Ara
Close this search box.

KOBİ’ler e-ticaret ile büyümeye devam edecek!

kobi
kobi

KOBİ’leri büyüme yolculuklarında desteklemeyi hedefleyen UPS ve ekonomi alanında uluslararası danışmanlık hizmeti veren Nathan Associates, Avrupa genelinde binin üzerinde KOBİ’nin katıldığı bir anket gerçekleştirdi.

İşletmelerin karşılaştıkları zorlukları ve gelişen e-ticaret pazarının hızla değişen küresel ekonomide büyümelerine ve rekabet etmelerine nasıl yardımcı olabileceğini daha iyi anlamak için gerçekleştirilen anket sonucunda yayınlanan raporda, KOBİ’ler için e-ticaretin en önemli öncelik olduğu görülüyor.

E-ticaret KOBİ’ler için en önemli öncelik

UPS ve Nathan Associates tarafından gerçekleştirilen “KOBİ’lerin Büyümesini Destekleme: E-ticaret Yoluyla İyileşmeyi Başlatma” başlıklı çalışma hem yurtiçinde hem de yurtdışında e-ticaret satışları ve lojistik alanındaki KOBİ’lerin öncelikleri, zorlukları ve eğilimleri hakkında çeşitli verileri ortaya koydu.

Ankete katılan ülkelerin çoğunda, KOBİ’lerin karşılaştığı pandemi ile ilgili en büyük zorluklar, yüz yüze satışların azalması, tedarik zinciri kesintileri olurken, rapor, yurtiçi satışlar söz konusu olduğunda Avrupa ülkelerinin genelinde, e-ticaretin KOBİ’ler için en önemli öncelik olduğunu gösteriyor. Çoğu ülkede, pandeminin başlamasından bu yana daha fazla KOBİ online satış yapmaya başladı. Ankete katılan KOBİ’lerin çoğunluğu, online yurtiçi satışları, en büyük iş önceliği olarak sıraladı.

Burak Kılıç: KOBİ’ler için e-ticaret yapabilmek hayati bir önem arz ediyor

Yayınlanan rapor hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulunan UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, KOBİ’ler için artık dünyaya açılabilmenin ve e-ticaret yapabilmenin hayati bir önem arz ettiğini söyledi. Yapılan araştırma çalışması ile işletmelerin bu yolculuğa çıkarken nerelerde ihtiyaçları olduğunu ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Kılıç, ortaya çıkan verilerin raporlaştırılarak başta karar vericiler olmak üzere sektörün tüm paydaşları ile paylaşıldığını ifade etti.

İşletmelerin talep ve ihtiyaçlarına da değinen Kılıç, “KOBİ’ler özetle e-ihracatta gümrük süreçlerinde daha sade, dijital ve hızlı bir süreç talep ederken aynı zamanda yeni pazarlara açılırken bilgi ve uzmanlık anlamında da desteklenmeye ihtiyaç duyuyor. UPS olarak onlar için daha güvenli, sürdürülebilir ve hızlı bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Şayet bu sürece tüm paydaşlar dahil olursa ekonomiler için muazzam bir potansiyeli temsil eden küresel e-ihracattan alınan ulusal paylar da artacaktır. UPS olarak ürettiğimiz uzmanlık, bilgi ve verilerle KOBİ’leri ve ekonomileri desteklemeye devam edeceğiz.” sözlerini kaydetti.

Sade, eşitlikçi ve yeşil bir ekosisteme ihtiyaç var

Hazırlanan raporda anket sonuçlarından elde edilen çıkarımlar üç ana başlıkta toparlandı:

Sade: İhracat yapmak isteyen işletmeler büyümek için daha basit düzenlemelere ve gümrük maliyetlerine ihtiyaç duyuyor. Ticaretin önündeki bu engellerin azaltılması, yeni pazarlara erişimi artırarak işletmelerin ihracatlarını büyütmelerine yardımcı olabilir.

Eşitlikçi: Kadın girişimcilerin işletmelerinin online satış yapma olasılıkları daha yüksek olsa da başta finansal zorluklar olmak üzere farklı engellerle karşılaşma ihtimalleri bulunuyor. Bu bağlamda e-ihracat, cinsiyetler arasındaki ücret farkını da azaltmaya yardımcı olabilir.

Yeşil: Ankete katılan çoğu işletme daha çevre dostu olmak istediğini söylüyor. Sürdürülebilir hizmetler ve malzemeler sunan ortaklar ve tedarikçiler arıyorlar.

E-ticarette ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmanın yolları

Hükümetler, özel sektör, STK iş birliklerinin, KOBİ’lerin büyüyen e-ticaret pazarlarından ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmalarını desteklemede önemli bir role sahip olduğunun vurgulandığı raporda, tüm paydaşlar için öneriler sunuluyor:

KOBİ’lerin dijital yeteneklerinin geliştirilmesi

Eğitimler ve bilgi portalları; bir e-ticaret işi kurma, yürütme, çevrimiçi pazarlama, dijital yasalar ve düzenlemeler, nakliye ve lojistik ve uluslararası ticaret hakkında bilgi sağlamalıdır.

Tedarik zinciri dayanıklılığının desteklenmesi

İşletmeler, tedarik zinciri kesintilerini büyük bir zorluk olarak tanımlıyor. Bu kesintiler, bulunabilirlik eksikliğinden tedarik zincirinde şeffaflık eksikliğine, artan hammadde maliyetlerinden nakliye gecikmelerine kadar değişebiliyor. Hem karar vericiler hem de lojistik ortakları, tedarik zinciri zayıflıklarının değerlendirilmesi, envanter yönetimi, kaynakların daha iyi haritalandırılması için teknoloji çözümleri ve verimli ve uygun maliyetli nakliye ve teslimat hizmetleri konularında işletmelere yardımcı olmak için birlikte çalışabilir.

İhracat ile ilgili bilgilere kolay erişim

Ankete katılan tüm ülkelerdeki işletmelerin çoğunluğu, uluslararası ticaretle ilgili bilgilere erişimi, e-ticaret ihracat satışlarını desteklemek için birincil zorluk ve öncelik olarak sıralıyor. KOBİ’lerin dijital yeteneklerini geliştirme çabalarının bir parçası olarak, hükümetlerin uluslararası pazarlar ve ticaret anlaşmaları hakkında erişimi ve anlaşılması kolay bilgileri artırması gerekiyor.

Dijital altyapıya yatırım yapma

Ankete katılan işletmeler, karar vericilerin e-ticaret işletmelerinin gelişmesi için güvenli internet erişiminin ve diğer dijital altyapıyı imkanlarının temel rolünü vurguluyor. Karar vericiler, kırsal alanlarda ve diğer yetersiz hizmet alan bölgelerde yüksek hızlı internete erişimi genişletmeye devam etmenin yanı sıra, işletmelerin yararlanabileceği dijital araçlar konusunda farkındalığı artırmalı ve e-ödeme, envanter, iade ve temassız teslimat yönetimiyle ilgili zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmalıdır.

Ticaret süreçlerini basitleştirme

Ticareti desteklemek ve sınır ötesi ticareti daha verimli hale getirmek adına kurumlar, teknolojilerden yararlanmak ve şeffaflığı teşvik etmek için gümrük ve vergi tahsilat süreçlerini dijitalleştirme çabalarına öncelik vermelidir.

Veri yönetimi ve siber güvenlik stratejisi oluşturma

Hem işletmelerin hem de tüketicilerin güven ortamı içerisinde alışverişini yapabileceği ve siber güvenlik tehditlerinden korumalarını sağlayacak ulusal yaklaşımlar geliştirilmelidir.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds