisinde 10 civarında ülkede, Türkiye’de kurduğumuz alt yapıyla, depolarımızı açmış olacağız. Burası bizim büyütmek istediğimiz alanlar, yatırımlar devam.” dedi.
Gürkan Gürbüz kimdir?
1970 Ankara doğumlu olan Gürkan Gürbüz, Kabataş Erkek Lisesi ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitim gördü. Kariyerine turizm acentesinde başlayan Gürkan Gürbüz, sonraki bütün kariyer yolculuğun olan 26 yılda Horoz Lojistik içerisinde çeşitli pozisyonlarda görev aldı. Horoz Grubu içerisinde otomotiv tarafında 16 yıl yöneticilik yaptı. Sonrasında Horoz Lojistik tarafında görev alan Gürkan Gürbüz, şu anda Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.